keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Milloin rakennuslupaa ei tarvita

Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Palo-osastoinnit kuuluvat myös sellaisiin rakenteisiin, joihin ei ilman lupaa saa koskea. Pieniä rakennelmia voivat olla esimerkiksi katokset tai kioskit.


Vaikka pienet rakennelmat eivät aina vaadi rakennuslupaa , voivat ne silti edellyttää toimenpidelupaa. Tämän vuoksi onkin aina hyvä varmistaa käytäntö ennen. Mitä omalla pihalla saa rakentaa ilman lupaa?

Palju ja leikkimökki käy, terassin kate ei. Oma piha ja talo ei läheskään aina tarkoita, että voisit tehdä pihallasi mitä vain. Todella moni asia vaatii luvan tai ainakin ilmoituksen kunnan rakennusvalvontaan.


Pääsääntöisesti rakennuslupahakemuksesta, ja rakentamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti naapureille. Tiedottamista ei tarvitse tehdä jos rakennushanke on vähäinen ja naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeeton. Riittää sekin että seinän läpi näkee jos tehty pyöreästä hirrestä ladon tapaan. Milloin tarvitaan lupa?


Rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen, muutostöihin ja korjaamiseenkin tarvitaan yleensä lupa.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia raknnusvalvonnan myöntämiä lupia ovat rakennuslupa, toimenpidelupa, purkulupa ja maisematyölupa. Rakennusluvan sijaan voidaan tarvita toimenpidelupa. Siirrettävään, esim tynnyrisaunaan ei tarvitse lupaa, mutta jos pohja valetaa, tarvitaan aina lupa ja sekin anotaan kirjallisena, pelkkä puhelinsoitto ei riitä. Energiatodistus voidaan laatia myös kevennetyn menettelyn mukaisesti tietyissä erityistilanteissa. Taajamissa ja kaupunkialueella ei saa kaataa puitakaan omalta tontilta, mutta maaseudulla saa.


Mekin on omalta tontilta kaadettu monia puita, eikä niihin ole lupaa tarvinnut kysellä. Hän ei saanut uudelle navetalle rakennuslupaa , mutta vanhalle sai remonttiluvan, hän teki perustuket entisen navetan ulkopuoelle ja siihen uudet seinät ja katon ja purki vanhan navetan sisältä pois. Eräs kylänmies rakensi ison liiterin ilman lupaa, siksi että keväällä ei saanut rakennuslupaa , koska piirustuksista puuttui kuva aukottomasta takaseinästä. Hakemuksen hylkäämistä ehdotti rakennustarkastaja, joka oli sanonut hakijalle ettei tuota kuvaa tarvita. Kaveri haki rakennusluvan syksyllä, kun liiteri oli jo valmis.


Jos pyörillä oleva sauna ei ole tavanomaisessa retkeilykäytössä, kyseessä on rakennus. Ei taida kunnan rakennustarkastaja olla säännösten tasalla. Jos tontilla on rakennusoikeutta, niin mikäs siinä.


Mutta kun näitä saunavaunuja viedään pysyvästi ranta-alueille, joilla ei edes ole rakennusoikeutta. Haluamme parantaa jatkuvasti verkkopalvelumme laatua. Voit auttaa meitä vastaamalla oheiseen kyselyyn.


Vastaajien kesken arvomme Apple iPad –tabletin!

Luo uusi käyttäjätunnus jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta. Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa. Jos omistaja ei täytä tätä velvollisuuttaan, valvova viranomainen, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), kehottaa omistajaa korjaamaan tilanteen.


Jos omistaja ei kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta hanki energiatodistusta, ARA tekee omistajaa velvoittavan käskypäätöksen, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Mitä muita rakentamisen lupia on olemassa? Esimerkiksi julkisivumuutokset tai korkeat raja-aidat sekä mainoslaitteet kuuluvat toimenpideluvan piiriin.


Viemällä kursorin Opaskartta-symbolin päälle, saat näkyviin muita karttanäkymiä, asemakaavan, kantakartan ja ilmakuvan rakennuspaikasta. Toimenpidelupa tarvitaan silloin, kun rakentaminen vaikuttaa kaupunkikuvaan. Sähköisesti haetussa luvassa ei tarvita maksullista rakennuslupakartta-pakettia, pelkkä naapuriluettelo riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit