keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Verkostotyö kuntoutuksessa

Verkostotyö tarkoittaa kaikkea yhteistyötä sellaisten ammattihenkilöiden välillä, jotka ovat tavalla tai toisella mukana nuoren asioissa. Sosiaalisessa kuntoutuksessa pyritään saattamaan ihmiset osallisiksi yhteiskuntaan ja esimerkiksi mukaan työelämään. Tämä onnistuu parhaiten, kun sosiaalisen kuntoutuksen toiminnoilla on läheiset yhteydet muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin, työllistymistä edistäviin palveluihin sekä yksityisen, kolmannen ja vapaaehtoissektorin toimijoihin. Verkostotyö on viime vuosikymmenien aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa aut-tamisjärjestelmässä ja osana sosiaalityön ammatillisia käytäntöjä.


Eli teet asiakkaan kanssa verkostokartan ja sit mietititte sen pohjalta, että kuka on se johon asiakas ottaa yhteyttä esim. Kuntoutuksen tavoitteena on edistää sairaan, vammaisen tai vajaatoimintakykyisen ihmisen toimintakykyä, itsenäistä selviytymistä, hyvinvointia, osallistumismahdollisuuksia ja työllistymistä. SOSTE kokoaa yhteen yli 2sosiaali- ja terveysjärjestöä rakentamaan sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edellytyksiä, osallistumismahdollisuuksia sekä oikeudenmukaista ja vastuullista yhteiskuntaa. Ryhmätyöllistämisen avulla elinvoimaa kyliin.


Pitkäaikaistyöttömät voivat työllistyä ryhmätyöllistämisen avulla niin, että he tarjoavat kyläyhdistysten kautta erilaisia palveluja kuntalaisille tai kyläläisille sekä kunnostavat kylätaloja ja. Päihdeongelmaisten hoitoon on kehitetty monenlaisia hoitomenetelmiä ja asiakas tulee harvoin autetuksi yhdellä menetelmällä. Ongelman luonteen takia päihdeongelmainen on myös yhtä aikaa monien eri hoitopaikkojen asiakas. Puhumme moniongelmaisuudesta, vaikka pitäisi puhua ehkä moniasiakkuudesta. Jos ajattelu kohdistuu ainoastaan päihteitä käyttävään henkilöön, läheisten.


Avoinna arkisin klo 9–16. Jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa. Sopeutumisvalmennuskurssit. Kuntoutusportti kokoaa STEA:n tukemat ja järjestöjen toteuttamat sopeutumisvalmennuskurssit yhteen.


Sen aikaisten kuntoutuskäsityksen mukaan kuntoutuksessa oli kyse myös kuntoutujan omasta prosessista ja pyrkimyksestä itsenäiseen elämään. Tällöin kuntoutuksen ammattilaisille jäi tukijan ja eri vaihtoehtojen esittäjän rooli ja henkilö itse muuttui kuntoutuksen kohteesta toimivaksi subjektiksi eli kuntoutujaksi. Asiantuntijuus ja osaaminen sosiaali- ja terveysalan mielenterveystyössä – pari-, tiimi- ja verkostotyö sekä muutos ja työssä jaksaminen.


Suomessa ollaan siirtymässä ammattikunta- ja sektorikeskeisestä mallista verkostomaisempaan suuntaan. Ammatillinen kuntoutus on toimintaa, jolla pyritään parantamaan kuntoutujan ammattitaitoa, kohentamaan hänen työkykyisyyttään, edistämään hänen työmahdollisuuksiaan ja vähentämään häneen kohdistuvaa diskriminaatiota työpaikalla, jotta hän saisi sopivaa työtä, säilyttäisi sen ja etenisi siinä. Koko elämänkulun kattava lisääntynyt ja arkipäiväistynyt päihteidenkäyttö on yhteiskunnallinen, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoa kuormittava asia. Yhä harvempi ikääntyvä on raitis ja ikääntyvien lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt.


Tulevaisuudessa lisääntyy todennäköisesti erityisesti muuntohuumeiden käyttö. Yksilöllisesti toteuttavassa kuntoutuksessa , kuten yksilöllisissä kuntoutusjaksoissa, asiakkaalla on oikeus valita palveluntuottaja Kelan hyväksymistä palveluntuottajista. Palveluntuottajan valintaa varten asiakas saa tietoa Kelan hyväksymistä palvelun-tuottajista Kelan internet -sivuilta Kuntoutuksen palveluntuottajien hakupalvelusta. Täältä saat tietoa Kalliolan klinikasta ja tarjoamistamme päihdehoidoista sekä asumispalveluista. Löydät sivulta vastauksia myös hoitoon ja sen aloittamiseen liittyviin kysymyksiin.


Henkilökunnan ammatillisuus Kalliolan klinikan hoidon erityisyys ja vahvuus on ammatillisuus. Ammatillisuus on tutkimustietoon perustuvan teorian hyödyntämistä työssä. Hoitohenkilökuntamme on. Verkostotyö ei kuitenkaan välttämättä tällä hetkellä toimi, koska yhteydet pätkivät.


Verkostopalavereja ei saada sopimaan usean toimijan almanakkaan, ja joskus etäisyydetkin ovat haaste. Tiukasti resurssoidut asiantuntijat eivät voi lähteä puoleksi päiväksi toiselle paikkakunnalle yhden asiakkaan takia, vaikka pitäisi. Perhe- ja verkostotyö mahdollistavat lapselle ja nuorelle sopivien jatkomahdollisuuksien löytymisen.


Kuntoutusjakson jälkeen lapsi tai nuori siirtyy kotiin, perhekotiin tai jatkokuntoutukseen. Eetun talo toimii oppilaskoti Kompassin kodinomaisena jatkokuntoutusyksikkönä. Talo sijaitsee omakotitaloalueella Naarajärvellä. Sosiaalityön tehtävänä on edistää ja tukea asiakkaan kokonaisvaltaista sosiaalista toimintakykyä ja hyvinvointia - arjen hallintaa.


Sosiaalityöntekijä on alansa asiantuntija asiakkaan hoidossa ja kuntoutuksessa osallistuen moniammatillisen kuntoutustyöryhmän toimintaan. Terveydenhuollon sosiaalityössä korostuu yksilökohtainen palveluohjaus, jossa koordinoidaan potilaan tarvitsemia palveluja yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Kuntoutuksessa osallistujien tavoitteet ovat tärkeässä asemassa ohjaamassa kunkin osallistujan omaa työskentelyä. Yhteisöllinen arki tarjoaa kuntoutuksessa oleville perheille mahdollisuuksia oppimiseen, oman toiminnan hallintaan ja henkilökohtaiseen vastuuseen, vuorovaikutuksessa toisten kanssa.


Yhteisöllisyydessä kiinnitetään huomiota perheiden itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen kehittymiseen, ryhmässä toimimiseen sekä vastuun kehittymiseen. Voimavaralähtöiset menetelmät korostavat vahvuuksia ja perheen itsemääräämistä pikemmin kuin rajoituksia. Menetelmät sopivat kaikille perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille kuten esimerkiksi terveydenhoitajille, kätilöille, sairaanhoitajille, psykologeille, ravitsemusterapeuteille, perhetyöntekijöille ja fysioterapeuteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit