maanantai 12. elokuuta 2019

Kommentoitu referaatti esimerkki

Kriittinen eli kommentoiva referaatti. Otsikoi kommentoitu referaattisi muutoin kuin lähtötekstin otsikkoon viittaamalla. Hae otsikon aihe siitä, mikä on kommenttisi ydinajatus eli mikä saa sinut ottamaan kantaa. Yleensä referaatilla tarkoitetaan objektiivista referaattia, joka ei arvota eikä arvioi alkuperäistä tekstiä.


Tiivistelmällä tarkoitetaan usein lehtijuttujen ingressiä tai tutkimusraportin kokoavaa alkutiivistelmää tai loppukatsausta.

Objektiivinen referaatti (tässä pelkkä referaatti ) laaditaan referoitavan tekstin ehdoilla ja sen sanomaa mahdollisimman tarkasti kunnioittaen. Hyvä referaatti osoittaa, että sen tekijä ymmärtää, mistä referoidussa julkaisussa on kyse, ja osaa tiivistää sanomansa helposti luettavaan muotoon. Miten kirjoittaa kommentoiva referaatti aiheesta, josta ei tiedä mitään?


Kirjareferaatti on kommentoitu raportti siitä, mitä luetussa kirjassa on sanottu. Perusreferaatti Välitä lukijalle lyhyesti se, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Kommentoitu referaatti 3. Selosta omin sanoin.


Referointi on suositeltavampi tapa lainata lähteen tietoja kuin suorasanainen lähteen toisto.

Referoija selostaa jonkun toisen esitystä – joskus myös omaansa. Referaatti ja tiivistelmä eivät ole. Tavoitteena on selostaa alkuperäisen tekstin ydintieto lukijalle. Käytä suoria lainauksia harkiten.


Laadi omat väliotsikot , jos on tarpeen. Alla olevassa kuvassa esityksen diassa on kuva ”ambulanssilennokista”, joka on tuonut apua työmaalla sattuneen tapaturman uhrille. Yleinen kommentti melkein kaikille: TaiKissa opinnäytteestä käytetään nykyisin nimitystä opinnäyte. Kirjoita sitten tiivistelmä, jossa kerrot ohjelman nimen, tekijät ja ilmestymisvuoden sekä sen keskeisen sisällön.


Reformi -studio tekee tutkivaa kansalaisjournalismia verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Pyrimme haastamaan päätöksentekijöitä kertomaan ilmiöiden taustoista ja tuomaan esille korruptiivisia käytäntöjä sekä löytämään ongelmakohtiin ratkaisuja. LEENA MÄKELÄ Verkkokurssi opetuksen ja oppimisen kompleksisena toimintatilana AKATEEMINEN VÄITÖSKIRJA Esitetään Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan suostumuksella julkisesti tarkastettavaksi Tampereen yliopiston Linnan luentosalissa K10 Kalevantie Tampere, 28. Tällainen ”rinnakkainen” vertailtavuus ei toki ollut esimerkiksi Kekkosen näkemys, vaan enemmänkin puolustuspolitiikan alisteisuus ulkopolitiikalle. Puheenjohtaja pitää min alustuksen ja vastaa keskustelun kulusta.


Toinen esimerkki on sisäministeri Martti Viitasen puheesta 3. Sihteeri kirjaa lukupiirissä käytyä keskustelua ja kirjaa lukupiirin nostamat (kpl) asiat. Ryhmä kommentoi raportin.

Raportti tulee olla kommentoitu vähintään vuorokautta ennen luentoa. Mun blogi on ollut aina aika vähän kommentoitu enkä mitään kommenttitulvaa ole ikinä odottanutkaan, mutta joskus kun bloggaa ahkerasti ja on vaan koko ajan ihan hiljaista, tulee epäusko, että lukeeko tätä oikeasti kukaan. Olen elävä esimerkki – todella elävä – siitä, että terveenäkin ihmisen kannattaa tutkituttaa itseään erilaisten sairauksien varalta.


Sanon tämän sillä omakohtaisella kokemuksella, että minulta löydettiin yli kymmenen vuotta sitten eturauhassyöpä rutiininomaisen verikokeen eli PSA-tutkimuksen jälkeen. Kevyt ja joustava ohjelmistokehitys. Kyseessä on siis referaatti , joten jokin konsteksti on voinut pudota ylläolevasta pois.


Silti tällaista lukiessani kiemurtelen kiusaantuneena. Että ihan verkkosivuilla täydennetään paperilehteä. Erityisen hyvä huomio on tuo, että sanomalehtien verkkosivujen pahimmat kilpailijat ovat toisten sanomalehtien verkkosivut. Suomen poliittisessa julkisuudessa Timo Soini on erikoinen ilmiö. Hän on noussut maan ”johtavaksi EU-kriitikoksi”.


Mielipidetiedustelujen mukaan 1-miljoonaa suomalaista suhtautuu kriittisesti tai kielteisesti Euroopan unioniin, riippuen hieman kysymyksenasettelusta. On muitakin värejä kuin ainoastaan musta ja valkoinen. Mustistakin asioista löytyy välillä hiven valkoista ja toisinpäin. Itse ainakin olen joissakin asioissa varmasti hyvinkin rasisti, toisissa sovinisti ja kolmannessa kommunisti.


Tänään just mietin, ja kun täälläkin aika ajoin on ollut puhetta lasten kaksikielisyydestä niin kerrotaan nyt, että kaikki mun suomen puhuminen alkaa vihdoin tuottaa hedelmää (phuuuuh). Tällainen kokemus on samalla esimerkki eskapistisesta elämyksestä, jossa on myös mahdollisuus parhaimmillaan päästä aiemmin jo mainittuun flow-tilaan,. Internet on medioista ”mitattavin”, sillä web-analytiikan avulla voi seurata jatkuvasti tapahtumia ja niiden seurauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit