keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Eron käsittely

Oletko juuri eronnut tai eron keskellä? Haluaisitko apua selviytyäksesi eteenpäin? Voimakkaiden kipujen vallatessa mielen on tärkeää tiedostaa, mistä paha olo johtuu ja hyväksyä se. Hyväksyminen helpottaa eteenpäin kulkemista. Hyvä esimerkki löytyy ahdistuksen tunteen katkaisemisesta.


Henkilökohtaiset terapeuttiset keskustelut tai selkeä yksilöterapia, voi olla ajoittain tärkeä apu avaamaan eroon liittyviä tuntemuksia.

Eroa voi myös käsitellä ryhmässä. Tutustu Bruce Fisherin määrittelemään viiteen vaiheeseen, jolla ero tyypillisesti etenee. Ensimmäisenä eropäätöstä seuraa sokki, jossa tapahtuma tuntuu epätodelliselta, kuin unelta. Kun asia saavuttaa tietoisuuden tason, kysymykset ”Miksi näin kävi?


Etenkin eron syyt pohdituttavat tässä vaiheessa. Ennen erilleen muuttoa on tehty kipeä päätös erotako vai ei, asia on otettu esille puolison kanssa, ja eroa on konkreettisesti haettu. Lisäksi eron käsittely antaa aikuiselle valmiudet tukea lasta eron aiheuttaman hämmennyksen, suuttumuksen ja surun keskellä.


Kokemukset ovat olleet kaikkialla erinomaisia. Eronneet eivät ole ryhmän avulla ainoastaan selviytyneet erokriisistään, vaan he ovat oppineet kurssilla kosolti itsestään kooten näin arvokkaita välineitä loppuelämän varalle.

Elämäntaidon valmentaja Johanna Muuraiskankaan mukaan avioeroprosessissa käydään läpi monia tunteita ennen eron hyväksymistä. Hän kertoo Studio55. Olen jollain tavalla huolissani ex-miehestäni.


Erostamme on kohta 6kk. Epäilen, että hän ei ole saanut käsiteltyä eroamme. Tiedän, että on monia tapoja sitä käsitellä mutta erotessamme hän ei suostunut ammattiapuun, lähinnä oli siitä mahdollisuudesta huvittunut, Osituskin avioehdon myötä oli helppo ja asiallinen, eikä mieheni vaatinut yhteisistä tavaroistamme mitään.


Jos ihminen sanoo, ettei eroa tarvitse käsitellä, kyllä se on kieltämistä. Itkukin auttaa, kertoo nainen, jonka mies halusi ottaa eron vuoden liiton jälkeen. Vaikein vaihe tuli puoli vuotta eron jälkeen. Surua, pohjatonta kaipausta.


Kokeneet lupaavat: aika parantaa. Lasta suojaa erotilanteessa erityisesti se, jos vanhempi kykenee läheiseen vanhemmuuteen ja pystyy käsittelemään eron aiheuttamia tunteita lapsen kanssa. Lisäksi lasta auttaa vanhempien riitelyn väheneminen eron jälkeen sekä muut läheiset ihmissuhteet.


Vanhempien ero ja perheen hajoaminen vaikuttavat sen kaikkiin osapuoliin – myös lapsiin. Lasten tunteet on huomioitava myös erotilanteessa, sillä perherakenteiden muuttuessa lapsi kokee usein turvattomuutta ja jopa pelkoa. Aikuisten on pysyttävä aikuisina ja kannettava vastuu lapsista eron myllerryksessä. Heti eron jälkeen tarve puhua oli niin suuri, että puhuin kontrolloimatta mitä puhuin ja kenelle puhuin.


Nyt kuitenkin jollaintavoin haluan suojata yksityisyyttäni ja en puhu juuri kenellekkään tunteistani enkä eroprosessin etenemisestä.

On tärkeää, että elät kaikki eron vaiheet läpi täydellisesti ja kokonaisuudessaan. Niiden keskeyttäminen ei ole avuksi ja tekee seuraavasta kerrasta vain entistä kamalamman kokemuksen. Niin ikään neuvotteluvaihe voi olla hyödyksi tai sitten ei, tämä lähinnä riippuen siitä kuka ja millainen sinä itse olet. Itse olen myöskin käynyt Fisherin eroseminaarin ja se oli minulle loistava keino käsitellä asiat perin pohjin.


Itse olin erossa aktiivinen osapuoli ja tavallaan prosessoinut eroa jo parin vuoden ajan. On joitakin asioita, joita siitä voi etukäteen selvitellä, mutta kyllä ainakin minun kohdalla suurin prosessi lähti vasta eron myötä. Oman itsetuntonsa vahvistamiseen on syytä panostaa eron jälkeen.


Kannattaa hankkiutua eroon sellaisista ihmissuhteista, jotka eivät tue itsetuntoa, vaan ovat esimerkiksi alistavia tai muutoin haitaksi. Itseään on hemmoteltava ja kehuttava jokainen päivä. Sanotaan, että kaikki on helpointa aloittaa puhtaalta pöydältä. Ensin hän oli vihainen, mutta hiljalleen eron käsittely eteni.


Kannoin kuorman yksin, mutta minulla ei ollut enää kuormittavaa parisuhdetta. Opin, että minulla on sisua ja ettei kukaan tule tekemään asioita puolestani. Hiljalleen oma elämä alkoi muuttua voimaannuttavaksi, Tuire kertoo. Olemme niin kaukana juuristamme, että elämme yhteiskunnassa, joka on erkaannuttanut heimon yksilöiksi. Talouksiin, jotka ovat irrallaan suuremmasta heimosta.


Näin ollen koko turva on poissa, kun ero tapahtuu. Varsinkin, jos ero tapahtuu miehen toimesta, luottamus on katkaistu. Eron hetkellä tämä kaikki katoaa. Avioero on mahdollista saada kahdella tavalla. Yleisin vaihtoehdoista on se, että avioliitto puretaan puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen.


Toinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että aviopuolisot saavat eron välittömästi, mutta heidän pitää pystyä osoittamaan, että he ovat asuneet erillään ja keskeytyksettä vähintään kaksi vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit