perjantai 30. elokuuta 2019

Haastehakemuksen tekeminen

Rikosasiassa asianomistajan haastehakemuksen muotovaatimukset vastaavat pitkälti niitä vaatimuksia, joita syyttäjän haastehakemukselle on. Nämä poikkeavat riita-asian haastehakemuksen vaatimuksista. Asianomistajan on ilmoitettava vastaaja, syytteenalainen teko ja sen kuvaus. Näitä ovat esimerkiksi tekoaika ja -paikka. Haastehakemuksen perusteella tuomari antaa haasteen ja tuomioistuin antaa sen tiedoksi velalliselle.


Jos velallinen pitää vaatimusta oikeana, hän voi valita toisen kahdesta toimintatavasta. Velallinen voi kirjallisesti ilmoittaa tuomioistuimelle, että vaatimus on perusteltu eli myöntää vaatimuksen oikeaksi. Riita-asia tulee vireille, kun kantajan lähettämä kirjallinen haastehakemus saapuu käräjäoikeuden kansliaan.


Suppean haastehakemuksen käyttö edellyttää kantajan eli velkojan ilmoitusta siitä, ettei asia ole hänen käsityksensä mukaan riitainen. Sähköinen asiointi tulee summaarisessa riita-asiassa pakolliseksi muille kuin omassa asiassaan toimiville yksityishenkilöille 1. Itse haastehakemuksen tekeminen ei kestä kauaa. Sen saa tahtoessaan toimitettua päivässä käräjäoikeuteen.


Käräjäoikeudelta häätötuomion saaminen voi kuitenkin kestää, joten sen toimittaminen ulosottovirastoon yleensä kestää huomattavasti kauemmin. Sekä rikos- että riita-asiat tulevat käräjäoikeudessa vireille haasteesta. Riita-asiassa sen, joka haluaa nostaa kanteen, tulee tehdä käräjäoikeudelle kanteen sisältävä kirjallinen haastehakemus. Rikosasioissa haastehakemuksen tekee tavallisesti syyttäjä.


Riita-asian haastehakemuksen sisältö on säädetty oikeudenkäymiskaaressa. Kun tuomioistuin lähettää sinulle velkojan tekemän haastehakemuksen , voit olla reagoimatta haastehakemukseen, jolloin tuomioistuin määrää sinut maksamaan koko velan kerralla. Toimeksiantomaksusta 13eur on käräjäoikeuden viranomaiskuluja 6euroa (arvonlisäveroton palvelu) ja 7euroa (sis. alv. ) muita kuluja. Lasku lähetetään ensisijaisesti sähköpostilla PDF muodossa. SOP lähettää haastehakemuksen käräjäoikeuteen viimeistään sen jälkeen, kun maksusuoritus näkyy tilillä.


Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi, että haastehakemuksen virheellinen maininta olisi voinut aiheuttaa vahinkoa yhtiölle haastehakemuksen tultua julkiseksi tuomioistuinkäsittelyn alkamisesta lukien. Kyseinen rikosoikeudenkäynti oli ollut esillä julkisuudessa ja herättänyt yleistä huomiota. Myyntitoimeksiantosopimuksen tekeminen kiinteistön-, arvopaperin- tms. Pystyykö tavan tallaaja laatimaan haastehakemuksen käräoikeuteen?


Haluaisin laittaa vahingonkorvauskanteen vireille paikallisesta sosiaalitoimistosta joka tekee toimeentulolain vastaisia päätöksiä. Ei, en valita niistä mihinkään lautakuntiin tai hallinto-oikeuksiin koska siitä ei ole mitään hyötyä. Toki on monia muita asioita joita täytyy ottaa huomioon. Kuin suurista summista puhutaan? Onko velallinen maksukyvytön vai maksuhaluton?


Haastehakemuksen tekeminen

Jos hän on varaton, en lähtisi kokeilemaan ellei kyse ole oikeasti isosta summasta. Syytetystä voi puhua sen jälkeen, kun syyttäjä on jättänyt haastehakemuksen oikeudelle. Tekninen tarkkailu = Poliisi kuuntelee, katselee tai seuraa epäiltyä teknisin apuvälinein, esimerkiksi kiikarilla, videokameralla tai kuuntelulaitteella. Telekuuntelu = Poliisi kuuntelee epäillyn puhelinta tai seuraa sähköpostia ja muita viestejä.


Laskun on oltava selkeä ja siinä on oltava riittävästi tietoa, jolloin käy selvästi ilmi mitä ostosta lasku koskee ja kuka on myyjä. Tärkeää on lisäksi merkitä laskuun selvästi näkyviin laskuttavan yrityksen yhteystiedot, koska monet asiakkaat haluavat olla yhteydessä myyjään laskun saatuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit