maanantai 22. tammikuuta 2018

Referaatti malli

Siinä selostetaan pohjatekstin pääsisältö sellaiselle lukijalle, joka ei sitä ennestään tunne. Referoija selostaa jonkun toisen esitystä – joskus myös omaansa. Referoitavaa alkuperäistä tekstiä voidaan kutsua alkutekstiksi, pohjatekstiksi tai lähtötekstiksi. Referaatteja ovat esimerkiksi radion ja television uutiset.


Kriittinen eli kommentoiva referaatti.

Yksinkertainen Raportti-mallin mukainen asiakirja. Otsikot on numeroitu, mikä antaa asiakirjalle selkeän rakenteen. Malli sopii mainiosti asiakirjoihin, joissa täytyy viitata tiettyyn kohtaan: ”kuten osasta 3. Käytä tätä helppokäyttöistä mallia, kun haluat aloittaa tyhjästä, mutta et halua käyttää oletusulkoasua.


Voit hyödyntää mallia yksinkertaisesti. Referointi on suositeltavampi tapa lainata lähteen tietoja kuin suorasanainen lähteen toisto. Kommentoitu referaatti 3. Referaatissa noudatetaan asiatyylisen tekstin vaatimuksia.

Perusreferaatti Välitä lukijalle lyhyesti se, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Joskus on tarpeen selostaa jonkin tekstin sisältö sellaiselle, joka ei tunne tekstiä entuudestaan. Tällöin kirjoittajan on perehdyttävä tekstiin huolellisesti ja sen jälkeen pyrittävä kertomaan tekstin ydinsisältö. TEHTÄVÄ: Etsi omaan alaasi liittyvä vähintään kaksisivuinen artikkeli ja kirjoita siitä referaatti. Se ei siis automaattisesti etene samalla tavalla kuin pohjateksti ja esitä asioita samassa järjestyksessä sen kanssa!


Tutustu ensin alla oleviin ohjeisiin ja kirjoittamismalliin. Se alkaa viittauksella pohjatekstiin. Lukijan on tiedettävä, mistä tekstistä kerrotaan. Kertoo tekstin keskeiset asiat.


Tietotekniikan valinnaisena opintojaksona voidaan laatia annetusta aineistosta referaatti. Tiivistelmällä tarkoitetaan usein lehtijuttujen ingressiä tai tutkimusraportin kokoavaa alkutiivistelmää tai loppukatsausta. Opinnäytetyön malli › Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje › Arenen opinnäytetöiden eettiset suositukset › Tutkimuseettisiin kysymyksiin vinkkimateriaalia › LUC:n yhteinen tutkimuslupahakemuslomake › Urkund - plagioinnin tunnistus › Theseus - ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto › Opinnäytetyön arviointikriteerit.


Raportti on yleisnimitys monenlaisille tiedotteille, selonteoille ja tilannekatsauksille. Se voidaan laatia tehdystä työstä, matkasta, osallistumisesta kurssille, kokeilusta tai tutkimuksesta. Siinä kerrotaan neutraalisti alkuperäisen tekstin pääkohdat niin, että sellainenkin, joka ei alkuperäistä tekstiä tunne, saa hyvän käsityksen siitä.


Kirjoittaja ei siis tuo esiin ajatuksiaan ja mielipidettään, teksti ei ota kantaa alkuperäiseen tekstiin. Vinkkejä referaatin kirjoittamiseen Viittaa pohjatekstiin eri tavoin:.

Reflektio Kokemuksen reflektointi. Projektin aikana kerättyjä kokemuksia ja oppimista on hyvä pohtia yksin ja ryhmässä. Tätä pohdintaa kutsutaan usein termillä reflektio. Esseetekstiä käytetään paitsi tiedonsiirtoon myös ajatusten kehittelyyn, näkökulmain muotoiluun ja uuden luomiseen.


Essee – toisin kuin raportti ja referaatti – on täysin henkilökohtainen kirjoitelma. Kirjoittaessasi esseetä voit käyttää oikealla olevaa KAMKin mallipohjaa, johon on vakioitu tiettyjä asettelu yms. Sillanpään artikkelissa sanotaan, että tämä uusi käytäntö on alkuun vain kokeilu, mutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit