tiistai 9. huhtikuuta 2019

Sivutoiminen yrittäjä ansiosidonnainen

Osta laitteet ja liittymät edulliseen DNA Hintaan omalla Y-tunnuksellasi. Tervetuloa tekemään helppoja hankintoja yrityksellesi. Maksuton verkkokurssi yrittäjille. Tutustu ja rekisteröidy!


Päätä hintasi, varattavuutesi ja hallitse ilmoituksiasi oman aikataulusi mukaan. Kun yrittäjyys on sivutoimista, se itsessään kertoo, että pääasiallinen toimeentulo tulee jostain muualta – siis esimerkiksi palkkatöistä tai opintotuen kautta.

Voiko yrittäjä liittyä YTK:hon? Miten yrittäjänä työskentely vaikuttaa ansiopäivärahan maksamiseen? Mitä teen, kun aloitan työskentelyn laskutuspalveluyrityksen kautta? Millä perusteella laskutuspalveluyritysten kautta tehty työ katsotaan yrittämiseksi?


Päätoimeltaan sivutoiminen yrittäjä voi olla palkansaaja, opiskelija, eläkeläinen tai saada työttömyysetuutta. Kun aloitat työnhaun, TE-palvelut selvittää ensin yrittäjäaseman, eli oletko työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjä. Jos olet yrittäjä , selvitetään tämän jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuus. Jos olet päätoiminen yrittäjä , ei sinulla ole oikeutta työttömyysetuuteen.


Ansiosidonnainen päiväraha yrittäjälle.

Yrittäjänä voit saada ansiosidonnaista päivärahaa viisi arkipäivää viikossa, jos työtön jakso alkaa. Yleisesti korvausaika on 4päivää. Ennen kuin ansiosidonnainen päiväraha lähtee rullaamaan, jakson alkuun tulee viisi päivää, jotka eivät oikeuta korvauksiin. Voit saada ansiopäivärahaa, jos olet työtön, lomautettu, osa-aikatyötä tekevä tai sivutoiminen yrittäjä.


Osa-aikaiselle maksamme päivärahan soviteltuna. Ansiopäivärahaa maksetaan enintään 4päivää ja viideltä päivältä viikossa. Ennen maksamista otetaan viiden täyden työpäivän pituinen omavastuuaika. TE-toimisto selvittää, onko henkilö pää- vai sivutoiminen ja toisaalta onko henkilö palkansaajaan rinnastettava yrittäjä.


Jos on sivutoiminen , on mahdollista anoa soviteltua etuutta maksajalta. Päätöksen sovitellusta etuudesta tekee maksaja. Työlinjan työttömyysturvaneuvonnasta saa lisätietoa työttömyysturva-asioissa.


Yritystoimintaa on sellainen työ, jota ei tehdä työsuhteessa. Sivutoiminen yrittäjä on työttömyysturvassa henkilö, jonka yritystoiminnan TE-toimisto katsoo olevan sivutoimista. Kyse voi olla työstä yritykselle, jonka omistat itse, freelancerina tehdystä työstä tai perheyritykselle tehdystä työstä. Jos sinulla on yrittäjän tai maatalousyrittäjä eläkevakuutus, olet yrittäjä.


Tietopankkiin olemme koonneet kattavat paketit tietoa kaikesta mahdollisesta työttömyysturvaan liittyen. Täältä voit lukea muun muassa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenyydestä, ansiopäivärahasta, ansioturvan kompastuskivistä ja aktiivisuuden osoittamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta. Jos yritystoimintasi on sivutoimista tai kestää alle kaksi viikkoa, yritystoiminnan ansiotulot otetaan huomioon ansiopäivärahaa maksettaessa soviteltavana tulona.

Sovitellun päivärahan hakemisesta löydät tietoa täältä. Päivärahaan oikeutettu henkilö voi olla kokonaan työtön, lomautettu, osa-aikatyötä tekevä tai sivutoiminen yrittäjä. Starttirahaa voi hakea myös sivutoiminen yrittäjä , joka on laajentamassa toimintaansa päätoimiseksi. Soviteltu ansiosidonnainen päiväraha Soviteltu päiväraha on päiväraha, mikä ei ole täyden ansiosidonnaisen päivärahan suuruinen, vaan siitä on vähennetty päivärahaan vaikuttavat ansiotulot.


Sivutoimisuus voi tarkoittaa esimerkiksi, että on aiemmin tehnyt harrastuksena pientä bisnestä varsinaisen palkkatyönsä ohessa ja aikoo nyt tehdä siitä ammatin, eli siirtyä palkkatyöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi, Ojaranta sanoo. Jos olet sivutoiminen yrittäjä ja saat palkkatuloja, voit halutessasi täyttää arviosi verovuoden yritystulosta myös verokortillesi ja maksaa verot verokortilla. Tällöin et saa verohallinnolta erikseen ennakkoveromaksuja, vaan veroprosenttisi nousee ja maksat palkastasi myös ennakonkannon alaiset verot. Laskennassa otetaan huomioon vakiintuneet ansiotulot. Varmista ansiosidonnainen työttömyysturvasi jo opiskeluaikana.


Voit liittyä KOKO-kassaan, kun olet työsuhteessa. Liity siis jäseneksi vaikka heti ensimmäisten kesätöiden alkaessa. Liittymällä KOKO-kassaan jo opiskeluaikana voit turvata taloutesi ja keskittyä rauhassa työnhakuun valmistuttuasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit