maanantai 24. kesäkuuta 2019

Sukunimen vaihto ajokortti

Lasku tulee perässä. Pankkikortin uusiminen meni niin, että ilmoitin viestinä pankkiin uuden sukunimeni, mutta kortti piti käydä henkilökohtaisesti noutamassa. Poliisi kirjaa kadonneesta tai anastetusta ajokortista ilmoituksen poliisiasiain tietojärjestelmään ja ajokortti etsintäkuulutetaan sekä Suomessa että ulkomailla.


Ajokortin katoamisesta ilmoittaminen poliisille on ensiarvoisen tärkeää mahdollisen henkilötietojen väärinkäytön estämiseksi. Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen , jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, tulee heidän ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä kumman vanhemman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän lapsi saa. Passi, ajokortti ja henkilökortti maksavat viitisenkymppiä, ja näistä ainakin passi tai henkilökortti on jokaisella oltava henkilöllisyyden todentamiseksi. Kulupottia kasvattavat maksukortit.


Pankki- tai luottokortin tilaaminen maksaa yleensä kymmenen euroa kappale. Tällöin uusi kuvasi ja sähköinen allekirjoitus löytyy sähköisestä asioinnista valmiiksi. On myös hyvä huomata että, ajokortti tulee uusia kolmessa kuukaudessa nimenmuutoksesta. Mene Trafin sivuille ja kirjaudu pankkitunnuksilla sähköiseen asiointiin. Sukunimen vaihtuessa kyseessä ei ole uusi ajokortti vaan ajokortin kaksoiskappale.


Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Uusi ajokortti postitetaan sinulle suoraan kotiin noin viikon kuluessa tilauksesta. Jos vakituinen osoitteesi on toisessa EU- tai ETA-maassa, on ajokortin kaksoiskappaletta haettava sieltä. Tilaa uusi ajokortti kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle. Voit tilata uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi, henkilötietosi ovat muuttuneet tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokorttisi luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi.


Uuden passilain (tuli voimaan heniäkuussa) mukaan vanhalla nimellä olevalla passilla ei enää saa matkustaa. Ennenhän oli aivan sallittua matkustaa myös vanhalla passilla, vaikka nimi olisikin välissä muuttunut. Olemme johtava yksityinen ajoneuvokatsastusten, rekisteröintien ja kuljettajantutkintojen tarjoaja Pohjois-Euroopassa. Trafin sähköisestä asiointipalvelusta voi nyt tilata uuden ajokortin kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun kortin tilalle. Palvelusta voi tilata uuden ajokortin myös silloin, kun henkilötiedot ovat muuttuneet, vanhanmallisen ajokortin haluaa vaihtaa luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi tai jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietoja.


Korteista ainoa on kela-kortti joka tulee uudella nimellä automaattisesti postissa. Pankkiin menee tieto nimenmuutoksesta mutta kortti pitää erikseen tilata uudella nimellä. Joka paikkaan se uusi nimi pitää ilmoittaa eli siis käy läpi kaikki missä nimesi on. Ajokortti maksaa muistaakseni 41€ ja passi 40€.


Pitääkö passi tai ajokortti uusia sukunimen vaihduttua? Poliisilta kysytään usein varsinkin näin kesähäiden sesonkiaikaan, pitääkö passi uusia sukunimen vaihduttua. Nimenmuutos ei edellytä uuden passin anomista, vaan se on hakijan itsensä harkinnassa. Maistraatista saa noita nimenvaihtohakemuksia.


Naisen koskettava tarina elämästä leviää netissä:. Vierailija: ajokortteineen pankkikortteineen kelakortteineen päivineen? Mua kaduttaa miehen sukunimen otto. Musta on tullut feministi ja tuntuu typerältä jatkaa patriarkaalisia kristinuskon perinteitä, jotka syrjivät naista.


Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin passisi, mutta häneen sovelletaan tiukempia tunnistussääntöjä: hänellä on aina oltava voimassa oleva passi tai voimassa oleva henkilökortti. Vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti ei kelpaa. Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin. Jos korttisi katoaa, voit tilata uuden kortin lähettämällä asiaa koskevan viestin Kelan asiointipalvelussa. Sukunimi kyllästyttää, miten vaihtaa ja miten?


Keskustelu Sukunimi kyllästyttää, miten vaihtaa ja miten? Vastaus Jasper Olen täysin kylästynyt sukunimeeni ja haluaisin sen vaihtaa. Käsittääkseni tarvitaan muitakin perusteluja kuin kyllästyminen mutta olen niin kyllästynyt että keksin kyllä.


Miten tällainen käy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit