tiistai 31. lokakuuta 2017

Vaikea ero

Emmi Moilanen Itseään kannattaa myös välillä muistuttaa siitä, minkä takia eropäätös on tehty. Vanhempien ero muuttaa lasten elämää, mikä on aluksi vaikea hyväksyä. Lisäksi lapset ovat luonteeltaan konkreettisia ja haluavat asioiden säilyvän samanlaisina kuin ennenkin.


Vanhempi vaistoaa tämän, minkä takia on ikään kuin helppoa asettaa toiselle vanhemmalle odotuksia ja vaatimuksia, mitä ei kuitenkaan tulisi tehdä, sillä ensisijaisesti kumpikin vanhempi vastaa itse omasta. Eroa seuraavissa tapahtumissa kaiken yhteisen jakaminen ja jopa kaveripiirin jakaminen tuntuvat pahoilta. Joka päivä voi kuitenkin miettiä, miten tänään voisin suojella lasten tunteita, omiani sekä lasteni toisen vanhemman tunteita.

Asiallinen, hyvä ero on vaikea , mutta täysin mahdollinen. Onnistuneessa erossa. Joskus puolisot eivät löydä vaikeaan tilanteeseensa muuta mahdollisuutta kuin eron. Aikuinen voi eron hetkellä käydä läpi yhtä elämänsä vaikeinta vaihetta. Mielessä virtaa hyvin erilaisia tunteita: vihaa, surua, katkeruutta, hämmennystä, häpeää, toisinaan myös suunnatonta helpotusta.


Siis erittäin vaikea ero on jo useamman kuukauden ollut, tuskin se koskaan helppo onkaan, mutta en tiedä miksi minua vetää tunteet niin kovin ja ristiriitaiset ajatukset. Tavallisesti eronnut näkee tulevaisuuden synkkänä. Hän tarvitsee aikaa ja hyviä kokemuksia, jotta näkee, että tästä pääsee yli, toteaa Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.


Mustasukkainen terroristi!

Mies teki drooni-iskuja exänsä naapurustoon: Kuin taivaalta olisi satanut nauloja! Jason Muzzicato otti eron raskaasti. Ero on eräs yksi elämän suurimpia kriisejä. Kaikki tunteet, kuten suru, viha, aggressio ja pettymys kuuluvat asiaan. Ero tuo mukanaan monenlaisia tunteita.


Eroon liittyvät usein myös vahvasti pettymyksen ja syyllisyyden tunteet. Parisuhde päättyy ja ero on edessä, kun parin ratkaisevia erimielisyyksiä ei voida ratkaista. Tällaisia ratkaisemattomia asioita ovat esimerkiksi merkittävät henkilökohtaiset erilaisuudet ja elämänkokemukset tai persoonaan liittyvät ominaisuudet, joita on vaikea tai mahdoton muuttaa. Työterveyslääkäri Riitta Saunin mukaan ero mullistaa elämän ja aiheuttaa ahdistusta, mutta suurin osa ei tarvitse tai halua saikkua eron jälkeen.


Sairauspoissaolon peruste on kuitenkin aina työkyvyttömyys, ei pelkästään negatiiviset tunteet. Joskus työ voi olla oikeassa vaiheessa lääkettäkin, Sauni kertoo. Jos suhde on ollut traumaattinen ja ero sotkuinen, niistä parantuminen ei ole helppoa. Olen kokenut vaikean suhteen ja sitä seuranneen vaikean eron, jonka jälkeen kohtasin myös vainoamista. Ero voi tulla eteen, oli parisuhde sitten lyhyt tai vuotta pitkä.


Ero pistää usein elämänarvot uusiksi ja herättää kysymyksiä olemassaolosta. Ero voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten ruokahaluttomuutta, ahdistusta, unettomuutta ja masentuneisuutta. Myös Milla on sitä mieltä, että ero on ainoa ratkaisu, vaikka se tuntuu molemmista tietysti kurjalta.


Olemme nuoria ja tässä kohtaa on hyvä tajuta, mikä on itselle parasta.

Tulen aina välittämään Christianista, ja olen tyytyväinen siitä, että välimme eivät mene poikki, Milla sanoo. Se aiheuttaa ahdistusta ja heikentää usein ainakin tilapäisesti ihmisen itsetuntoa. Vierailija: Eli tässä hieman taustaa. Mieheni lähti reilusti nuoremman naisen mukaan, petti minua jo avioliittomme aikana ja nyt aikaa erosta n 8kk, asumuserosta n.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit