maanantai 8. tammikuuta 2018

Vanhempainraha määrä

Parhaiten selvität tuen määrän päivärahan määrän laskurilla. Molemmat vanhemmat voivat pitää vanhempainvapaata. Vanhempainpäivärahakauden pituuden laskurilla näet, kauanko tukea maksetaan ja koska vapaasi alkavat. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 1arkipäivää eli noin puoli vuotta. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät.


Lapsi on noin kuukautta, kun vanhempainraha päättyy. Jos äidin edellinen lapsi ei ole täyttänyt vielä kolmea vuotta, uuden lapsen kohdalla saatava äitiysraha yhtä suuri kuin edellisen lapsen myötä maksettu vanhempainraha. Erityisäitiysrahaa myönnetään raskaana olevalle naiselle, joka joutuu olemaan poissa työstään ennen varsinaista äitiysrahakautta.


Kuvaus: Suomessa asuvat henkilöt on vakuutettu. Vanhempainraha lasketaan samalla tavalla kuin äitiysraha eli tulojen mukaan. Tuki on aina pienempi kuin palkka, yleensä noin prosenttia tuloista. Tuki maksetaan arkipäiviltä (mukaan lukien lauantai). Jos saat oman alasi työehtosopimuksen mukaan vanhempainvapaan ajalta palkkaa, Kela maksaa tuen työnantajallesi.


Ansiopäivärahan saamisen estäviä etuuksia ovat muun muassa useat eläkkeet, sairaus- tai osasairauspäiväraha, äitiys-, isyys- tai vanhempainraha taikka kuntoutusraha. Ansiopäivärahaa vähentäviä etuuksia ovat muun muassa osatyökyvyttömyyseläke tai valtion eläkelain mukaiset eläkkeet, joita maksetaan normaalia alemman eläkeiän perusteella. Isyysrahan määrä lasketaan samalla tavalla kuin äitiysrahan, erityisäitiysrahan ja vanhempainrahan määrät. Helpoiten sen tarkistaa Kelan päivärahalaskurilla.


Tämä laskelma ei ole työttömyyskassaa sitova, sillä todelliseen päivärahan määrään voi vaikuttaa myös muut, tässä esiintymättömät tiedot. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Jos olet yksityisyrittäjä tai freelancer, vanhempainraha määräytyy yleensä kolmen edeltävän verovuoden keskiansioiden perusteella. Valittavana on kaksi erimittaista vanhempainrahakautta, ja kuukausittaisen tuen määrä riippuu valitun vanhempainrahakauden pituudesta.


Osittainen vanhempainraha Osittaisen vanhempainrahan määrä on puolet vakuutetulle määritellyn vanhempainrahan määrästä. Päivärahan määrä lasketaan erikseen molemmille vanhemmille omien työtulojen perusteella ja siten määritellystä päivärahasta maksetaan osittaisena vanhempainrahana. Eläkettä kertyy sosiaalietuuksista, kuten vanhempainvapaasta ja ansiosidonnaisilta työttömyysjaksoilta. Myös kotihoidon tuen ajalta kertyy eläkettä.


Eläkkeensaajien määrän kasvu johtuu vanhuuseläkettä saavien määrän kasvusta, sillä muita eläkelajeja saavien henkilöiden määrä laski edellisestä vuodesta. Työeläkkeensaajista yli puolet ( ) oli naisia. Vuorottelukorvauksen täysi määrä on siitä ansiopäivärahasta, johon sinulla olisi oikeus työttömäksi jäädessäsi. Maksuerien määrä ja maksujen ajankohta.


Vähiten maksaa se, joka maksaa YEL-maksunsa yhdessä erässä tammikuussa. Vähennät verotuksessa kaikki YEL-maksusi, jolloin vakuutusmaksusi pienentää verotustasi. Kaikista päi-värahaäideistä työttömänä vanhempainrahakaudelle siirtyi ja isistä prosenttia. Lakimuutos koskettaa kaikkia sairausvakuutuslain mukaisia päivärahaetuuksia, joita ovat sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha.


Tilastot asiasanoittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit