maanantai 12. elokuuta 2019

Henkilötunnus uudistus

Onko uusi henkilötunnus helpompi muistaa? Jos tunnus ei enää sisältäisi syntymäaikaa, se varmaan olisi vaikeampi muistaa. Vaihtuvatko vanhatkin henkilötunnukset vai vain uudet?


Sekin on vielä mietittävänä. Eli pohditaan, jatkavatko meikäläiset nykyisillä tunnuksilla, ja tuleeko uusille ihmistaimille sitten joku muu. Joissakin tilanteissa myös yksityisen sektorin toimijat, kuten pankit, vakuutusyhtiöt ja yksityiset terveyspalveluntarjoajat, voivat tarvita henkilötunnusta varmistaakseen, että tietoja rekisteröidään juuri oikealle henkilölle. Olisiko uusi henkilötunnus vaikea muistaa? Jos samana päivänä pitäisi antaa henkilötunnus erittäin monelle henkilölle, voisi olla vaara, että tunnukset loppuisivat.


Uudistus myös edistäisi henkilöiden yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa sekä selkeyttäisi identiteetin hallinnointia tietojärjestelmissä. Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Kimmo Mäkinen, puh. Keinotekoinen henkilötunnus eli keinotunnus on henkilötunnus , jonka loppuosa alkaa numerolla 9. Keinotunnusta tarvitaan, jos henkilöllä ei ole virallista henkilötunnusta tai tunnus ei ole tiedossa. Oikean henkilötunnuksen yksilönumero vaihtelee välillä 002–899.


Voit hakea tavallista henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai valitsemassasi lupapalvelupisteessä. Henkilökortin hakeminen. Kun sinut on rekisteröity väestötietojärjestelmään, sinulle annetaan henkilötunnus. Rekisteröitävät henkilötiedot. Väestötietojärjestelmään rekisteröidään keskeiset henkilötietosi, jotta ne ovat Suomen viranomaisten käytössä.


Näitä tietoja ovat nimet, syntymäaika, sukupuoli, äidinkieli ja kansalaisuus sekä osoite. Sen lisäksi, mitä henkilötunnuksen käsittelystä ja momentissa säädetään, henkilötunnuksen saa luovuttaa osoitetietojen päivittämiseksi tai moninkertaisten postilähetysten välttämiseksi suoritettavaa tietojenkäsittelyä varten, jos henkilötunnus jo on luovutuksensaajan käytettävissä. Todella hienoa, että tällainen uudistus tehdään nyt. Nyt henkilö voi saada henkilötunnuksen jo ennen kuin hän muuttaa Suomeen. Tietosuoja Yhteystiedot Tietosuojavastaava.


Apteekkiasioinnissa on otettu käyttöön sähköinen valtakirja, jolla voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan. Uudistus on käytössä kaikissa Suomen apteekeissa ja se helpottaa erityisesti lapsen tai omaisen puolesta asioivia. Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Hyvinvointi- ja terveyserot Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset Kansantaudit Lapset, nuoret ja perheet Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus Mielenterveys Rokottaminen Sote- uudistus Sukupuolten tasa-arvo Tiedonhallinta sosiaali. Tästä osiosta löydät tietoa siitä, mitä organisaatioiden on otettava huomioon henkilötietojen käsittelyssä.


Osiossa on tietoa rekisterinpitäjille, henkilötietojen käsittelijöille ja tietosuojavastaaville. Reijo Aarnio on toiminut tietosuojavaltuutettuna 1. Edessä on varmasti paljon yksityiskohtia, joita uudistuksessa tulee ottaa huomioon. Maailma on viidessäkymmenessä vuodessa muuttunut osin tunnistamattomaksi.


Mukaan on tullut tekniikka ja tietojenkäsittely, jolle henkilötunnus on käytännössä avainasemassa. Asiaa selvittävän työryhmän väliraportti valmistui joulukuun loppupuolella. Tässä yleiskirjeessä käsitellään tietosuoja-asetuksen vaatimuksia rekisterinpitäjän, henkilötietojen käsittelijän ja rekisteröidyn näkökulmasta. Kanta-palvelujen kautta tietojasi käsitellään luotettavasti ja turvallisesti terveydenhuollossa.


Omakannasta näet omat terveystiedot ja reseptit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit