Taloyhtiössä kustannukset jaetaan osakkaiden maksettavaksi yleensä huoneiston neliöiden tai osakkeiden lukumäärän mukaan. Tietyissä tilanteissa voidaan päättää myös kustannusten jakamisesta tasan osakkaiden kesken. Kysymys: Taloyhtiön kustannusten jako tasan asuntojen kesken Voidaanko asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa päättää taloyhtiölle teetettävän kuntoarvion ja PTS-suunnitelman kustannusten jakamisesta tasan yhtiöön kuuluvien asuntojen kesken, vaikka normaalisti yhtiön kustannukset katetaan neliöperusteisella yhtiövastikkeella, vai asettaako tämä pienten asuntojen osakkaat.
Vastaus Amanda Taloyhtiössäni suunnitellaan kaikkien kylpyhuoneiden korjausta, koska noin kolmasosassa kylpyhuoneita on tarkastuksessa todettu vakavia puutteita vedeneristyksessä. Olen remontoinut vuotta sitten. Tavallisesti putkiremontin kustannusten jakaminen osakkaille ei tuota suurta päänvaivaa.
Asunto-osakeyhtiölaissa on hyvin selkeät säännökset hankkeen kustannusten jyvitykseen. Normaalitilanteessa kaikki yhtiön osakkeenomistajat osallistuvat hankkeen kulujen kattamiseen yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan. Jos taloyhtiön kaikissa huoneistossa uusitaan esimerkiksi yksi vesihana, voidaan kustannukset jakaa tasan huoneistojen kesken.
Remonttikustannusten jakaminen oikeudenmukaisesti? Taloyhtiömme monessa huoneistossa kosteat tilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Kustannusten jakaminen kerroksittain on yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista. Jos hissi päätetään asentaa vain esimerkiksi osaan porrashuoneista, jaetaan asennuskustannukset kyseisen portaan osakkeenomistajien kesken edellä mainitulla tavalla kerroksittain. Osaan tästä asiasta kertoa parin taloyhtiön osalta.
Toisessa toimittiin niin, että hissiremontin kustannukset jaettiin kaikkien osakkaiden kesken vastikkeen mukaan. Myös toisen talon, jossa ei ole hissiä, osakkeen omistajat osallistuivat kustannuksiin. Lain mukaan yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken lain säännösten mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Tässä tapauksessa tulee siis ottaa selvää, mitä taloyhtiön yhtiöjärjestys sanoo vastuun jakautumisesta.
Ymmärrän kyllä,että putki-ikkuna ja sentyyppisissä remonteissa kustannukset jaetaan asunnon neliöitten mukaan,mutta miten on autokatosremotin suhteen? Mielestäni se pitäisi jakaa tasan asuntojen lukumäärän mukaan. Itsellämme ei ole edes autopaikkaa käytössä,mutta meitä laskutetaan eniten ,koska huoneistomme on taloyhtiön suurin. Jotenkin eivaan mahdu maalaisjärkeen,onko tämä.
Sopimusteknisesti laina on puhtaasti taloyhtiön ja rahoituslaitoksen välinen, eivätkä yhtiön osakkaat ole tässä osapuolena. Lainan jako osakkeille ja huoneistokohtaisten osuuksien seuraaminen ovat taloyhtiön omaa sisäistä kirjanpitoa. Tällaista avustamistyötä ovat esimerkiksi, henkilön avustaminen taloyhtiön saunassa tai pyykkituvassa tai vanhuksen ulkoiluttaminen. Kotitalousvähennystä ei voi saada palveluasumiseen liittyvistä peruspalvelumaksuista, tai muista vastaavista maksuista, joita on saatettu koota yhden maksunimikkeen alle.
Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Alkusyksyn aikana olemme käsitelleet putkiremontin valmistelua taloyhtiössä ja remontin teknisiä vaihtoehtoja. Olipa kyseessä minkälainen hanke, taloyhtiö tai menetelmä tahansa, onnistumisen perusedellytyksenä on joitakin perusasioita: Kaikkein tärkeintä on suunnitelmallisuus, tähdentää neuvontalakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitosta.
Taloyhtiön korjausten kustannusten jakaminen herättää toisinaan voimakkaita tunteita. Ymmärrettävää on, etteivät parvekkeettomien asuntojen omistajat mielellään osallistuisi parvekkeiden peruskorjauksen rahoittamiseen tai ensimmäisen kerroksen asukkaat hissin tekemiseen tai uusimiseen. Määritelmä ja osakkeet. Onko palstalaisilla kokemusta , miten taloyhtiön remonttikulut jaetaan osakkaiden kesken. Yleisin taitaa olla asuinneliöiden suhteessa, jolloin suurten huoneistojen omistajat maksavat enemmän esim.
Monesti osakkaat saavat samanlaisen tuotteen ja toinen maksaa siitä jopa tuplahinnan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.