Opintovapaa ei kuitenkaan estä irtisanomista, jos siihen on muu laillinen peruste. Seuraavassa kappaleessa käymme läpi tarkemmin, että mistä syystä työnantaja voi siirtää opintovapaata. Milloin työnantaja voi siirtää opintovapaata. Työsuhteen voimassa olosta johtuen pitäisi kuitenkin ensin tiedustella, voiko oma työnantaja järjestää tällaista työtä. Myös opintoihin liittyvä käytännön harjoittelu tai loma-aikana tapahtuva opintoihin liittyvä työ on mahdollista (jos opintovapaa on sovittu myös kesän ajaksi eikä se katkea välillä).
Työnantajan ei ole pakko myöntää siis opintovapaa. Lain mukaan viranhaltija ei saa ottaa vastaan eikä pitää sellaista sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei työnantaja hakemuksesta myönnä siihen lupaa. Lupa voidaan antaa myös määräajaksi ja rajoitettuna. Jos työnantaja kieltäytyy, kannattaa pyytää selvitystä perusteista ja olla yhteydessä luottamusmieheen tai Tehyn edunvalvontaan.
Työntekijä voi saada osittaista hoitovapaata lapsen hoidon vuoksi siihen saakka, kunnes perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy (3.). Meillä työnantaja on evännyt kaikkien palkollisten työntekijöiden, myös minun opintovapaa -anomukseni, vaikka olen ollut tällä työnantajalla jo lähes vuotta. Hakemani koulutus olisi liittynyt suoraan alaani, josta olen hyvin kiinnostonut, ja siitä olisi taatusti ollut apua työtehtävien hoidossa, mutta työnantajan mielestä lisäkoulutukseen ei ole tarvetta. Vapaata saa kerralla siirtää enintään kuusi kuukautta.
Mikäli kyseessä on harvemmin kuin kuuden kuukauden välein alkava koulutus, työnantaja voi siirtää opintovapaan alkua enintään seuraavan koulutusjakson alkamiseen. Opintovapaa on lähtökohtaisesti palkaton vapaa, ellei siitä ole toisin sovittu työ- tai virkaehtosopimuksesta tai työntekijän ja työnantajan välillä. Mahdollista kuitenkin on esimerkiksi se, että toinen hoitaa lasta aamupäivisin ja toinen iltapäivisin tai että osittaisella hoitovapaalla ollaan vuoroviikoin. Järjestelyistä sovitaan työpaikalla.
Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa. Toinen asia on tietenkin se, mitä pitkälle opintovapaalle jääminen lyhyellä varoitusajalla tekee omalle urakehitykselle. Tietyt pelisäännöt suojaavat toki työnantajaakin – ja tietenkin valtiota. Hoitovapaata voi pitää enintään kaksi jaksoa, jotka ovat vähintään kuukauden pituista, elleivät työnantaja ja työntekijä muuta sovi.
Kuitenkin yhden hoitovapaajakson voi pitää samanaikaisesti toisen vanhemman äitiys- tai vanhempainvapaajakson kanssa. Seitsemän päivää ylittävää työkyvyttömyysaikaa ei lueta opintovapaaksi, vaan se on yleensä sairauslomaa. Työkyvyttömyyden päätyttyä opintovapaa jatkuu.
Oikeus hoitovapaaseen perustuu työsopimuslakiin. Hoitovapaan myöntää työnantaja , joten sovi vapaasta työnantajasi kanssa. Ilmoita vapaasta työnantajallesi viimeistään kuukautta ennen sen alkamista.
Voit pitää hoitovapaasi yhdessä tai kahdessa osassa (jokaista lasta kohti). Vapaan tulee kestää vähintään kuukausi kerrallaan. Lakisääteinen työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää toimintaa työstä ja työolosuhteista johtuvien terveysvaarojen ja -haittojen ehkäisemiseksi ja torjumiseksi, eikä se sisällä työntekijöiden sairaanhoitoa.
Työterveyshuoltolain mukaan. Vapaalle jäävän työntekijän tilalle täytyy palkata työtön työnhakija, mutta työtehtävien ei välttämättä tarvitse olla samoja. Vuorotteluvapaalle jäävä voi käyttää vapaan haluamallaan tavalla. Jos työnantaja on irtisanonut toistaiseksi otetun viranhaltijan §:n mukaisilla perusteilla ja työnantaja tarvitsee yhdeksän kuukauden kuluessa irtisanomisajan päättymisestä viranhaltijaa tehtäviltään samankaltaiseen toistaiseksi voimassa olevaan tai yli kuusi kuukautta kestävään virkasuhteeseen, työnantajan on tiedusteltava.
Syy valitaan myös, jos tulonsaajalle on myönnetty harkinnanvarainen opintovapaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.