tiistai 17. lokakuuta 2017

Vanhempainrahakausi

Vanhempainpäivärahat. Kela tukee lapsiperheitä äidin raskausajasta alkaen sekä erilaisten perhevapaiden aikana. Perhevapaat perustuvat työsopimuslakiin. Molemmat vanhemmat voivat pitää vanhempainvapaata.


Vanhempainrahakausi

Työntekijällä on oikeus saada vapaaksi työstä sairausvakuutuslaissa tarkoitettu vanhempainrahakausi. Sitä maksetaan yhden lapsen syntymän perusteella 1arkipäivää. Se alkaa heti äitiysrahakauden jälkeen. Alle 7-vuotiaan ottolapsen vanhempien vanhempainrahakausi on vähintään 2arkipäivän pituinen. Jos samalla kertaa syntyy tai adoptoidaan useita lapsia, pidennetään vanhempainrahakautta arkipäivää kutakin yhtä useampaa lasta kohden.


Lapsi on noin yhdeksän kuukautta, kun vanhempainrahakausi päättyy. Jos äitiysrahakausi on alkanut aiemmin kuin päivää ennen laskettua synnytysaikaa, vanhempainrahakausi pitenee vastaavasti. SVL 9:§ Oikeus vanhempainrahaan päättyy, jos lapsi luovutetaan pois. Jos lapsi kuolee, vanhempainrahaa suoritetaan arkipäivältä lapsen kuolinpäivän jälkeen, kuitenkin enintään vanhempainrahakauden.


Adoptiolapsen äiti ei ole oikeutettu äitiysvapaaseen. Sen korvaa vähintään 2arkipäivän mittainen vanhempainvapaa. Kaikki aiheesta isyysloma. Tämän sivuston tarkoituksena on tuoda sinulle tietoa isyysvapaasta. Toivomme, että sivuston tiedot auttavat sinua oman lomasi järjestämisessä ja ymmärtämisessä.


Ehtona on, että edellinen lapsi ei ole täyttänyt vuotta ennen uuden lapsen syntymää. Isyysrahapäiviä on päivää ja näistä saa pitää samaan aikaan äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana. Loput isyysrahapäivät voi käyttää vasta kun vanhempainrahakausi on päättynyt. Jos adoptoitava lapsi on vastasyntynyt, maksetaan vanhempainrahaa siihen saakka, kunnes lapsi on 2arkipäivää vanha. Mikäli vanhemmat adoptoivat kerralla useamman lapsen, myönnetään yhden lapsen osalta vähintään 2arkipäivää vanhempainrahaa ja jokaisen muun lapsen osalta lisäpäivää.


Kumpikin vanhempi voi jakaa vanhempainrahakautensa enintään kahteen jaksoon. Laskennallisen vuosiloman ajalta vanhempainpäiväraha maksetaan hakijalle täysimääräi­senä riippumatta siitä, onko hakenut virkavapautta. Edellytys koskee äitiä, isää ja adoptioanhempaa. Isällä ja adoptioisällä on oikeus isyys- ja vanhempainrahaan, vaikka äidillä ei olisi vanhempainpäivärahaoikeutta asumisedellytyksen puuttumisen vuoksi. Isän vanhempainrahakausi alkaa tällöin arkipäivän kuluttua lapsen todellisesta syntymäpäivästä.


Voit hakea lapselle varhaiskasvatuspaikkaa joko sähköisesti tai tulostettavalla lomakkeella. Jätä hakemus viimeistään neljä kuukautta ennen toivottua alkamispäivää. Työstä kertyy vuosilomaa, jos työtä on vähintään päivää tai tuntia kalenterikuukaudessa. Sinulla on oikeus esittää oma toiveesi vuosiloman ajankohdasta, ja työnantajan tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida tämä.


Yksi osa on varattu äidille (ns. äitikiintiö eli mødrekvote), yhden osan vanhemmat voivat vapaasti jakaa keskenään (fellesperiode) ja yksi osa on varattu isälle tai sosiaaliselle äidille (ns. isäkiintiö eli fedrekvote). Rekisteröidyn parisuhteen vanhempainrahakausi. Lasten yhdenvertaista kohtelun kannalta ongelmia on myös rekisteröidyssä parisuhteessa, jossa vakuutetulla, joka ei ole lapsen vanhempi ei ole nyt oikeutta vanhempainrahaan.


Varhaiskasvatukseen voi hakea ympäri vuoden. Jos varhaiskasvatuksen tarve johtuu ennakoimattomasta työllistymisestä,. Ottovanhemman vanhempainrahakausi.


Ottolapsen hoidon johdosta ottovanhemmalle tai hänen aviopuolisolleen maksetaan vanhempainrahaa tai osittaista vanhempainrahaa ajalta, jonka lapsen hoito jatkuu, kunnes lapsen syntymästä on kulunut 2arkipäivää. Jos joudut työttömäksi tai lomautetuksi Ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi täyttämällä sähköinen ilmoittautumislomake TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit