torstai 20. kesäkuuta 2019

Irtisanomisaika laskeminen

Irtisanomisaika laskeminen

Jos vastaavaa päivää ei ole siinä kuussa, jossa määräaika päättyy, pidetään määräajan loppupäivänä sen kuukauden viimeistä päivää. Irtisanomisajan laskeminen. Parasta on tehdä irtisanomisilmoitus henkilökohtaisesti, sillä silloin irtisanomisaika alkaa heti seuraavana päivänä.


Oletetaan, että irtisanomisaika olisi päivää esimerkkitapauksessa. Mikäli noudatetaan esimerkiksi päivän irtisanomisaikaa, ja työntekijä irtisanoo työsuhteensa päättymään kuukauden 1. Miten irtisanomisaika lasketaan? Jos siis käytetään esimerkiksi vuorokauden irtisanomisaikaa, alkaa irtisanomisajan laskeminen irtisanomisilmoituksen toimittamispäivää seuraavana päivänä. Tästä lasketaan sitten päivää, jolloin sopimus päättyy. Kuinka pitkä irtisanomisaika vuokrasopimuksellasi on?


Jos irtisanomisaika lasketaan kuukausissa, päättyy työsuhde järjestysnumeroltaan samana päivänä, kun irtisanomisilmoitus on annettu. Sopimuksella ei vuokralaisen irtisanomisaikaa voida pidentää. Jos vuokrasopimuksessasi seisoo pidempi kuin yhden kuukauden irtisanomisaika , on kyseinen ehto mitätön.


Jollei muusta sovita, työntekijän noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1. Määräajan laskeminen. Jos ajanmääräyksenä on jokin määrä päiviä nimetyn päivän jälkeen, ei määräaikaan lueta sitä päivää, jona toimenpide on suoritettu. Työsuojeluhallinnon muodostavat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet ja niitä ohjaava sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osasto.


Vuokrasopimuksen irtisanomisaika. Jos osapuolet ovat sopineet tätä pidemmästä ajasta, on noudatettava kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Työnantajan noudatettava irtisanomisaika voidaan sopia työntekijän noudatettavaa irtisanomisaikaa pidemmäksi. Jos työntekijä irtisanoo työsopimuksen lomautuksen viimeisen seitsemän päivän aikana, irtisanomisaika on toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa muutoin noudatettava irtisanomisaika. Jos on sovittu pidemmästä ajasta, tämän sijasta on noudatettava kuuden kuukauden irtisanomisaikaa.


Alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteissa irtisanomisaika on kuukautta. Vähintään vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa kuukautta. Lisäksi ilmoituksessa on mainittava irtisanomisen peruste ja sopimuksen päättymisajankohta. Suomessa on tietyt irtisanomisajat, joita noudatetaan yleisesti ellei muuta ole sovittu työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa.


Oikeudet ja velvollisuudet ir­tisanomisaikana. Irti-sanomisajat ovat eripituisia riippuen työsuhteen kestosta ja siitä kumpi osapuoli suorittaa irtisanomisen. Työnantajan irtisanoessa alle vuoden kestäneessä työsuhteessa irtisanomisaika on päivää, vuodesta neljään vuoteen kestäneessä yksi kuukausi, neljästä kahdeksaan vuotta kestäneessä kaksi kuukautta, 8–vuotta kestäneessä neljä kuukautta ja yli 12. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua.


Jos viranhaltijan ottaminen kuuluu valtuustolle, irtisanomisaika on vähintään kuukautta. OVTES:n mukaan määräaikaisen virkasuhteen irtisanomisaika on molemmin puolin kalenteripäivää. Tietyissä tilanteissa irtisanomisaika lyhenee suoraan lain nojalla työsopimuksessa sovitusta tai irtisanomisoikeus on muutoin erityinen (konkurssi, kuolema, yrityssaneeraus, liikkeen luovutus). Silloin työntekijän ja työnantajan tulee hoitaa sopimuksessa määrätyt velvollisuudet sen määräajan loppuun tai kunnes sovitty työtehtävä on hoitettu valmiiksi.


Asumisoikeusasunnoissa on kolmen kuukauden irtisanomisaika ja irtisanomisen voi tehdä joko sähköisellä tai paperilomakkeella. Kun työsopimuslaissa on määritelty erityinen irtisanomisaika , eläkkeen perusteena olevaan työansioon luetaan pääsääntöisesti vain laissa määrätyltä erityiseltä irtisanomisajalta maksettu palkka. Erityinen irtisanomisaika on määritelty esimerkiksi konkurssi- ja saneeraustilanteissa. Täytyykö tulla töihin ma 4. Laki määrää irtisanomisajan pituuden.


Työsuhde päättyy vasta irtisanomisajan jälkeen. Laskettaessa työsuhteen kestoaikaa, jonka perusteella irtisanomisaika määräytyy, otetaan huomioon vain se aika, jonka työntekijä on ollut keskeytyksettä työnantajan palveluksessa samassa työsuhteessa. Esimerkiksi liikkeen luovutus, äitiys- ja vanhempainvapaa sekä hoitovapaa, asevelvollisuus tai opintovapaa eivät katkaise työsuhdetta. Luopumisaika lasketaan siitä päivästä lukien, kun Asokotien myyjä on vastaanottanut ilmoituksen. Asumisoikeuden luopumisessa irtisanomisaika on päivälleen kolme kuukautta.


Ilmoita luopumisilmoituksen yhteydessä huoneistoon tehdyt hyvitettävät muutostyöt. Hyvitys tehdään toimitettujen maksukuittien perusteella. Työehtosopimus TES 2. Vuosilomia koskeva työehtosopimus VLS 4. Koulutussopimus KTS 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit