tiistai 17. lokakuuta 2017

Osittainen hoitovapaa lomat

Lähde edullisesti lomalle. Varaa matkasi täältä! Parhaat talven matkat myydään nyt. Yli kaupunkivaihtoehtoa. Jos työnantaja ei myönnä työntekijälle osittaista hoitovapaata, työntekijällä on oikeus saada työnantajalta selvitys kieltäytymisen perusteista.


Työntekijä voi tehdä lyhennettyä työaikaa lapsen hoidon vuoksi, mikäli jos hän on ollut samalla työnantajalla töissä vähintään kuusi kuukautta viimeisen kuukauden aikana. Työntekijä voi saada lapsensa hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka kunnes lapsen toinen lukuvuosi peruskoulussa päättyy. Mikäli lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, osittaista hoitovapaata voi saada siihen saakka kunnes lapsen kolmas lukuvuosi päättyy. Sinulla on lain perusteella oikeus äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaisiin, kokoaikaiseen ja tilapäiseen hoitovapaaseen sekä työstä poissaoloon pakottavasta perhesyystä. Voit saada osittaista hoitorahaa, kun teet töitä enintään tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi.


Oikeus osittaiseen hoitovapaaseen perustuu työsopimuslakiin. Jos hoitovapaalla oleva työntekijä jää uudelle äitiysvapaalle kesken hoitovapaan ja ilmoittaa tästä työnantajalle, niin työntekijälle kertyy vuosilomaa uuden äitiysvapaan perusteella siitä huolimatta, että hoitovapaa olisi alun perin kestänyt pidempään eikä siltä olisi kertynyt vuosilomaa. Lomanmääräytymisvuonna pidetty hoitovapaa ei siis vähennä lomakertymää työssäolokuukausilta. Osittaista hoitorahaa maksetaan 1. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, työntekijä ansaitsee siis edelleen päivää lomaa kuukaudessa, vaikka hän olisi ollut osan vuotta hoitovapaalla. Osa-aikatyö (esimerkiksi osa-aikaeläke ja osittainen hoitovapaa ) ja vuosiloma.


Jos työntekijä on osa-aikatyössä (esim. osa-aikaeläkkeellä tai tekee työsopimuslain luvun §.ssä tarkoitettua vaihtelevaa työaikaa), yhdenjaksoisen neljän viikon kesäloman sijoittaminen pelkästään työjaksolle ei ole mahdollista. Nauti talvella auringosta ja lämmöstä, kesäisiä lämpötiloja löydät täältä! Jos teet 80-prosenttista työviikkoa, niin lomat kertyvät normaalisti. Toki niin, että jos teet edelleen sitä 80-prosenttista loma-aikaan, niin lomatkin ovat 80-prosenttisella palkalla.


Mutta jos teet täyttä päivää loma-aikaan, niin lomat ovat täydet vaikka olisivatkin kertyneet osittaisen hoitovapaan aikana. Miten sitten ihan käytännössä teillä menee työpaikalla tuo päivän viikko? Jos teillä on käytössä työajanseuranta (esim. flexim tai muu työaikapankki) niin miten te kirjaatte itsenne ulos, kun seuraava päivä on se osittainen hoitovapaapäivä? Laskeeko teillä työpaikan järjestelmät ne oikein?


Tilapäinen hoitovapaa on yleensä mahdollista vain, jos lapsen molemmat vanhemmat ovat työssä kodin ulkopuolella. Työssä käyvällä vanhemmalla ei yleensä ole oikeutta hoitovapaaseen, jos toinen vanhemmista on esimerkiksi opintovapaalla. Lomat kertyvät ihan normaalisti eli kesälomaa tulee päivää lauantaineen ja talvilomaa arkipäivää. Lomarahat tietysti maksetaan nykyisen palkan mukaan eli niitä tulee prosenttia vähemmän kuten palkaakin. Olen luullut että homma menee näin myös niillä jotka tekevät 4-päiväistä viikkoa.


Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun. Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi Otavamedia. Perhevapaisiin luetaan myös hoitovapaa , osittainen hoitovapaa sekä tilapäinen hoitovapaa.


Myös poissaolo pakottavasta syystä kuuluu tähän ryhmään. KVTESsin perhevapaat -osiossa (KT:n sivuilla) on tietoa eri perhevapaista, niiden myöntämisestä ja hakemisesta, ehdoista, pituuksista ja palkkausmääräyksistä. Voit itse valita, milloin aloitat äitiysvapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit