keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Asunnon kauppahinnan maksaminen

Kauppahinnan määrittelemisen jälkeen asunnon kauppakirjaan otetaan maininnat kauppahinnan maksamisesta sekä muista huoneistoon kohdistuvista maksuista (mihin asti myyjä vastaa ja mistä lähtien ostaja). Kauppahinnan maksaminen voidaan tehdä kokonaan kaupantekotilaisuudessa, mutta sitä ei ole pakko maksaa kokonaan yhdellä kerralla. Asuntokaupan maksaminen.


Yleensä myyjä edellyttää myyntihinnan maksamista kaupanteon yhteydessä. Jos asunnon luovuttaminen viivästyy selvästi täsmälleen sovitusta tai arvioidusta valmistumispäivästä, ostajalla on oikeus jättää maksamatta kauppahinnan seuraava maksuerä kunnes myyjä riittävällä tavalla näyttää, ettei viivästystä tapahdu. On syytä muistaa, että osakekaupassa myydään osakekirja, jonka yleensä saa haltuunsa kauppahinnan maksettuaan. Se milloin kauppahinta maksetaan, on sopimuksenvarainen asia ja riippuu myyjän ja ostajan (rahan) tarpeista. Osakekirjan omistus ja hallinta sekä varainsiirtoveron maksu oikeuttavat asunnon hallintaan kauppakirjassa sovitulla.


Tee asunnon kuntotarkastus Joihinkin asuntoihin on tehty kuntotarkastus jo myynnin alussa, mutta se tehdään viimeistään ennen kauppaa, jolloin ostaja voi olla mukana tarkastuksessa. Jos tarkastus on tehty aiemmin, tarkastajan kanssa on usein mahdollista järjestää uusi ostajan kierros, jolloin ostaja pääsee tutustumaan kohteeseen tarkastajan kanssa. Luovutustappioita ei voi vähentää ansiotuloista. Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja kaupantekovuonna tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä tappioita, Verohallinto vähentää luovutustappion pääomatuloista seuraavan vuoden ajan.


Mitään lakia asiasta ei ole. Periaatteesa asunnon vaupautuminen ja kauppahinnan maksaminen ovat vain yksi esimerkki kaupan ehdoista. Ehtoja voi olla vaikka minkä laisia, ja ne yleensä vaikuttavat hintaan. Myydessämme asuntoa meillä oli suhteellisen pitkä vapautumisaika. Jos kauppahinnan sovitaan joltakin osin erääntyvän maksettavaksi ennen asunnon hallinnan luovutusta, kauppahinnan ennakkoerien määrät eivät saa olla niin suuria, että ne ovat epäsuhteessa myyjän suorituksen arvoon erien erääntymisajankohtina.


Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta. Kaupantekohetkellä maksat vain asunnon velattomasta hinnasta, ja loppukauppahinta erääntyy maksettavaksi vasta lähellä asunnon valmistumista. Jos et ole ensimmäistä asuntoa ostamassa, ja olet aikeissa myydä vanhan asuntosi uutta ostaessa, niin sinulla on siihen hyvin aikaa, kun uutta asuntoasi. Hakemuksen liitteet ovat useimmiten alkuperäinen kauppahinnan ja varainsiirtoveron maksukuitti.


Sopimuksia, jotka kaupanvahvistaja on allekirjoituksellaan. Jos olet omistanut ja asunut asunnossa yli vuotta, veroa ei peritä. Lisätietoa verotuksesta saat Verohallinnon sivuilta. Tämä artikkeli on osa artikkelisarjaamme, joka käsittelee asunnon myymistä. Kun osalle kauppahintaa annetaan joka tapauksessa maksuaikaa, koko kauppahintaa ei kuitenkaan kuitattaisi maksetuksi itse kauppakirjassa.


Kauppahinnan tai sen osan osalta todetaan, että se on maksettava tiettynä hetkenä, ja vastaavasti omistusoikeus sovitaan siirtyväksi vasta, kun koko kauppahinta on maksettu. Myös myyjällä on tietyin edellytyksin oikeus purkaa kauppa, jos ostaja ei sovittuna aikana maksa kauppahintaa ja kauppahinnan maksaminen on kiinteistön omistusoikeuden pysymisen tai siirtymisen ehtona. Myyjällä voi olla oikeus purkaa kauppa myös ostajan ennakkoviivästyksen vuoksi. Lähtökohtana onkin, että kauppahinnan maksaminen ja asunnon hallinnan luovutus tapahtuisivat samanaikaisesti.


Myyjä ei ole myöskään velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinnan loppuerästä maksettava kahden prosentin osuus talletetaan. Tästäkin asiasta on kuitenkin mahdollista sopia toisin. Jollei toisin ole sovittu, ostajan on, saatuaan kohtuullisen tilaisuuden tarkastaa asunto ja osakekirja tai muut asunnon omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat, maksettava kauppahinta samalla, kun asunnon hallinta ja asiakirjat luovutetaan hänelle. Huomioitavaa tässä kohteessa oli se, että koska myimme asunnon siirtokauppakirjalla ennen valmistumista, jouduimme maksamaan varainsiirtoveron vain kauppahinnan osalta.


KAUPPAHINNAN LASKEMINEN. Uudisasuntoon voi päästä kiinni häkellyttävän pienellä summalla, koska asuntoihin kohdistuu usein erittäin suuri yhtiölainan osuus. Sekä ASP-lainaa että omasäästöosuutta laskettaessa käytetään kuitenkin asunnon velatonta hintaa, jos yhtiölainaosuus halutaan maksaa pois kaupanteon yhteydessä. Velaton hinta ja kauppahinta on sama, jos kohteessa ei ole yhtiölainaa.


Auton maksaminen yksityisten henkilöiden välisessä autokaupassa Homma hoituu mobiili- tai verkkopankissa kätevästi. Rahansiirto onnistuu puhelimella tai tabletilla autokaupan tekohetkellä. Turvallinen tapa, kun molemmat näkevät tilisiirron tapahtuvan. Ostaja: Näytä myyjälle toteen, että rahasumma varmasti siirtyi. Omistuksen kirjaamisesta kiinteistörekisteriin ostajan on maksettava Viron valtiolle leimavero, jonka suuruus määräytyy asunnon kauppasumman mukaan.


Myös asuntokaupan vahvistajana toimivalle notaarille maksetaan palkkio. Tämän maksun suuruus määräytyy myös asunnon kauppahinnan mukaan, ja yleensä sen maksavat ostaja ja myyjä puoliksi. Jos tavaraa ei luovuteta tai se luovutetaan liian myöhään eikä tämä johdu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, ostaja saa tämän luvun säännösten mukaisesti vaatia sopimuksen täyttämistä tai purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta.


Hän saa myös §:n mukaisesti pidättyä kauppahinnan maksamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit