torstai 13. kesäkuuta 2019

Kenelle johtajasopimus

Johtajasopimus tehdään toimitusjohtajan tai vastaavassa asemassa olevan vastuuhenkilön kanssa. Tällaisessa asemassa oleviin ei siis pääsääntöisesti sovelleta työsopimuslakia eikä myöskään tästä johtuen työaikalakia tai vuosilomalakia. Alla on lueteltu asioita, jotka johtajasopimukseen tulisi ainakin kirjata.


Johtajasopimuksessa olisi hyvä sopia ainakin palkasta tai palkkiosta sekä näiden tarkistamisen perusteet. On syytä sopia myös immateriaalioikeuksista, eli siitä, kenelle kuuluvat oikeudet toimitusjohtajan sopimuksen voimassa ollessa tekemien keksintöjen ja tekijänoikeudelle suojattujen teosten käyttöön tai hyödyntämiseen. Myyjä päättää, kenelle asunnon myy. Lomakkeelle voi kirjata myös muita tarpeellisia isännöitsijäntodistus.


Lisäksi tärkeimmät tiedot. Samassakin talossa voi samankokoisten asuntojen hinnat vaihdella esimerkiksi. Jos myyjä joutuu antamaan ostajalle hinnanalennusta isännöitsijäntodistuksen väärän tiedon vuoksi, hän voi. Selkeä johtajasopimus hyödyttää molempia puolia. Olisihan se outoa, jos kesken pelin rukataan sääntöjä ilman että toinen osapuoli tietää siitä.


Kuten tuttavani usein toteaa “oletus on emämunaus. Totuus kuitenkin on, että jos yrityksen kippari ei toimi, kippari vaihdetaan. Hovioikeus oli katsonut, että vaikka yhtiöllä oli ollut työsopimuslain mukainen peruste irtisanomiselle, irtisanominen oli ainakin osaksi kuitenkin johtunut A:sta ja siitä seikasta, että A oli kieltäytynyt allekirjoittamaan uutta, heikennyksiä mukanaan tuomaa johtajasopimusta. Työsuhteinen johtajasopimus tehdään käytännössä johtaja-asemassa olevan ylemmän toimihenkilön kanssa, yleensä siis henkilön kanssa, joka toimii yrityksen johdossa toimitusjohtajan alaisuudessa. Sopimukseen sovelletaan työsopimuslakia, mutta ei kuitenkaan työaikalakia johtajan asemasta johtuen.


Hallituksen jäsenyydestä maksettu korvaus on ratkaisun perusteella hallitukseen nimetyn luonnollisen henkilön palkkaa, vaikka se maksetaan tämän työnantajalle. Näin ollen sillä seikalla, kenelle korvaus maksetaan, ei ole merkitystä tulon kohdistamisen ja luonteen kannalta. Työntekijöiden työajasta, ylityökorvauksista jne. Lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosavaatimuksen edelle.


Mikäli kuolinpesä on velkainen, asunto voidaan kuitenkin joutua käyttämään velkojen maksuun, sillä velkojien oikeudet syrjäyttävät lesken oikeudet. Lakineuvonta on yksi TEKin arvokkaimmista jäsenpalveluista. Markku Räty Työsopimuksen päättämiskorvauksen ja työttömyysturvan yhteensovitus tuomioistuimessa 1. Siten osuuskunnan hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan tehtävästä maksettu korvaus on aina osuuskunnan hallituksen jäseneksi tai toimitusjohtajaksi nimetyn luonnollisen henkilön palkkaa riippumatta siitä, kenelle korvaus hallituksen jäsenyydestä on maksettu.


Sen mukaan maksettavassa tuessa ei ole (Seinäjoen malli), toimintakykyarvion tuloksen on oltava suurim-maksi osaksi autettava,. Voit asioida myös verkossa. Lakiosaa voivat vaatia rintaperilliset eli perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Mikäli perittävällä on lapsia, nämä ovat hänen rintaperillisiään.


Tekniikan akateemiset TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö joka edistää tekniikkaa ihmisen, elinympäristön ja yhteiskunnan parhaaksi ja on yksi AKAVAn suurimmista jäsenjärjestöistä. Jos asiaa koskevaa sopimusta ei ole, joudutaan tarkastelemaan työsuhteen tarkoitusta, alalla noudatettua käytäntöä ja osapuolten toimintaan vaikuttavia muita olosuhteita ratkaistaessa kenelle oikeus teokseen kuuluu. Kirjallinen sopimus on tietenkin tekijänoikeuksienkin kohdalla paras ja selkein vaihtoehto.


Löysästi kirjoitetut johtajasopimukset voivat viedä yhtiön jopa tuhon. Menettelytavat ristiriitatilanteissa ja erokorvaus. A:n johtajasopimuksessa sovittu erokorvaus on vaihtoehto sille, että johtaja. Kirkkonummen kunnanjohtajalle Tarmo Aarniolle on sorvattu johtajasopimus , joka on jo hyvin yleinen kuntapuolellakin ja ensi kuun alusta.


Kj:n viisivuotiskauden johtajasopimuksesta ei ole nettisivuilla vielä tietoa, toivottavasti kun se solmitaan ja tavoitteet asetetaan, myös johtajasopimus tavoitteineen on luettavissa kaupungin nettisivuilla kuten se useassa kunnassa on. Mitä oppi kussakin tehtävässä? Milloin johtoryhmäkokemus alkoi? Minkälaisessa johtoryhmässä työskenteli?


Mitkä olivat vastuut? Tärkein ennalta pohdittava on tämä: Miten vastaat edellytyksiin, jotka tehtävälle on asetettu? Vähintään työntekijää työllistävän työnantajan on käynnistettävä yhteistoimintamenettely, kun se harkitsee yhden tai useamman työntekijän irtisanomista, lomauttamista tai osa-aikaistamista.


YT-menettely ei rajoita työnantajan oikeuksia irtisanomiseen tai lomauttamiseen, mutta se asettaa neuvotteluvelvoitteen ja määräajat neuvottelujen käymiseksi ennen kuin irtisanomiset. Tilaa testamentti kokonaishintaan 19€ (sis. alv ). Tilauksen jälkeen lakimiehemme on teihin yhteydessä. Testamentti voidaan allekirjoittaa toimistollamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit