Vuokrasuhteen purkaminen. Määräaikaisen tai toistaiseksi voimassaolevan vuokrasuhteen voi purkaa, jos siihen on riittävä peruste. Yleisimpiä purkuperusteita ovat ongelmat asumisessa tai vuokranmaksussa. Käytännössä vuokrasuhteen voi purkaa vain tilanteessa, jossa vuokralainen on laiminlyönyt hoitaa vuokrasuhteen velvoitteitaan.
Jos ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasopimus, vuokranantaja saa käyttää samaa sopimuksen purkamisoikeutta ja purkaa jälleenvuokrasopimuksen paitsi, milloin purkaminen perustuu siihen, että jälleenvuokralainen on laiminlyönyt suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa. Mitä vuokrasopimuksen purkaminen tarkoittaa? Milloin vuokrasopimus voidaan purkaa? Huoneenvuokralaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen §:ssä määrätyllä tavalla, säädetään: luku Lain soveltamisala ja säännösten pakottavuus § Lain soveltamisala.
Tätä lakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa (huoneisto) vuokrataan toiselle (huoneenvuokrasopimus). Purkaminen ja irtisanominen ovat eri asioita, vaikka arkikielenkäytössä saattavatkin sekoittua. Purku astuu voimaan yleensä heti ja irtisanomisessa on irtisanomisaika. Tästä syystä sopimuksen purkaminen ei myöskään onnistu heppoisin perustein.
Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31. Opinnäytetyön aiheena on vuokrasopimuksen purkaminen ja häätö vuokranantajan näkökulmas-ta: vuokralaisen asuttamisvaiheen tietojen merkitys. Työn toimeksiantajana on asunnonvuok-rausalalla toimiva yritys, joka hallinnoi, rakennuttaa sekä isännöi vuokra-asuntoja Oulussa.
Merkittävimmät erot ovat se, että purkaminen päättää vuokrasopimuksen heti eikä irtisanomisajan kuluttua ja se, että purkamiseen vaaditaan jokin laissa säädetyistä perusteista. Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä. On siis erotettava toisistaan sopimuksen irtisanominen ja purkaminen.
Lain mukaan vuokranantajan on mahdollista irtisanoa toistaiseksi voimassaoleva asuinhuoneiston vuokrasopimus aina kun siihen on perusteltu syy, Hyväntavanvastaisten syiden perusteella irtisanomista ei kuitenkaan saa koskaan tehdä. Irtisanomista rajoittaa irtisanomisaika. Purkuperusteet ovat vuokralaisen sopimusrikkomuksia.
Jos rikkomuksella on vähäinen merkitys, sopimusta ei voida purkaa. Kuukleta huoneenvuokralaki. Jos ovat asuneet alle vuoden, on irtisanomisaika kk, jos yli vuoden se on 6kk. Väittäisin siis ettei korvausvelvollisuutta olisi (vuokran toki joudut maksamaan asumisen loppuun saakka).
Mikä on vuokrasopimus? Mitä tulisi huomioida ennen vuokrasopimuksen laatimista? Mitä tietoja vuokrasopimuksessa tulisi olla?
Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen. Tällä on suuri merkitys myös huoneistosta saatavaan tuottoon. Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia ja hyvää vuokratapaa.
Sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja sisältö muotoilla. Purkaminen tarkoittaa yleisesti sopimuksen välitöntä lakkauttamista ja suoritustoimien mitätöintiä. Sopimuksen purkaminen on toisen osapuolen sopimusrikkomukseen liittyvä oikeuskeino, kun taas irtisanominen on tapa lakkauttaa sopimussuhde, kun sopimuksen jatkumista ei enää pidetä tarkoituksenmukaisena.
Kun vuokralainen on tyhjentänyt ja siivonnut asunnon, tulee vuokranantajan suorittaa yhdessä vuokralaisen kanssa asunnon lopputarkastus. Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.