perjantai 14. kesäkuuta 2019

Kvtes määräaikainen irtisanoutuminen

Kvtes irtisanomisaika on työnantajan puolelta neljästätoista vuorokaudesta kuuteen kuukauteen ja mikäli irtisanoutuminen tulee työntekijän puolelta on kvtes irtisanomisaika päivää jos työsuhde on kestänyt alle vuotta ja jos työsuhde on kestänyt pidempään kuin viisi vuotta, on irtisanomisaika tällöin yksi kuukausi. Isyysvapaa kokemuslisä Lapsisairas lista opiskelu Osa-aikainen palkka poissaolo tuplavuoro työaika työkokemuslisä työvuoro. Määräaikainen palvelussuhde päättyy määräaikaan. Jos työsopimuksen päättymisen ajankohta on vain työnantajan tiedossa, hänen on ilmoitettava se työntekijälle heti, kun hän tietää päättymisajankohdan. Työntekijä voi irtisanoutua milloin tahansa toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta irtisanomisaikaa noudattaen.


Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat. Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES 1. Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen (määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan.


Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ILMAN REKISTERÖITYMISTÄ. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.


Kummallakaan osapuolella ei siis ole oikeutta irtisanoa sopimusta, ellei irtisanomisajasta ole erikseen sovittu. Irtisanoutuminen on yhä useamman mielessä, mutta miten silloin tulisi toimia? Paljon myös käytetään määräaikaisia työsopimuksia.


Vuokra-asunnoissa näkee myös paljon vähintään vuoden määräaikaisia sopimuksia, minkä jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Erona tässä on edellä mainittuun sopimustyyppiin se, että sopimuksen kesto on sidottu tietyn pituiseksi. Lähtökohtaisesti määräaikainen virkasuhde päättyy ilman irtisanomista.


Kuitenkin muun muassa pitkien määräaikaisuuksien vuoksi on haluttu antaa sekä valtion virkamiehelle että kunnalliselle viranhaltijalle mahdollisuus irtisanoa itsensä. Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomista seuraavasta päivästä lukien. Mikäli noudatetaan esimerkiksi päivän irtisanomisaikaa, ja työntekijä irtisanoo työsuhteensa päättymään kuukauden 1. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy pääsääntöisesti siten, että toinen osapuoli irtisanoo työsopimuksen päättymään irtisanomisajan kuluttua. Työsuhteen ehdot voivat muuttua uuden. Virkasuhteeseen voidaan momentista poiketen ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi, taloudellisista ja tuotannollista syistä irtisanotun viranhaltijan ottaminen toiseen virkasuhteeseen, §:ssä tarkoitettu virkasuhteen tarjoaminen osa-aikaiselle viranhaltijalle, §:ssä tarkoitettu tai muussa laissa.


Osa-aikatyötä koskevan sopimuksen päättyessä työntekijällä on oikeus palata noudattamaan osa-aikatyösopimusta edeltävän kokoaikaisen työsopimuksensa ehtoja. Työnantajan, joka on irtisanonut työsopimuksen noudattamatta irtisanomisaikaa, on maksettava työntekijälle korvauksena keskituntiansion mukainen palkka irtisanomisaikaa vastaavalta ajalta. Kunnallisen viranhaltijan irtisanomisajat. Miksi koeaikoja käytetään? Koeajan tarkoituksena on selvittää, soveltuuko työntekijä työhön.


Koeajalla työsuhde voidaan päättää koeaikapurulla, jonka olennaisin merkitys on siinä, että työsuhde päättyy välittömästi eikä irtisanomisaikaa näin ollen ole. Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Tällaisena syynä voivat olla henkilöstä johtuvat syyt tai. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto.


Sinulla on oikeus irtisanoutua lomautusaikana ilman irtisanomisaikaa, kunhan työnantajan ilmoittamaan työnalkamispäivään on yli seitsemän vuorokautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit