perjantai 9. elokuuta 2019

Sivutoiminen yrittäjä starttiraha

Keskity töiden tekoon - Accountor Go hoitaa kirjanpidon! Osta laitteet ja liittymät edulliseen DNA Hintaan omalla Y-tunnuksellasi. Tervetuloa tekemään helppoja hankintoja yrityksellesi.


Päätä hintasi, varattavuutesi ja hallitse ilmoituksiasi oman aikataulusi mukaan. Sivutoiminen yrittäjä ja starttiraha. Kun yrittäjyys on sivutoimista, se itsessään kertoo, että pääasiallinen toimeentulo tulee jostain muualta – siis esimerkiksi palkkatöistä tai opintotuen kautta.

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään kuukauden ajan. Kuten edellinen lause jo kertoikin, sivutoimisena yrittäjänä et ole oikeutettu starttirahaan. Voit ryhtyä joko suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi tai toimia ensin sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa.


Sinänsä nämä eivät eroa toisistaan ja yrityksen perustaminen ja muut velvollisuudet ovat aivan samat. Uutena yrittäjänä saat kuitenkin toimia yrittäjänä neljä kuukautta, ennen kuin TE-toimisto arvioi oletko päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä. Tulosi voivat vaikuttaa työttömyysetuutesi määrään, mutta toisaalta voit myös saada päivärahaa pidempään.


Haluatko muuttaa harrastuksesi työksi?

Kun aloitat työnhaun, TE-palvelut selvittää ensin yrittäjäaseman, eli oletko työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjä. Jos olet yrittäjä , selvitetään tämän jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuus. Jos olet päätoiminen yrittäjä , ei sinulla ole oikeutta työttömyysetuuteen. TE-toimisto myöntää starttirahan vasta, kun on selvittänyt, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä. Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa.


Myös seuraavien starttirahan ehtojen tulisi kohdallasi täyttyä. Jatkoa voi hakea toisen kk ajaksi. Voidaan myöntää useammalle perustettavassa yrityksessä työskentelevälle.


Jos sinulla on ollut yritystoimintaa, TE-toimisto tutkii yritystoimintasi tilannetta (mm. toiminnan loppuminen, pää- tai sivutoiminen yrittäjyys). Yrittäjyytesi on päätoimista. Jos TE-toimisto toteaa sinut päätoimiseksi yrittäjäksi, sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.


Käytännössä sivutoimisena yrittäjänä voit nauttia yrittäjyyden haasteista ja palkkatyönturvasta. Yritystoimintaa voidaan pitää sivustoimisena myös silloin kun toiminta on alkavaa ja työn määrä on vielä. Olen ollut erittäin tyytyväinen OP Kevytyrittäjä -palveluun.


Laskutus ja muut paperiasiat hoituvat sen avulla helposti ja nopeasti. Minulla on palvelusta vain ja ainoastaan positiivisia kokemuksia. Mikäli kuitenkin sivutoiminen yrittäjä aikoo siirtyä palkkatyöstä kokonaan päätoimiseksi yrittäjäksi, voi hän tällöin hakea starttirahaa.


Lue lisää starttirahan hakemisesta Lapin TE-palvelujen ohjeesta.

Hae starttirahaa hyvissä ajoin, jo ennen kuin aloitat varsinaisen yritystoiminnan tai ryhdyt OP Kevytyrittäjäksi. Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, selvitä mahdollisuutesi saada yrittäjän ensisijaisia etuuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi aloittavan yrittäjän starttiraha tai sivutoimiselle yrittäjälle maksettava työttömyysetuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit