Lakiosan laskeminen Lakiosan laskeminen. Miten lakiosan määrä lasketaan? Lakimääräinen perimisjärjestys lähtee siitä, että kukin samassa sukulaisuussuhteessa vainajaan oleva saa samansuuruisen suhteellisen osuuden jäämistöstä.
Pääsääntö siis onkin, että testamentilla ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa. Tästä johtuen sellainen testamentti, jolla estetään perillisen lakiosan saaminen tai rajoitetaan hänen oikeuttaan määrätä siitä omaisuudesta, joka tulee hänelle lakiosan perusteella, on lähtökohtaisesti tehoton. Kuinka lakiosan määrä lasketaan?
Jos siis perittävällä on esimerkiksi kaksi lasta, kumpikin heistä saa perintönä puolet perittävän jäämistöstä. Työn tarkoituksena on luoda kokonaiskuva ennakkoperinnön ja lakiosan käytännön soveltamisesta. Mikäli perittävällä on lapsia, nämä ovat hänen rintaperillisiään. Muilla perillisillä on kuitenkin oikeus lakiosaansa, joten ennakkoperinnön saaja voi joutua maksamaan lakiosan täydennystä, ellei lakiosaan oikeutetuille perillisille riitä lakiosaa jäämistön varoista.
Tässäpä onkin oiva esimerkki perillisten elikkä lasten sydämmettömyydestä. Vainajalla on kaksi lasta A ja B. Varmaan aloittajakin huomaa miten pahaan jamaan äiti joutuu kun lapset vievät tuhkatkin pesästä. Lapset ei ainakaan tässä tapauksessa ole rakastaneet äitiään vaan raha on heille kaikki kaikessa. Kuolinpesän omaisuus muodostuu mökkikiinteistöstä ja pankkitalletuksista.
Kummankin omaisuuserän käypä arvo on noin 42. Osakkaina on perittävän kaksi lasta. Lähtökohtaisesti omaisuus jaetaan siten, että kumpikin lapsista saa 21. Lisäksi lakiosan saa ottolapsi ja tämän jälkeläinen. Rintaperillisen jälkeläistä ei ole laissa mainittu, koska rintaperillisen käsitteeseen itsessään kuuluu, että niitä ovat perittävän lapse, lapsenlapset, lastenlastenlapset jne.
Kun muita ei laissa mainita lakiosan saajina, niin siinä ne ovat tyhjentävästi. Laskelma on yksinkertaistus todellisuudesta. Laskelman tulosta ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi.
Kannattaa uhrata ajatus sille, kuka minut perii. Jäljelle jäänyt puoliso ja lapset on usein vastaus. Entä jos heitä ei ole?
Kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa tehdään aluksi perukirja, josta ilmenevät omaisuus, varat ja velat. Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken. Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden.
Järjestykseen voi vaikuttaa testamentilla. Rintaperillinen on oikeutettu saamaan testamentista huolimatta puolet siitä, mitä hän muutoin perisi (lakiosa). X osakkeista kahdeksan vuotta sitten 10.
Hän myy osakkeet tyttärelleen 30. Osakkeiden käypä arvo on myyntihetkellä 60.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.