maanantai 24. kesäkuuta 2019

Kohtuuttomat perintäkulut

Kävin leikkuupöydällä tuossa vuodenpäivät sitten ja yhdenmiehenyritykseni talous romahti aika totaalisesti. Palkkaahan en suht tuoreena yrittäjänä ollut maksanut itselleni kovin kummoisesti mutta kuitenkin sen verran että neljän kuukauden sairauslomani aikana pärjäsin niin ja näin. Yli sadan euron perintäkulut voivat olla liikaa – ”Yrittäjän talousongelmia ei ole sallittua käyttää hyväksi” Katso vinkit, miten menetellä liian suurien perintäkulujen suhteen. Suomen Yrittäjien lainopillisen asiamiehen Tiina Toivosen mukaan yrittäjäjärjestöön tulee viikoittain palautetta yritysperinnän kohtuuttomista kuluista. Vastaus masentunut Hei ! Erinäisistä syistä lasku jäi maksamatta monta kertaa.


Nyt pitemmän aikaa on sen saldo ollut yhteensä euroa Varsinaisen laskun koko oli euroa. Eli perintäkuluja perintäyhtiön toimesta euroa. Velkojen perimisestä aiheutuvat kulut ovat Kuluttajaliiton mielestä usein kohtuuttomat , koska riidattomia saatavia peritään käräjäoikeudessa. Liiton mielestä perintä pitäisi siirtää ulosottoviranomaisille. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto jätti tänään kirjallisen kysymyksen yrityssaatavien perintäkuluista.


Yritysten kohtuuttomat perintäkulut aiheuttavat huomattavia kuluja yrityksille ja pahentavat entisestään taloudellisissa vaikeuksissa olevien yrittäjien asemaa, Lehto huomauttaa. Ratkaisukäytännössään viranomainen on pääsääntöisesti katsonut, että yli 1euron perintäkulut ovat kohtuuttomat , ellei perinnän eteen tehty työmäärä ole tavanomaista suurempi. Valvonta ja ilmoitukset. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) valvoo valtakunnallisesti, että rekisteriin merkityt perintätoiminnan harjoittajat noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.


Etenkin massasaatavien velkojat ovat kuitenkin ryhtyneet aiempaa yleisemmin perimään erillisiä maksumuistutusmaksuja viivästyskoron lisäksi tai sen sijasta. Käytännössä maksut ovat vaihdelleet kolmesta kymmeneen euroon. Perintäkulut ovat liian suuria, eikä velallisilla ole juuri mahdollisuuksia puolustautua kohtuuttomilta kuluilta, arvioivat Helsingin Sanomien haastattelemat käräjätuomarit. Käräjäoikeuksissa näkyy etenkin maksamattomien pikalainojen perintä, ja ruuhkia on jo syntynyt. Asiasanat: perintäkulut , riitautettu saatava, yrityssaatava Päätöspäivä: 2. Velallinen oli perintäyhtiölle lähettämissään viesteissä todennut vaadittujen perintäkulujen (34euroa) olevan kohtuuttomat yksilöimättä, mikä osuus perintäkuluista oli tämän mukaan kohtuuton.


Perintäkulut alenisivat huomattavasti erityisesti pienissä, enintään 1euron veloissa. Kohtuuttomat perintäkulut ovat toistaiseksi liittyneet nimenomaan toimeksiantoperintään. Niissä velallisen kokonaiskuluvastuu saisi esityksen mukaan olla enintään euroa. Muutoksen etuna on, että perintäkulujen määrä on velalliselle selkeämpi, ja kohtuuttomat perintäkulut on helpompi riitauttaa.


Lainmuutos voi auttaa esimerkiksi henkilöitä, joiden pikavippivelka menee perintään. Useat asiantuntijat ovat viime aikoina kritisoineet pienten velkasummien suuria perintäkustannuksia. Tämä on se mihin Perintätoimisto Pakote on tehnyt muutoksen. Mielestämme ei riitä, että asiakkaalle lähetetään uhkaava perintäkirje, vaan viesti on hyvä viedä perille asti henkilökohtaisella palvelulla.


Velallisen maksamien suoritusten kohdentamista saatavan eri osille muutetaan niin, että suoritukset on kohdennettava ensiksi varsinaiselle saatavalle ja vasta sen jälkeen kuluille. Näin velallisella on selvästi nykyistä paremmat mahdollisuudet valvoa perintäkulujen määrää ja riitauttaa kohtuuttomat kulut. Paitsi jos kyseessä on firma nimeltä Contant. Ne pitää aina omiaan laskuihin ja ne perintäkulut putoavat puoleen vasta oikeudessa.


Kohtuuttomat perintäkulut

Perintäkulut asiakkaan ja yrityksen välillä tehty tävien yritysten markkinoinnin asianmukaisuutta sekä sopimusehtojen laillisuutta - Voisiko Itellan pakottaa palauttamaan pikavippaajien karhulaskujen kohtuuttomat perintäkulut kilpailua alalla jo toimivien yritysten välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit