Kutsu kannattaa esittää todisteellisesti. Kutsut perunkirjoitukseen on toimitettava hyvissä ajoin. Kutsu on hyvä laittaa kirjallisesti, mutta se ei ole ehdoton edellytys. Etenkin perheet, jotka ovat läheisissä väleissä, sopivat perunkirjoituksen ajasta ja paikasta suullisesti keskenään. Kutsussa on mainittava perunkirjoituksen aika ja paikka.
Avopuoliso voi toki osallistua perunkirjoitukseen , ellei muilla pesän osakkailla ole mitään sitä vastaan. Yleensä avopuolison osallistuminen perunkirjoitukseen onkin tarpeen, sillä avopuoliso saattaa esimerkiksi omistaa yhdessä vainajan kanssa asunnon, ja asianosaisten lienee tarpeen keskustella asunnon käyttämisestä tai myynnistä. Perillinen voi ottaa avustajan mukaansa perunkirjoitustilaisuuteen, mikäli katsoo tämän tarpeelliseksi. Perillisen ei ole pakko olla läsnä perunkirjoitustilaisuudessa ellei hän ole pesän ilmoittaja.
Halutessaan perunkirjoitukseen kutsuttu voi myös valtuuttaa toisen henkilön edustamaan itseään perunkirjoitustilaisuudessa. Yleistestamentti on testamentti, jossa ei ole määrätty saajalleen tiettyä esinettä (joka voi olla kiinteistökin) tai tarkkaa rahamäärää, vaan jakoperuste on jokin muu. Aikaisempi aviopuoliso on myös kutsuttava perunkirjoitukseen , jos ositusta ei ole toimitettu. Siitä, että ex-aviopuolisoa ei ole osattu kutsua perunkirjoitukseen , ei seuraa sinänsä sanktioita. Ennen kuin rahalaitos tai esim.
Vainajan perillisten, lesken tai muiden pesän osakkaiden ei ole pakko osallistua perunkirjoitukseen. On siis mahdollista, että perunkirjoituksessa on läsnä ainoastaan henkilöä. Vastaus pölvästikö? Molempien vanhempieni kuoleman jälkeen olen ainoa elossa oleva rintaperillinen. Toinen vanhemmistani kuoli aivan äskettäin.
Perukirja on annettava verotoimistolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Itse perunkirjoitukseen on kutsuttava todisteellisesti kaikki perilliset eli pesän osakkaat. Mikäli vainaja oli naimaton, osakkaita ovat.
Jos edesmenneellä läheiselläsi oli Suomessa kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka, hänen omaisuudestaan on järjestettävä perunkirjoitus kolmen kuukauden. Perunkirjoituksella on kolme tarkoitusta. Verohallinto harkitsee pidennysajan pituuden.
Pidennysaika voi olla erityisistä syistä yhtä pitkä kuin varsinainen perunkirjoitusaika tai jopa pidempi. Kutsua ei kuitenkaan tarvitse toimittaa pesänosakkaalle, jonka tiedetään varmuudella osallistuvan perunkirjoitukseen tai valtuuttavan jonkun puolestaan osallistumaan siihen. Henkilö voi tietyin ehdoin saada oikeusapua perunkirjoitukseen. Ammattilaisen apu on erityisen tärkeää silloin, kun kuolinpesässä on velkoja. Ketkä perunkirjoitukseen osallistuvat ja miten.
Rajariita tonttinaapurin kanssa tai asuntokaupan purku. Samalla opas antaa tiedot niistä asiakirjoista ja selvityksistä, joita yleisimmin tarvitaan. Enä jos velkaa on ilmaantunut lisää, pitänee siitä tehdä 1kk kuluessa oikaisu perunkirjaan. Mitä jos sitä ei tehdä, vaikka se on uskotullemiehelle ja pesänilmoittajille annettu tiedoksi, kukavastaa ja miten?
Kaikille ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.