torstai 29. elokuuta 2019

Maanmittauslaitos osakehuoneistorekisteri

Julkisten palvelujen digitalisointi on yksi hallituksen kärkihankkeista. Huoneistotietojärjestelmää tuottaa poikkihallinnollinen ASREK-hanke, josta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Kehitystyössä ovat mukana myös Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto sekä Digi- ja väestötietovirasto. Lue lisää huoneistotietojärjestelmän tavoitteista Taustatietoa-sivulta.


Kiinteistö tarkoittaa esimerkiksi tiloja tai tontteja. Maanmittauslaitos rakentaa koko maan kattavaa osakehuoneistorekisteriä. Osakehuoneistorekisteri on täysin uusi rekisteri, johon kootaan valtakunnallisesti kattavaa tietoa asunnoista, niiden omistajista ja panttauksista. Tällaista tietojoukkoa ei ole missään etukäteen olemassa. Toimistopäällikkö Päivi Jäske, Verohallinto.


Ohjausryhmän pysyvänä asiantuntijana ja sihteerinä toimii hankkeen hankepäällikkö Antti Kosonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Johtaja Timo Salovaara, Väestörekisterikeskus. Taloyhtiöille ja isännöitsijöille.


Osakeluetteloiden siirtopalvelu pienille, omatoimitaloyhtiöille aukeaa lokakuussa. Myös isännöinnin asiakkaiden siirron ajankohta lähestyy. Uusi osakehuoneistorekisteri parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen sekä niiden omistaja- ja panttaustietojen saatavuutta ja luotettavuutta.


Asunto-osakeyhtiöille ja isännöitsijöille tiedotetaan lähempänä siirtoajankohtaa. Tiedot lähetetään yhtiön sähköposti- tai kirjepostiosoitteeseen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin. Verkkotunnuksen yhteystiedot ja rekisteröintitiedot fi-domain. Käytännössä siirtoa ei kannata tehdä ennen kuin rajapinnat ovat kunnossa.


Sähköinen osakehuoneistorekisteri tuo mukanaan muutoksia, mutta myös helpotuksia. Omistajatiedot ovat jatkossa helposti saatavissa sähköisessä palvelussa, asunto-osakkeiden siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti, tuhansien ihmisten työtaakka helpottuu. Tämä tarkoittaa, että paperisista osakekirjoista luovutaan ja osakkeiden omistaja- ja panttausmerkinnät muuttuvat sähköisiksi.


Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri , jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista. Esitetyn uudistuksen myötä asunto-osakkeiden omistukset ja panttaukset siirtyvät vähitellen sähköisiksi rekisterimerkinnöiksi ja paperisista osakekirjoista luovutaan. Valtakunnallinen puhelinpalvelu, avoinna klo 9-16.


Rakennuspaikan hallinta rakennusluvan yleisenä edellytyksenä Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan määräosan omistaja ei hallitse mitään tiettyä osaa rakennuspaikasta niin, että rakennuslupa voitaisiin myöntää pelkästään yhteisomistajan aseman perusteella. Sivun meta description. Rekisteriä, johon kirjaukset tehdään, kutsutaan. Edunsaajien (omistajien) tiedot kaupparekisteriin 1. Esitykseen sisältyvät myös ehdotukset asunto-osakeyhtiölain ja asuntokauppalain muuttamisesta, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. Lakien lausuntoaika kestää 4. Mielestäni on aika hurjaa, että me osakkaat olemme joutuneet odottamaan tällaista uudistusta näinkin pitkään.


Siirtotyölle on varattu Suomessa vuotta aikaa, joten ihan jäniksen selässä asian kanssa ei vielä olla. Palvelut ja transaktiot helpottuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit