torstai 22. elokuuta 2019

Määräaikainen vuokrasopimus päättyminen

Jos sopimus on määräaikainen , vuokrasopimusta ei voi irtisanoa, mutta sen voi purkaa. Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purku. Jos vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, vuokrasuhteen voi irtisanoa tai purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa – sen voi kesken. Jos toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan, se päättyy irtisanomisajan kuluttua, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu.


Määräaikainen vuokrasopimus päättyminen

Sopimukseen on hyvä kirjata, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Jos et sovi mitään, on vuokrasopimus voimassa toistaiseksi. Irtisanomiseen tarvitaan tuomioistuimen lupa.


Kummallakaan osapuolella ei lähtökohtaisesti ole oikeutta irtisanoa määräaikaista sopimusta, vaan se sitoo molempia osapuolia sovitun ajan. Tietyissä tilanteissa määräaikaisenkin sopimuksen irtisanominen voi kuitenkin tulla kyseeseen. Tuomioistuin voi erityisellä perusteella oikeuttaa vuokralaisen tai vuokranantajan irtisanomaan määräaikaisen sopimuksen.


Jos erityinen peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle löytyy, kannattaa vuokralaisen ja vuokranantajan sopia tilanteen ratkaisemisesta. Asian vieminen tuomioistuimeen on tarpeen vain, jos yhteisymmärrystä ei muuten löydy. Samalla kun sovitaan sopimuksen päättämisen ehdoista, on hyvä sopia myös, miten ennenaikainen päättyminen korvataan. Jos vuokrasuhteesta sovitaan useammin kuin kahdesti peräkkäin saman vuokralaisen kanssa enintään kolmen kuukauden määräajaksi, vuokrasopimus on määräaikaa koskevasta ehdosta huolimatta toistaiseksi voimassa oleva. Varsinaisen vuokrasopimuksen tekeminen on tärkeimpiä vuokrausprosessin vaiheita.


Lain mukaan määräaikainen sopimus on pakko tehdä kirjallisesti, jotta määräaikaa koskeva ehto olisi pätevä. Kun vuokrasopimus koskee §:ssä tarkoitettua maatalousmaata tai kun tehdään §:ssä tarkoitettua muuta maanvuokraa koskeva sopimus, saadaan vuokrasta kuitenkin sopia suullisesti, jos vuokra-aika on enintään kaksi vuotta, sekä viimeksi mainitun vuokran ollessa kysymyksessä silloinkin, kun sopimus on. Jos haluat asua asunnossa edelleen tämän jälkeen, tarvitset uuden vuokrasopimuksen.


Toisin kuin irtisanottaessa, sekä toistaiseksi voimassa olevan, että määräaikaisen sopimuksen voi purkaa samoilla ehdoilla. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on ensisijainen työsopimuksen muoto. Osapuolilla ei lähtökohtaisesti ole irtisanomisoikeutta, vaan luottamusta järjestelyn pysyvyyteen suojataan. Lainsäädännössä on kuitenkin poikkeustapauksia, jotka oikeuttavat määräajaksi tehdyn sopimuksen irtisanomiseen.


Suullisestikin tehty vuokrasopimus on päte - vä, mutta vain toistaiseksi voimassaolevana. Se, että sitä ei jatketa, niin siihen ei edes tarvita mitään syytä. Tilanne on sellainen, että kyseisen vuokralaisen vuokrasopimus olisi vuokranantajan puolesta saanut jatkua vuoden määräajan jälkeenkin, mutta vuokralainen on alkanut meluamaan asunnossa, joten kiinnostusta sopimuksen jatkamiseen ei ole. Lähtökohtana on yleinen periaate, että toistaiseksi voimassa olevissa sopimussuhteissa vallitsee irtisanomisvapaus. Sopimus on voimassa, ellei sitä irtisanota.


Valitettavasti poliisi ei voi kantaa vuokralaista ulos asunnosta, vaan vuokranantajan on otettava jälleen käyttöönsä uusi konsti eli hakea häätöä. Asunnon irtisanomislomake löytyy internetistä. Energialaitokselle on tehtävä ilmoitus viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä sähkömittarin lukemista varten. Tulosta irtisanomisilmoitus tästä.


Erimielisyyden kohteena oli se, edellyttääkö sopimussuhteen päättyminen neljän vuoden kuluttua irtisanomista vai ei. Korkeimman oikeuden enemmistö tulkitsi lopulta ehtoa siten, että sillä tarkoitetaan vuokrasopimuksen olevan määräaikainen , jolloin vuokrasopimus päättyy ilman irtisanomista neljän vuoden voimassaolon jälkeen. Työsopimus on voimassa toistaiseksi, ellei sitä ole erikseen sovittu määräaikaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit