torstai 18. tammikuuta 2018

Pallokalotin tilavuus

Olkoon pallo x^y^z^= r^2. Tuli vaan äsken ihan kuriositeettina mieleen. Itselle ei ainakaan ihan nopeasti valjennut, että miten tuota tulisi lähestyä. Tehtävässä selvitetään pallon pinta-ala ja tilavuus tutkien ja kokeillen. Geometria (1.-2. lk), Geometria.


PITKÄ MATEMATIIKKA. Reikää porattaessa kalotteja poistetaan kaksi. Täplät ovat pallokalotin muotoisia). Montako prosenttia pallon pinta-alasta on täplien peitossa? Pallokalotin muotoisen täplän pinta.


Eräs toinen pallosäiliön muunnos on yhdysvaltalaisen Ocean LNG:n kehittämä säiliö, joka on lieriömäinen, mutta siinä on pallokalotin muotoiset päädyt. Tällaisia tankkeja ei ole vielä rakennettu. Erilaisille geometrisille kuvioille (neliölle, ympyrälle jne.) on olemassa omat kaavat niiden pinta-alan laskemiseen: esimerkiksi suorakulmion pinta-ala on sen pituuden ja leveyden tulo. Tornin suunnittelivat arkkitehti Erkko Virkkunen ja diplomi-insinööri Ilmari Hyppänen. Yleisesti käytössä olevat kovuuskokeet ovat Brinell, Rockwell ja Vickers kokeet.


Suorakulmaisen särmiön tilavuus on siis pohjan pinta-ala kertaa korkeus tai toisella tavalla sanottuna V = abc = Ah. Standardin SFS-EN ISO mukaan kaarihitsatuille liitoksille suoritetaan Vickers- tai Brinell -koe. Brinell kokeessa pallomainen kuula painetaan koekappaleen pintaan, ja syntyneen pallokalotin muotoisen painauman halkaisija mitataan. Tässä ja vastaavissa tilanteissa jatkossa.


Makroskooppisessa mielessä. V → tai S → merkitse täsmällisiä matemaattisia raja-arvoja, koska. Laudatur3ratk - spotidoc.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit