tiistai 31. lokakuuta 2017

Erilaisia kuolinilmoituksia

Eri asia on muistokirjoitus eli nekrologi, sanoma- tai muussa lehdessä julkaistava kirjoitus, jossa kerrotaan kuolleesta henkilöstä. Lasten kuolinilmoituksia lukiessa tulee poru lähes aina. Samoin juurikin nuorten aikuisten kuolinilmoitukset, joista pystyy päättelemään, että vainajalta jäi ikävöimään pieniä lapsia Mun mieleen jäi joskus pitkäksi aikaa kummittelemaan lehdessä ollut kk ikäisen tyttövauvan kuolinilmoitus. Kun lukee lehdestä kuolinilmoituksia niin niissä on erilaisia symboleja.


Kristityillä on yleensä risti (ordodokseilla se vinoviivakin), juutalaisilla Daavidin tähti jne.

Mutta millainen symboli on mormonien kuolinilmoituksissa, olen ymmärtänyt, että jotkut heistä eivät tunnetuista syistä tunnusta ristiä symbolikseen. Sekä toiseksi, miten lasten kuolinilmoittamisen yleistyminen on vaikuttanut ilmoitusten sisältöön? Tutkielmassa tarkastellaan kuolinilmoituksia kulttuurisena konventiona, joka on osa yhteisön kuolemankulttuuria. Ihmiset asuu ympäri suomea ja ympäri maapalloa, ei kenelläkään ole varaa maksaa lehtiin niin paljon kuolinilmoituksia , että niitten kautta kaikki sukulaiset jne. Homma maksaisi kymmeniä tuhansia, vaikka laittais vain pienen ilmot eri maitten päälehtiin, josta kukaan ei niitä ede huomaisi.


Yhden kerrostaloasunnon olen tyhjentänyt. Lähetysapujärjestölle meni käytännössä kaikki tavara. En jaksanut alkaa myydä enkä halunnut heittää roskiin.

Sohva oli tosin maattu sellaiseen kuntoon, että se meni roskiin. Erilaisia virallisia papereita, kuten veroilmoituksia vuoden takaa, oli kansioissa hyllymetreittäin. Kun tarkastelemme lapsia kuolemantutkimuksen erikoistapauksena, monet yleiset ajatuksen kuolemaan suhtautumisen historiallisesta kehityksestä joutuvat koetukselle.


Ilmoituksen alaosa informoi siunaustilaisuudesta. Kuolinilmoituksia julkaistaan vain sanomalehdissä. Rakenna kuolinilmoitus tiedottavaksi. Missä lehdessä ilmoitat? Keille laadit ilmoituksen?


Lähes kaikki meni tuhottavaksi. Kanta-asiakasalennus ei koske kuolinilmoituksia , surukiitoksia ja joulutervehdyksiä. Perheilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa Satakunnan Kansan verkkosivuilla.


Sivuilla on myös erilaisia kokomalleja hintoineen, voit kokeilla tekstisi sopivuutta ja selata sopivia piirroskuvia. Kenet sinä haluaisit yllättää iloisesti lehti. Kaikki ei siis ole aina sitä, miltä näyttää. Jos historiantutkija ei lähteiden äärellä muista tätä, metsään menee tutkimus. Lähteet ovat keskenään hyvinkin erilaisia tavoitteiltaan ja syntyhistorialtaan.


On täysin eri asia lukea poliittisen puolueen vaalimainoksia tai omaisten julkaisemia kuolinilmoituksia.

Elämä kohtelee meitä jokaista eri tavalla, ja on surullista, kun näkee lehdessä luokkatovereiden kuolinilmoituksia. Jos voi nostaa ansaittua eläkettä jo ennen varsinaista eläkeikää, se on oiva vaihtoehto. Myös yksi viikon viidestä ilmestymispäivästä vaihtuu: Itä-Häme ei enää ilmesty keskiviikkona, vaan perjantaina. Lisäksi lähteinä käytetään erilaisia surmatapahtumia kuvaavia muistelmia ja kertomuksia. Hakemukseen liitetystä lehtisestä käy ilmi, että tietoja kerätään myös yleisöltä.


Ura toi tullessaan paljon uusia mahdollisuuksia ja vastuita, muun muassa tytäryhtiöiden toimitusjohtajuuksia ja erilaisia hallituspaikkoja. Muutamien yrityskauppojen myötä Erkki Rahola siirtyi Indevon palvelukseen. Hänelle ­tarjoutui mahdollisuus laatujohtamiskoulutukseen USA:ssa.


Siitä tulikin sittemmin hänen vahva alueensa. Ilmeisesti oli ollut samassa kun ent. Ihmisistä voi jopa alkaa välittää vaikka onkin sitten vain naapurina asuva vuokranantaja.


Siksi en ollut sitäkään nähnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit