tiistai 30. tammikuuta 2018

Essee asettelu

Kirjoittaessasi esseetä voit käyttää oikealla olevaa KAMKin mallipohjaa, johon on vakioitu tiettyjä asettelu yms. Argumentoiva essee. Asiakirjan vakioasettelua käytetään työelämän asiakirjatyyppisissä teksteissä, kuten raporteissa ja pöytäkirjoissa.


Opintoihin liittyvissä projektitöiden dokumentoinnissa sovelletaan Kajaanin ammattikorkeakoulun asetteluohjeita, ellei toisin ole sovittu. Asiantuntemus näkyy siinä, että faktat pitävät paikkansa.

Konkreettiset, selkeät esimerkit kirkastavat kirjoittajan ajatuksia. Alla erilaisia tapoja aloittaa essee. Suoraan asiaan Pääteema tuodaan esiin heti ensimmäisessä virkkeessä ja käsittely alkaa välittömästi 2. Essee on havainnollinen. Näin kirjoitat esseen. Tekijä: Nina Rantapuu.


Proakatemian esseepankki.

Kirjoista saadut opit ja kopit viedään suoraan käytäntöön esimerkiksi pajoissa dialogiringeissä tai vaikkapa työprojekteissa. Tulosta varsinaisen leipätekstin sivut (ensimmäisestä pääluvusta alkaen) kaksipuolisina. Aihe on hyvin rajattu, työssä on selkeä ja oivaltava näkökulma. Ylioppilastekstien tapaan myös esseen pitää olla ehyt kokonaisuus. Jäsentely alkaa yleensä jo otsikosta, ja sitä mietittäessä pitää pohtia, minkälaisia käsittelytapoja ja näkökulmia se mahdollistaa.


Ohje leipätekstin asettelu ja riviväli Otsikko sarkainkohtaan ja lihavoituna. Tee otsikko ensin ja sitten leipätekstin asttelu. Raportin ulkoasu kertoo tekijästään jo varsin paljon. Tekstin täsmällinen asettelu säännöllisine marginaaleineen ja kappalejakoineen sekä johdonmukainen otsikoiden käyttö luovat lukijalle miellyttävän yleisvaikutelman. Jyväskylän yliopisto.


Referaatti on minkä tahansa kirjallisen tai suullisen esityksen lyhennelmä. Referoija selostaa jonkun toisen esitystä – joskus myös omaansa. Selkeä asettelu , kappalejako, rivivälien käyttö ja mahdollinen numerointi on tärkeää. Toisaalta runollisesti suuntautunut hakee tehokkaita ja mieleenpainuvia, lyhyitä ilmaisuja.


Runohan on tiivis laji.

Miten arvioimme oikeinkirjoitusvaatimuksia? Toisaalta tavoitteen asettelu antaa suunnan ja merkityksen tekemiselle ja itsearvioinnilla voi todentaa sitä, että tehdyllä työllä on saatu kehitystä aikaan. Toisaalta liikunnan pitäisi pohjimmiltaan tuntua kehossa ja flow-tilaan pääsee parhaiten, kun keskittyy tekemiseen eikä pysähdy ajattelemaan välillä muuta (esim. tavoitteita).


Aloitus herättää kiinnostuksen – lopetus jättää asian mieleen. Aloitus antaa ensivaikutelman kirjoituksesta ja sen tekijästä. Ehyessä kirjoituksessa aloitus, lopetus ja otsikko ovat sisällöllisesti yhteydessä toisiinsa. Aiheen rajaus ja kysymyksen asettelu. Hyvä essee sisältää selkeän näkökulman ja rajauksen, joista aihetta tarkastellaan.


Huono essee jää epämääräiseksi ja sen sisältöä sitoo yhteen vain esseen aihepiiri. Sivun asettelu ) -välilehdeltä voidaan määritellä asiakirjalle muutamia hyödyllisiä ominaisuuksia. Asiakirjalle voidaan esimerkiksi määritellä sivu, josta valittu osa aloitetaan (engl.


Section start). Eri tehtävissä arvioinnin eri osa-alueet voivat painottua eri tavoin tehtävänannon mukaisesti. Referoiminen on tärkeä taito asiakirjoittamisessa. Siä käytetään monentyyppisissä kirjoitelmissa.


Esim mielipidekirjoituksessa tai vastineessa kirjoittaja referoi jonkun toisen henkilön mielipiteitä. Aina kun lainaat suoraan, tiivistät tai esittelet omin sanoin jonkun toisen kirjoittajan ideoita tai tekstiä, sinun on ilmoitettava käyttämäsi lähde.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit