Tämän esimuotoillun mallin avulla voit kirjoittaa ammattimaisen saatekirjeen ansioluettelon mukana lähetettäväksi. Tämä on helppokäyttöinen malli. Anna-Riikka Carlsonin mielestä hyvä saatekirje on selkeä ja tiivis, ja se kertoo myös jotakin kirjailijan omasta näkemyksestä tekstistään. Hyvin tehty saatekirje sisältää tietoa kirjailijan motivaatioista, kuten miksi tämä on kokenut tärkeäksi kirjoittaa juuri tämän tarinan, sekä mistä tarinassa on ylipäänsä kysymys. Mukaan kannattaa toki laittaa lyhyt saatekirje : minkälainen tarina on kyseessä, millaiset ovat sen mahdolliset taustat, kuinka kauan sitä on työstänyt ja mitä on sille vielä valmis mahdollisesti tekemään.
Liikaa ei silti kannata selitellä tai antaa lukuohjeita – tekstin pitää puhua puolestaan. Lisää mukaan saatekirje , josta löytyvät yhteystietosi. Esittele lyhyesti käsikirjoituksesi ja taustasi kirjoittajana. Mukaan voit liittää luettelon mahdollisista aiemmin julkaistuista teoksistasi.
Merkitse viestin otsikkokenttään KAUNO tai TIETO tarjoamasi käsikirjoituksen lajityypin mukaan. Hyvä saatekirje ei auta huonoa kässäriä tai pilaa loistavaa, mutta raakilemaisen kässärin tekijän persoonallisuus voi kääntää pattitilanteessa vaakaa kumpaan suuntaan tahansa. Hyvä saate antaa kirjoittajasta persoonallisen, ammattimaisen vaikutelman. Saatekirje on kirjoitusnäyte aivan niin kuin itse kässärikin. Otamme vastaan käsikirjoituksia alla olevan linkin kautta.
Näkemykseni mukaan elämä on miltei jatkuvaa myyntiä, ainakin silloin, kun ollaan muiden kanssa tekemisissä. Myynnissä on kuitenkin aina sellainen harmillinen puoli, että vaikka tuote olisi kuinka hyvä, kaikki eivät sitä suostu ostamaan suoraan. Kirjoita saatekirje , jossa kerrot napakasti tekstistäsi ja itsestäsi.
Tiivistä juoni, kerro kenelle olet ajatellut käsikirjoituksen sopivan - siis mahdollinen kohderyhmä - sekä ainakin se, mitä haluat käsikirjoituksellasi sanoa ja mitä omia ajatuksia sinulla siitä on. Kirjailijaksi ei pidä haluta julkisuuden takia. Kustantamo SS julkaisee kirjallisuutta laidasta laitaan: kaunokirjallisuutta, kertovaa tietokirjallisuutta sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Kannattaa muistaa, että paras saatekirje kustantajalle lyhyt ja napakka. Tammen kustannuspäällikkö HANNU HARJU.
KIRJAILIJAKSI ON TUNKUA. Tammelle tarjotaan vuodessa noin tuhatta käsikirjoitusta, mutta kirjaksi päätyy vain parisen promillea. Käsikirjoitus lähetetään kustantajalle useimmiten paperimuodossa. Kansioon ei liuskoja kannata laittaa, sillä niistä eivät tarkastajat pidä.
Käsittely kestää useimmiten jopa puoli vuotta. On kuitenkin muistettava, että Suomessa on hyvin vaikea tulla kirjailijaksi noin vain. Kaunokirjoista lähetetään kustantajalle kokonainen käsikirjoitus.
Laita mukaan lyhyt ingressi tai saatekirje , joka kertoo kuka olet ja mistä kirjasi kertoo. Mutta ÄLKÄÄ kaikkien jumalien tähden lähettäkö ’valmista takakansitekstiä’. Jos sinulla on lastenkirjaidea mutta ei kuvitusta, älä lähde itse miettimään sitä. Kirjailijan on paitsi osattava kirjoittaa hyvä kirja, myös markkinoida tuote kustantajalle.
Kustantajan päämäärä on aina tehdä voittoa liiketoiminnallaan. Näin ollen käsikirjoituksen läpimenossa kirjailijaa edesauttaa huomattavasti kyky tiivistää teoksestaan olennainen ja kertoa, kenelle se on kirjoitettu ja mitä vahvuuksia sillä on muihin markkinoilla oleviin vastaaviin. Sarjakuvantekijän on siis panostettava taiteellisten taitojensa lisäksi myös markkinointikykyjensä kehittämiseen.
Tuntuu, että kaverilla on aivan kirjaimellisesti ollut sormensa pelissä aivan kaikessa - ja alalla niin kova luotto, ettei hänestä ole tarvinnut edes keskustella. Kirjoitin takavuosina lastenkirjan käsikirjoituksen. Koska aiempaa kokemusta kirjan kirjoittamisesta ei ollut, lähetin käsikirjoituksen Nuoren voiman liiton arvostelupalveluun. Jonkin ajan kuluttua sain kirjoitukseni ja siihen liittyneen arvostelun, joka sisälsi myös neuvoja ja vinkkejä. Korjailin kirjoitustani jonkin verran ja vein sen kustantamoon.
Tiesin, että se tulee bumerangina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.