maanantai 17. kesäkuuta 2019

Kuolinpesän jakaminen riita

Kuolinpesän jakaminen ei ainakaan odottelulla helpotu. Tapani Norroksen mukaan se on joskus myös järkevää, mutta jako pitää tehdä hallitusti. Kokemukseni mukaan kuitenkin vaikein pala jää jaettaessa usein viimeiseksi, sanoo asianajaja Tapani Norros.


Kyllä kuka tahansa kuolinpesän osakas on oikeutettu hallinnoimaan kuolinpesän varoja. Hallinnointi tarkoittaa siis esimerkiksi oikeutta tutkimaan paljonko vainajalla on rahaa sekä maksamaan näistä rahoista kuolinpesälle kuuluvia velkoja. Tämä on aivan normaalia toimintaa.

Lain lähtökohtana on, että perinnönjaon tulisi perustua perikunnan eli kuolinpesän osakkaiden väliseen rauhaisaan sopimukseen. Ellei vainaja ole tehnyt omaisuudesta testamenttia tai muuten voida selvästi päätellä hänen tahtoaan, kenelläkään ei ole oikeutta saada juuri tiettyä omaisuutta perintönä. Yhteinen omaisuus ja sen jakaminen.


Muuta omaisuutta on kiinteä ja irtain omaisuus sekä muun muassa osuudet, osakkuudet ja immateriaalioikeudet. Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen. Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Perinnönjaon vaatiminen ja toimittaminen Milloin perinnönjakoa voi vaatia ja miten se toimitetaan? Perinnönjako lain määräämällä tavalla edellyttää sitä, että perinnönjaosta on laadittava kirjallinen jakokirja.


Jokaisen kuolinpesän osakkaan on allekirjoitettava tämä jakokirja.

Toisaalta osakas voi valtuuttaa jonkun toisen henkilön allekirjoittamaan jakokirjan omalta osaltaan. Osakkaiden allekirjoituksien lisäksi tarvitaan kaksi esteetöntä henkilöä todistamaan. Ennen perinnönjakoa maksetaan pesän velat pois. Tämän määräyksen rikkominen aiheuttaa kuolinpesän osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun. Perinnönjako voidaan toteuttaa siten, että perilliset jakavat omaisuuden haluamallaan tavalla, noudattaen kuitenkin perinnönjaon määrämuotoa.


Yleens itse jakamisesta neuvottelun tilannetta rauhoittaa. Onko laiha sopu sitten parempi kuin lihava riita ? Paras sopu antaa kaikille osapuolille sen tunteen, että heitä on kohdeltu oikeudenmukaisesti. Usein on viisainta antaa ajan hieman kulua eikä ruveta jakamaan kuolinpesää heti hautajaisten kahvitilaisuudessa. Vierailija: Elikkä edesmenneelle on tulossa veronpalautusta, soitin verovirastoon kun ei nuo muut pesän osakkaat kerro yhtään mitään.


Ei sen puoleen, en halua olla heidän kanssaan missään tekemisissä. Kun veronpalautus maksetaan kuolinpesän tilille ja se pitää jakaa, miten se tapahtuu? Meidän kuolinpesän osakkaiden välit eivät ole kovin hyvät, minkä vuoksi meidän on vaikeaa löytää yhteistä säveltä pesän jaon suhteen. Kukaan osakkaista ei voi siten. Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö.


Laki voi sanoa vaikka mitä, eikä kyllä muuten sano, että voi myydä perikunnan osakkaiden vastustaessa, mutta yritäpä myydä riita tilanteessa. Lisäksi tässä AP:n tapauksessa lesken edunvalvoja voi myös evätä myynnin. Se on kylläkin totta, että yhdenkin perikunnan osakkaan vaatiessa jakoa, jako on tehtävä.


Vainajan tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan.

Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnansaajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit