keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Perintäkulujen riitauttaminen

Aluehallintovirasto katsoo edellä esitetyn johdosta, että perintäkulujen perusteltu riitauttaminen edellyttää, että velallinen yksilöi riitautuksessaan sen osan perintäkuluista, jonka hän katsoo kohtuuttomaksi ja perintälain vastaiseksi, jos kyse ei ole perintäkulujen perusteettomuudesta kokonaisuudessaan. Velkoja voi ylittää perintäkulujen enimmäismäärät vain, jos perintä edellyttää tavanomaista suurempaa työmäärää. Velkojan on tällöin eriteltävä perintäkulut ja niiden perusteet sekä ilmoitettava velalliselle, että kulujen määrät ovat enimmäismääriä suurempia. Jos et saa velkojalta vastausta tai et pääse ratkaisuun velkojan kanssa, älä jää odottamaan vaan vie asia eteenpäin.


Asian riitauttaminen tuomioistuimessa, kuluttajariitalautakunnassa tai muussa riitojen ratkaisuelimessä keskeyttää perinnän siltä osin kuin saatava on riitainen. Korvausvelvollisuus voi perustua sekä velkojan omista perintätoimista aiheutuviin kuluihin että kuluihin, joita velkojalle aiheutuu sen johdosta, että velkojan on suoritettava toimeksisaajalle korvausta perinnän suorittamisesta. Riitauttaminen on mahdollista esimerkiksi silloin, jos velka on vanhentunut tai perintäkulut ovat kohtuuttomia.


Riitauttaminen tulee perustella, ja se on suositeltavaa tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, velkaa perivälle taholle. Kun velka on riitautettu, velkojan täytyy luopua velasta tai viedä asia tuomioistuimeen. Jos asian riitauttaminen päättyy myönteisesti velallisen kannalta, pyynnön esittäneen elimen on. Oikeudenkäyntikulut ei kuulu siihen perintäkulujen kattosummaan, vaan ne tulee aina vielä sen päälle,.


Vastaus muuttofirman. Asioin kuluttajan ominaisuudessa erään muuttopalvelufirman kanssa. Reklamoin yritystä saamastani laskusta, koska mielestäni minua oli laskutettu liikaa. Maksoin riidattoman osan laskusta. Saatavan suuruuden huomioon ottaminen ei merkitse sitä, että perintäkulut olisi määrättävä kaavamaisena osuutena saatavasta.


Saatavan suuruus ei voi olla arvioinnissa keskeinen peruste etenkään silloin, kun velallisen oma toiminta, esimerkiksi selvästi perusteeton saatavan riitauttaminen , on lisännyt kuluja. Kohtuullistamisen jälkeen saavat alle 1euron vippien perintäkulut olla enää korkeintaan euron suuruiset, ja yli 10 mutta alle tuhannen euron suuruisten vippien perintäkulujen raja asetetaan 1euroon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että julkisten maksujen perinnällä tehdään tiliä myös. Perintäkulujen jättimäinen taso on oikeusturvaongelma. Parin kympin poliklinikkamaksu on äkkiä moninkertainen, kun perimistoimisto lyö päälle mittavat perimiskulut.


Monet kunnat ovat ulkoistaneet perimisen firmoille. Norjassa ja Ruotsissa on perintäkulujen enimmäismäärät säädetty asetuksella. Joo, nuo rajat olisi hyvä tehdä niin selviksi, että uusien bisnesmallien kehittäjät tietäisivät mikä on oikein ja mikä väärin. Perintätoimistojen tapauksessahan itse perinnän oikeutus on pääsääntöisesi kiistaton, ja vain kohtuullinen perintäkulujen määrä tulisi määritellä. Perintälaki voidaan jakaa kahteen eri alueeseen, erityislakiin ja yleislakiin.


Saatavien perin-tään sovelletaan yleislakia, joka pätee vain jos muualla laissa ei säädetä toisin eli kyseessä ei ole erityislaki. Aiheeton taas tarkoittaa sitä että maksu on määrätty väärin perustein, virheellisesti tai sopimusehtojen vastaisesti tai maksu kohdistetaan henkilöön joka ei ole sopimusta tehnyt. Lienee selvä että eihän kukaan täysijärkinen silloin maksa laskua!


Oikeudelliseen perintään voidaan ryhtyä välittömästi perinnän siirron jälkeen vain, jos velallinen ilmeisen selvästi yrittää vältellä velan maksamista tai jos ilmenee muuta erityistä aihetta oikeudellisten toimenpiteiden välittömään aloittamiseen. Saatavan riitauttaminen Jos velallinen riitauttaa saatavan osaksikaan, sovitaan toimenpiteistä tapauskohtaisesti. Jos saatava riitautetaan Lakiasiaintoimisto Majakka Oy pidättää itsellään oikeuden keskeyttää perintä toimeksiannon. Oikeudellinen perintä Oikeudelliseen perintään siirtymisestä päätetään tapauskohtaisesti. Muutoksen myötä kuluttajilla on paremmat mahdollisuudet tarkkailla lainoistaan aiheutuneita perintäkuluja, ja niiden riitauttaminen on helpompaa jos kuluja huomaa kertyneen liikaa.


Myös kuluttaja-asiamiehellä on jatkossa helpompi puuttua hyvien perintätapojen vastaisiin menettelyihin. To verify the electronic signature and authentic character of the OJ, download the PDF file of the e-OJ and its signature, then use CheckLex. Olet jo voinut HÄVITÄ miljoonan!


Otatko liian suuren riskin? Valitettavasti vanha ja tunnettu yritys ei aina takaa hyvää maksuvalmiutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit