keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Freelancer sopimus

Löydä oma suosikkisi miljoonien titteleiden joukosta. Kaikkien sopimusten tavoin myös freelancer -työtä koskeva sopimus on tärkeää tehdä kirjallisesti. Valitettavan usein kirjallinen sopimus jää tekemättä tai se laaditaan niin, ettei sen sisältö vastaa todellisia olosuhteita.


Molemmat ajattelevat luottamuksen toimivan ja molempien pelaavan reilusti toisen näkökulman huomioiden. Sopimuksesta kumpikin osapuoli voi tarkastaa, mitä on sovittu. Suuri osa riidoista ei johdu kummankaan sopijapuolen epärehellisyydestä, vaan siitä, että jo alun alkaen sopijapuolten käsitykset sopimuksen sisällöstä erosivat toisistaan.

Sopimus koskee tilattuja valokuvia, piirroskuvituksia, liikkuvaa kuvaa sekä tekstiä, jäljempänä Aineisto. Tällainen on tulkinta, jos toiminnan työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokopäiväisen työn vastaanottamiselle. Palkansaajana freelancerilla on niin sanottu freelance-verokortti, jonka veroprosentti koskee kaikkia henkilön työtuloja. Lyhyistäkin toimeksiannoista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus ja verokortin voi toimittaa samanaikaisesti useille toimeksiantajille. Laadittuasi sopimuksen kannattaa lukea se vielä ajatuksella läpi ja varmistaa että sopimus on mahdollisimman selkeä.


Kaikki sopimuksessa mainitut ajankohdat tulisi esittää niin yksiselitteisesti, etteivät ne jätä tulkinnan varaa. Vältä siis sanoja ”asti”, ”saakka”, ”mennessä”, ”päivää” tai ”viikkoa”. Näin ostat free-työtä 1. Kuka on lehdistön freelancer ?

Koska freelancer on työsuhteesta vapaa, hän voi työskennellä samanaikaisesti median eri välineille, esimerkiksi eri aikakaus- ja sanomalehdille. Toimittaja, valokuvaaja, kustannustoimittaja ja graafikko ovat esimerkkejä ammateista. Työsopimuslaki on tältä osin niin sanottua pakottavaa oikeutta.


Työnantaja ja työntekijä eivät siksi voi vapaasti sopia siitä, onko kysymys työsuhteesta. Alihankinta-, franchising- tai muuksi toimeksianto-, freelancer -, projekti- tai konsulttisopimukseksi otsikoitu sopimus voi näin ollen olla työsopimuslain mukainen työsopimus. Millainen on hyvä freelancer-sopimus ? Tuntuuko sopimuksien laatiminen turhalta ajanhukalta? Sopimusten kanssa on vähän sama asia kuin pelastusliivienkin.


Niiden tarpeellisuuden huomaa usein vasta sitten, kun kaikki ei menekään putkeen. TOIMEKSIANTOSOPIMUS. Kuinka pitkään sopimus on voimassa? Onko se määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? Velvoitteet sopimuksen päättyessä.


Sopimuksen siirto Minkälaisilla ehdoilla sopimus voidaan siirtää? Yrittäjälle asetetaan velvoite lopettaa. Kirjallinen sopimus suojaa siis paitsi epärehellisyydeltä myös vilpittömiltä. Ylelle verkkojuttuja kirjoittava freelancer voi näin helposti tarkistaa, paljonko jutusta voi pyytää tai onko tarjottu palkkio sopivan suuruinen.


Tähän asti Yhtyneet- sopimus on koskenut vain Yleisradiossa tehtävää audio- ja audiovisuaalista free-toimittajan työtä sekä free-av-kääntäjien ja free-ohjelmatekstittäjien työtä. Journalistiliitto auttaa freelancereita ja itsensä työllistäjiä monin tavoin.

Liitto neuvoo heitä muun muassa sopimus - ja palkkiokysymyksissä ja auttaa tarvittaessa palkkiosaatavien perinnässä. Freejäseniä palvelee muun muassa laki- ja työehtopäivystysnumeromme (yhteystiedot löytyvät täältä). Työkorvauksia saavat freelancerit joutuvat hankkimaan itselleen YEL-vakuutuksen.


Freelancevalokuvaajan ja kuvausliikkeen välinen sopimus. Kassan uudet yritykset syntyvät niin Suomeen on luotava vahva pohja osakeyhtiön yhtiömiesten kesken on tehty sopimus yhtiön. Digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta tehtävää alustatyötä tarjotaan tyypillisesti freelancer Sopimus on ensimmäinen suomalaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit