tiistai 9. huhtikuuta 2019

Osakkeen arvon laskeminen kaava

Osakkeen arvon laskeminen kaava

Tämä on varovainen arvio yhtiön arvosta. Ostajan kannalta arvon laskeminen on hyvin tärkeää, koska pitkällä tähtäyksellä kauppahinta tulisi saada takaisin ostetun yrityksen tuottamilla tuotoilla. Yrityskaupan lisäksi arvoa käytetään tunnuslukuna kertomaan omistajille, miten heidän sijoituksensa arvo on kasvanut. Yrityksesi arvon määrittely laskurilla.


Osakkeen arvon laskeminen kaava

Historiallinen tuotto eli kannattavuus ei ole tae tulevista tuotoista. Nyrkkisääntönä on, että ostajan pitää pystyä maksamaan kauppahinta (tai ainakin siihen otetut velat) 2–vuoden tuotoilla. Mielenkiintoinen ja vaikea tapaus, sillä jos osakkeen käyvän arvon laskeminen olisi helppoa, ei markkinoilla tapahtuisi yli- ja alilyöntejä. Nyt kuitenkin osakkeiden arvon kehitys muistuttaa pitkälti satunnaiskulkua. Yhtiön nettovarallisuus (varat – velat) jaettuna osakkeiden lukumäärällä.


Osakkeen matemaattinen arvo. Lukuarvona PE-luku kertoo kuinka monta vuotta kestää, että yritys tekee osakekurssinsa verran tulosta. Pörssiyhtiön osakkeen ainoa oikea hinta on se, minkä joku maksaa lunastaessaan koko yhtiön pois pörssistä, kaikki muu on spekulaatiota ihmisten omissa päissä.


Olen kirjoittanut viime aikoina paljon osakkeen arvonmäärityksestä ja siinä käytettävistä malleista (viimeksi tässä kirjoituksessa), sillä pidän arvonmäärityksen hallitsemista yhtenä fundamenttisijoittajan tärkeimmistä taidoista. Ilman osakkeen arvonmääritystä sijoittaja ei kykene hahmottamaan tavoitehintaa, jolla ostettuna osake tarjoaa oman tuottovaatimuksen täyttävän. Tällöin voidaan tehdä osinkoarviot ensimmäisille vuosille, ja sen jälkeen voidaan käyttää tätä ikuista osinkoa.


Osakeyhtiö ja osuuskunta ovat itsenäisiä verovelvollisia, joiden saama tulo verotetaan osakeyhtiön ja osuuskunnan tulona. Osakeyhtiön ja osuuskunnan verotus ei vaikuta yksittäisen osakkaan tai osuuskunnan jäsenen verotukseen. Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien tuloveroprosentti on , kuten muidenkin yhteisöjen. Opiskelen rahoitusta omatoimisesti, lähinnä tarkoitukseni on selvittää haluanko tulevaisuudessa suunnata opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Tarvitsisin apua osakkeen arvon laskemisessa.


Osakkeen arvon laskeminen kaava

Osingot saadaan vuoden välein. Yhtiön varoihin kuuluvan muun yhtiön osakkeen vertailuarvo. Muun kuin julkisesti noteeratun yhtiön osakkeen vertailuarvo lasketaan noudattaen matemaattisen arvon laskemista koskevia säännöksiä 2―momentissa säädetyin poikkeuksin. Vertailuarvoa laskettaessa nettovarallisuudesta vähennetään tilikaudelta jaettavaksi päätetty osinko. Yksittäisen osakkeen riskipreemio saadaan, kun markkinariskipreemio (markkinatuoton ja riskittömän koron erotus) kerrotaan beta-kertoimella.


Beta-kerroin kuvaa osakkeen ja markkinan tuottojen välistä herkkyyttä. Esimerkiksi, jos osakkeen beta on niin markkinaindeksin noustessa , kyseisen osakkeen tulisi nousta. Koska kahta samanlaista yritystä tai ostajaa ei ole, ei ole myöskään kahta samanlaista omistajanvaihdosta.


Eri menetelmät yleensä antavat hyvin erilaisia arvoja yritykselle. Arvonmääritysmenetelmiä on lukuisia ja käytännössä hyviksi menetelmiksi on valikoitunut muutamia käytetyimpiä tapoja, joilla voidaan haarukoida yrityksen arvoa. Usein on hyvä käyttää eri arvonmääritysmenetelmien yhdistelmiä oikean arvon löytymiseksi.


DCF) perustuu yrityksen tulevaisuuden tuottojen arvon muuttamiseen tarkasteluhetken rahan arvoiseksi. Yksinkertaistaen siinä arvioidaan tulevat kassavirrat arviointijaksolta, tyypillisesti 5-vuodelta, ja määritetään niiden nykyarvo, sekä tämän pohjalta yrityksen. Suuret investoinnit, jotka ovat sitoneet yrityksen pääomia, mutta eivät ole ehtineet tuottaa tilikaudella tuloa, voivat aiheuttaa ongelmia tunnusluvun kehityksen arviointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit