perjantai 28. kesäkuuta 2019

Tuhkaus hautajaiset

Jos vainaja on kuollut Suomessa, mutta hänet haudataan ulkomaille, uurna lähetetään kohdemaahan postipakettina. Siunaustilaisuus ei maksa, jos vainaja kuuluu kirkkoon. Kirkon näkökulmasta tilaisuus ei ole enää hautaaminen vaan tuhkan maahan kätkeminen.


Omaisille uurnan lasku tai tuhkan sirottelu voi kuitenkin olla yhtä raskas tilaisuus kuin jo aiemmin koetut hautajaiset. Tuhkaus yleistyy vuosi vuodelta. Laskelmissamme ei ole otettu huomioon esimerkiksi hautajaistarjoiluja.

Suosittelemme: Miten testamentti tehdään ja paljonko se maksaa? Edullisimmat arkut maksavat kolmen sadan euron kahden puolen. KAIKKI HAUTAJAISET OVAT YKSILÖLLISIÄ. Ohjelmaa tai käyttäytymissääntöjä ei voi yleistää, toimintatavat voivat riippua myös paikkakunnan ja seurakunnan tavoista ja ohjeista.


Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Hautaus ja hautapaikka. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan. Asia riippuu paljon myös hautaustavasta, eli jos arkun lisäksi tarvitaan vielä tuhkaus ja uurna, nostavat ne kustannuksia.


Jos on valmis hautapaikka eikä tarvita paljon muuta niin alle tuhannella eurolla järjestää hautajaiset jo helpostikin, Hellman summaa.

Vainajan saa tuhkata vain siihen Lääninhallituksen hyväksymä krematorio. Uuni esilämmitetään korkeaan lämpötilaan. Hietaniemen krematoriossa tähän käytetään maakaasua, muualla Suomessa kevyttä polttoöljyä. Vainajan tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan.


Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnansaajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin.


Jokaiset hautajaiset ovat erilaiset, mutta tietty kaava toistuu kirkossa ja hautausmaalla tai uurnalehdossa. Tässä lista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon. Omaisille tärkeää on tilaisuuden sisältö, läheisten ja ystävien läsnäolo ja heidän osanottonsa.


Porin krematoriossa tuhkataan vuosittain yli 9vainajaa. Krematorion vanhaa uunia käytetään edelleen tarvittaessa. Arkkuhautaus vai tuhkaus ? Jos vainaja haudataan arkkuhautaan, arkku kannetaan kappelista tai kirkosta ulos siunaustilaisuuden päätteeksi. Kantajia tarvitaan yleensä kuusi.


He voivat olla omaisia tai kantajia voi tilata myös yksityisiltä hautatoimistoilta. Kaikki hautaustoimistojen valikoimissa olevat arkut soveltuvat myös tuhkaukseen. Arkun lisäksi valitaan vielä uurna.


Kuten arkullekin, uurnalle voidaan hankkia uusi oma hauta tai haudata se sukuhautaan.

Joskus hautajaiset pidetään vain perhepiirissä tai hautajaisiin voidaan kutsua lehti-ilmoituksella. Maaseudulla hautajaiset ovat usein suurempia kuin kaupungeissa. Lapset voi yleensä ottaa mukaan hautajaisiin ja heidän kanssaan kannattaa keskustella surusta ja kuolemasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit