tiistai 9. tammikuuta 2018

Kiinteistön kauppakirjan muotovaatimukset

Yleisesti Suomessa on voimassa sopimusvapaus myös sen muodon osalta. Kiinteistökaupan muotovaatimukset. Myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja. Muotosäännöksiin kuuluu muun muassa se, että kauppakirjan tulee olla kirjallinen ja kiinteistö tulee olla yksilöidysti kirjoitettu kauppakirjaan ylös.


Metsätilan kauppakirja on laadittava maakaaren muotovaatimusten mukaisesti (MK 2:1).

Vaikka kiinteistökaupan muotovaatimukset ovat metsätilan myynnissä tärkeitä ja pätevän kaupan edellytyksiä on metsätilan myyjän. Luovutustarkoitus ilmenee yleensä jo kiinteistön kauppakirjan sanonnoista, ja nimenomaista lausumaa siitä ei vaadita. Tieto luovutettavasta kiinteistöstä ja kaupan osapuolista merkitsevät vaatimusta niiden riittävästä yksilöinnistä. Tämä on välttämätön vaatimus kiinteistön omistussuhteiden selkeyden kannalta.


Maakaari sisältää säännökset kauppakirjan ja siis myös lahjakirjan muodosta ja vähimmäissisällöstä. Myyntihinta on se, jonka ostaja maksaa rahaa. Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö.

Itse kiinteistökaupan kauppakirja tulee tehdä kirjallisesti ja sen tulee täyttää maakaaren muotovaatimukset. Omakotitaloa eli kiinteistöä myydessä kaupalle on asetettu maakaaressa tietyt muotovaatimukset – kiinteistökauppa on siis sitova vain silloin, kun se on tehty oikein. Muotovaatimukset edellyttävät, että kirjallisen kauppakirjan lisäksi kaupalle tarvitaan kaupanvahvistajan vahvistus, joka tehdään sekä myyjän että ostajan läsnä. Usein muotovaatimukset liittyvät kirjallisen muodon vaatimiseen, mutta myös muunlaiset muotovaatimukset voivat olla mahdollisia.


Lahjakirjalla siirretään kiinteistön omistusoikeus lahjan saajalle vastikkeetta. Lahjaksi lasketaan myös sellainen kauppa, jossa vastike on alihintainen. Lainhuuto tarkoittaa menettelyä, jossa kiinteistön , kiinteistön määräalan tai määräosan uusi omistaja merkitään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Opinnäytetyön teoriaosa käsitteli kiinteistökauppaan ja hallinnanjakosopimuksiin liittyvää lainsäädäntöä.


Valitset vain sopivan formaatin ja avaat asiakirjamallin suoraan päätteellesi muokattavaksi. Palvelun käyttö on ilmaista. Vaikka myös suullisesti annettu valtuutus on joissakin tilanteissa pätevä, käytännössä valtuutettu tarvitsee lähes aina kirjallisen valtakirjan osoittaakseen oikeutensa edustaa valtuuttajaa. Esimerkiksi kiinteistön kaupassa vain kirjallinen valtakirja, jossa on yksilöity myytävä kiinteistö, on pätevä. Kauppakirjan muoto.


Vahvistaja myös varmistaa, että kauppakirja täyttää vaaditut muotovaatimukset. Tarvittavat asiakirjat eivät sisälly hintoihin. Kaikki palkkiomme sisältävät arvonlisäveron.

Välitystarjousta varten käymme aina paikan päällä. MK:n kiinteistön luovutusta koskeva sääntely koskee kiinteistön kaupan lisäksi myös vaihtoa, lahjaa ja muuta luovutusta. MK:n sääntely soveltuu myös kiinteistön määräosan, määräalan, kiinteistön yhteisen alueen ja sen määräalan sekä yhteisalueosuuden.


Eräiden merkittävien toimijoiden palveluhinnastojen mukaan vähimmäispalkkiona kiinteistön kauppakirjan laatimisesta peritään 200—5euroa ja lainhuudon hakemisesta 200—2euroa. Maakaaren muotovaatimukset tarkistetaan järjestelmän toimesta. Osapuolet ja kohde tarkistetaan järjestelmän toimesta.


Tarkistukset reaaliaikaisia. Allekirjoitetaan käyttäen vahvaa sähköistä tunnistautumista. Jokainen osapuoli voi allekirjoittaa milloin itselle sopii.


Osapuoli voi olla yksityishenkilö, yritys, kunta tai viranomainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit