keskiviikko 28. elokuuta 2019

Miten tehdä vaatimusmäärittely

Tekninen vaatimusmäärittely kuvaa verkkopalvelun tärkeimmät tavoitteet ja vaatimukset. Se kertoo, miten valmiin verkkopalvelun tulisi toimia ja miten nämä toiminnallisuudet saadaan toteutettua. Tässä kappaleessa keskitytään lähinnä yksittäisen tietojärjestelmähankkeen vaatimusmäärittelyyn.


Miten tehdä vaatimusmäärittely

Tässä dokumentissa kuvataan Ristiinopiskelupalvelun prosessikuvaukset sekä toiminnallisuudet käyttäjätarinoina. Prosessikaavioista saa yleisen kuvan siitä, miten korkeakoulut valmistelevat ristiinopiskeluun liittyvää tarjontaa ja miten opiskelijoiden prosessi etenee opintoja suunniteltaessa ja suoritettaessa. Mitä menetelmiä käytitte, miksi niitä?


Millaisia puutteita tietoihinne jäi, miksi? Miten ja milloin loppu tieto aiotaan kerätä? Jälkiviisastelut: mitä olisi voinut tai pitänyt tehdä toisin? Jatkosuunnitelmat, miten tästä eteenpäin?


Digitaalisia palveluita tai sovelluksia. Tuotesuunnittelun ja vaatimusmäärittelyn kehittäminen on suunnattu yrityksille, joiden tarpeena on kehittää uusia digitaalisia tuotteita ja palveluja asiakaslähtöisesti, nopeasti ja tuloksekkaasti. Hyvä vaatimusmäärittely. Asiakkaalla voi olla vaatimusmäärittely valmiina, jolloin voidaan käynnistää suoraan katselmusmenettely, jolla varmistetaan, että vaatimusmäärittely on asianmukainen.


Vaikka asiakas luulee tietävänsä millainen järjestelmän tulee olla niin useimmiten tämä tieto ei kuitenkaan ole oikea. Kuvaavat, miten tuleva ohjelmisto liittyy toimintaympäristöönsä. Nämä eivät liity ohjelmiston käyttöön.


Tietojärjestelmätiede, pro gradu -tutkielma. Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Kun vaatimusmäärittely tehdään huolella, on järjestelmällä edellytykset palvella käyttäjiään mahdollisimman hyvin.


Tässä tutkielmassa tutustutaan sähköiseen lääkemääräykseen ja syvennytään erityisesti siihen, miten Suomessa käytössä. Toiminnalliset vaatimukset kuvaavat mitä järjestelmän tulisi tehdä , a ei-toiminnalliset vaatimukset kuvaavat järjestelmään liittyviä, ja sen toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Toisaalta turhan moni ketteryyden kannattaja tuumaa, ettei vaatimuksia tarvitse enää määritellä – riittää kun jutskataan ihmisten kanssa.


Mikä on siis ”oikein”? Törmäsimme kollegan kanssa talvella tapaukseen, jossa potentiaalinen. Karsinta tulee tehdä jo ennen neuvotteluvaihetta kaikkien ajan säästämiseksi. Sopimuksen kirjoittaminen. Muistathan, ettei vaatimusmäärittely ei ole mikään toiveiden tynnyri, johon listataan kaikki toiveet mitä sidosryhmiltä tulee, vaan tarve tulee rajata oikein.


Tämähän alkaa kuulostaa scifiltä, jossa kuvataan avaruusalusten pilotteja, jotka ohjaavat alusta aivojensa avulla. He ”näkevät” koko avaruuden aivoillaan ja navigoivat niiden avulla. Keskusteluissa pohdittiin myös sitä, mitä voitaisiin tehdä toisin niin, että vaatimusmäärittely ja ohjelmointikehitys voisivat onnistua nykyistä pa-remmin. Heräsi kysymys, voisiko prototyypeistä olla apua ohjelmistojen määrittelyssä tai kehittämisessä.


Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä vaatimusmäärittely ajologistiikan op- timointijärjestelmästä kohdeyritykselle ja testata etukäteen valittua reittioptimointi- järjestelmää ja verrata sitä kohdeyrityksessä käytössä olevaan järjestelmään. Vaatimusavaruuden hallinta. Kritiikkiä ketterät menetelmät ovat eniten saaneet siitä, että ne eivät ota kantaa siihen miksi tietojärjestelmähanke ylipäätään on olemassa tai miten johdetaan pitkän tähtäimen kehitystä.


Täten esitutkimuksia ja hankevalmisteluja ei saa unohtaa vaikka ketterästi haluaakin tehdä projektinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit