perjantai 14. kesäkuuta 2019

Poissaolo perunkirjoituksesta

Kutsun saaminen ei kuitenkaan velvoita henkilöä osallistumaan perunkirjoitukseen, vaan hän voi jättää tilaisuuden väliin. Osakkaan poissaolo ei myöskään estä perunkirjoituksen toimittamista. Näin ollen tässä kohtaa mainitaan, että kutsutun poissaolo ei estä perunkirjoituksen toimittamista. Tässä voidaan myös mainita, että osakkailla on oikeus käyttää perunkirjoituksessa asiamiestä ja avustajaa.


KOHTA 4: PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOITUS. Kutsu päivätään (aika ja paikka) ja kutsuja allekirjoittaa sen. Jokaisen kuolinpesän osakkaan on allekirjoitettava tämä jakokirja.


Toisaalta osakas voi valtuuttaa jonkun toisen henkilön allekirjoittamaan jakokirjan omalta osaltaan. Osakkaiden allekirjoituksien lisäksi tarvitaan kaksi esteetöntä henkilöä todistamaan. Palvelu on kehitetty yhdessä perintö- ja lahjaverotuksen asiantuntijoiden kanssa ja verotoimisto on hyväksynyt perukirjamme. Perunkirjoitus läsnäolo: Kenen tulee olla paikalla?


Perukirja on annettava verotoimistoon kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Lisätietoja perukirjasta ja perunkirjoitukseen valmistautumisesta löydät täältä. Voit aina ottaa yhteyttä puhelimitse. Jos vainajan omaisuus on jäänyt useamman kuin yhden pesän osakkaan hoitoon, kaikilla osakkailla on yhtäläinen velvollisuus järjestää perunkirjoitus. Tällaisissa tapauksissa kannattaa kuitenkin sopia, että yksi pesän osakas vastaa perunkirjoituksesta ja hänelle maksetaan työstä palkkio.


Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken. Jos joku perillisistä luopuu perinnöstä, hänen sijaan tulevat perilliset on kutsuttava perunkirjoitukseen. Luopuvaa perillistä ei tarvitse kutsua, joskaan hänen läsnäolonsa ei tee perunkirjoituksesta yhtään huonompaa. Huolehdi perunkirjoituksesta.


Vainajan varoista ja veloista on laadittava perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Perukirjaan on liitettävä sukuselvitys, josta käyvät selville kuolinpesän osakkaat. Osakas voi halutessaan valtuuttaa perunkirjoitukseen asiamiehen. Leski on siis vakio kutsuttava, samoin kuin perillisetkin. Hyvään tapaan kuuluu, että kaikki osakkaat saavat halutessaan oman kappaleen laaditusta perukirjasta ja poissa olleille se voidaan toimittaa jälkikäteen ilman erityistä pyyntöä.


Onko niin, että perunkirjoitukseen osallistuminen ei ole millään lailla pakollista vaikka olisikin rintaperillinen? Minulle kun on aina hoettu, että osallistuttava on mutta nyt asiaa hoitavalta taholta tuli ilmoitus että poissaolo ei estä perunkirjoituksen tekoa. Kuolinpesän omaisuuden arvosta saadaan vähentää vainajan hautaamisesta sekä perunkirjoituksesta , pesänjaosta ja hautakiven hankkimisesta ja pystyttämisestä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, niin myös velat, joihin luetaan myös kuolinpesästä menevät, perinnönjättäjän elinaikaan kohdistuvat julkiset verot ja maksut.


Avoin asianajovaltakirja esim. Kutsumatta jättäminen ei ole sanktioitu ja poissaolo perunkirjoituksesta ei ole vielä huolestuttavaa perintösi saamisen kannalta. Tsekkaa kuitenkin liitteenä olevat sukuselvitykset ja että olet mainittu osakkaaksi. Oikein tehdyssä perukirjassa pitäisi olla huomautus, että miten poissaoleville on toimitettu kutsu.


VALTAKIRJA Kuolinpesän pankkiasioiden ym. Yksilöity valtakirja, joka soveltuu tiettyyn asiaan liittyvien tehtävien hoitoon tai esimerkiksi pitkälle ulkomaanmatkalle lähtevän henkilön asioiden hoitoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit