maanantai 24. kesäkuuta 2019

Keskinäinen testamenti

Keskinäinen testamentti. Yleisin aviopuolisoiden välillä käytetyistä testamenteista on keskinäinen testamentti, jolla he testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Tällöin toisen puolison kuollessa eloonjäänyt puoliso saa koko omaisuuden ja lapset saavat omansa lesken kuoltua. Tämä on hyvä instrumentti perintöveron minimoimiseksi.


Ensiksi kuolleen puolison omaisuuden omistusoikeus siirtyy suoraan lapsille, mutta leski saa omaisuuteen käyttö- eli hallintaoikeuden. Siinähän käy niin, että leski maksaa saamastaan perinnöstä perintöveron ja lesken jälkeen perilliset maksavat samasta omaisuudesta uudelleen veron. Veroetu voidaan kuitenkin menettää, mikäli verottaja toteaa kyseessä olevan omistusoikeustestamentin. Toisaalta veroedulla ei ole paljoa merkitystä, jos esimerkiksi hallintaoikeustestamentti on puolisoiden keskinäinen , eikä jäämistöön kuulu juuri muuta omaisuutta, kuin puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto.


Mikä on testamentti? Kenen toimesta testamentin tiedoksianto suoritetaan ja kenelle? Jollei testamenttia anneta tiedoksi, ei testamenttia voida laillisesti panna täytäntöön.


Katso, mitä muut ajattelevat, ja osallistu keskusteluun. Testamentin saajan on annettava testamentti. Suomi- tuhansia aiheita. Perinnöstä voidaan Suomessa määrätä erittäin laajasti ja vapaasti, kunhan testamentti laaditaan lain vaatimassa muodossa ja siinä huomioidaan rintaperillisten oikeus lakiosaansa.


Suomessa perintöoikeus lähtee siitä, että ilman testamenttia kuolleen. Tyypillisesti keskinäisiä testamentteja tekevät aviopuolisot, jotka haluavat parantaa leskeksi jäävän puolison oikeuksia. Lue aiheen Perintö ja testamentti keskusteluja.


Arjen kiireen keskellä kysymys ei tunnu oikein koskaan ajankohtaiselta. Kaikkien tärkeintä – sovintoa Jumalan ja lähimmäisten kesken – se ei myöskään ohita. Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan välijuontoineen. Asiantuntijan avulla selviät helpommalla.


Myös muut kuin puolisot voivat tehdä keskinäisen testamentin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että käyttöoikeus ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa. Rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa käyttöoikeuden tuomista rajoituksista vapaana.


Asianajotoimisto Legistum Oy on lakiasioiden asiantuntija, tarjoamme liikejuridiikan ja perhejuridiikan palveluita niin arkipäivän lakiasioissa kuin myös laajoissa ja vaativissa yritysjärjestelyissä. Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Omaisuuttaan voi lahjoittaa tai myydä elinaikanaan vapaasti, mutta kuoleman jälkeisestä omaisuuden jaosta pystyy määräämään ainoastaan testamentilla.


Etenkin uusperheessä keskinäisen testamentin merkitys korostuu ja avopuolison asema kannattaa etenkin turvata testamenti avulla Joskus elämä yllättää ikävällä tavalla. Ihmeen asiallisesti olet jaksanut vastailla jollekin omituiselle tyypille. Pankki ei hoida testamenti tekemistä asiakkailleen, mutta ainakin kaikille asunnonostajille muistutan siitä, siksi että olen nähnyt myös sen, mitä perillisten paperisota voi olla silloin, kun testamenttia ei ole. Mutta koitetaan nyt kaikki pysyä hengissä ja nauttia elämästä, auringosta ja ystävien seurasta! Typografian olennaisia asioita on kirjasinleveyden ja kirjasinten keskinäinen etäisyys, eli ylipäätänsä miellyttävän ja samalla helposti luettavan kirjoituksen luominen.


Kirjasinten leikkausten valinta pitäisi olla sellainen, että se soveltuu tekstin sisällön luonteeseen hyvin. Voit tilata verokortin verkosta ja tällöin valita toimitustavaksi Tulostan verokortit itse. Sen tarvitset vain yhteen asiaan, eläkkeen.


Tuolloin verokortti latautuu koneellesi PDF -muodossa, ja voit lähettää sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit