torstai 15. elokuuta 2019

Kassassa liikaa rahaa

Tarvitsetko lainaa nopeasti? Hae lainaa vuorokauden ympäri. Lainapäätös mahdollisimman pian. Täytä nettihakemus ja lähetä se. Ostokset, matkat, laskut, remontit.


Vierailija: Oon nyt ollu pari viikkoa kassalla töissä ja muuten on menny tosi hyvin, mutta parina päivänä on tosiaan tullut kassaero. Viime viikolla kassassa oli neljä euroa ja risat ylimäärästä ja eilen oli 20€ liikaa. Minulle on nimittäin sanottu, että ei ole paha, jos kassasta puuttuu hieman rahaa , mutta jos kassa on plussalla, se on pahempi juttu. Jos kyseisessä kassassa on 20€ liikaa rahaa ja joku on soittanut ja sanonut että hän sai 20€ liaan vähän rahaa takaisin, niin mitä luulet kauppiaan tekevän?


Kassa ei täsmännyt kerran kun tilitin firman rahoja. Siitä on jo kolme kuukautta enkä ole jäänyt kiinni. Päällystetää teollisuusalueen katuja vaikka omakotialueiden kadut on karmeassa kunnossa, samoin kevyenliikenteen väylät. Luulisi kuorma-autolle riittävän hieman huonompikin pinnoite. Kertokaas sitten ne, joilla myyjä joutuu vajeen korvaamaan, saako myyjä sitten myös pitää rahat, jos kassassa on liikaa rahaa ? Ja ne joiden omasta mielestä ehdottomasti pitää korvata, jos vähänkään puuttuu kassasta, pitääkö myyjän korvata myös, jos esimerkiksi jogurttipurkki putoaa ja menee rikki?


Varaa aika yritysneuvojalle. Olemme avoinna arkisin 8. Mikäli olemme kaikki asiakastapaamisissa, kokouksissa tai lounaalla, tavoitat meidät puhelimitse. Nokian kassassa on lähes kymmenen miljardia euroa joutilasta rahaa , sanoo Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius.


Strategianmuutoksen takia se ei tarvitse enää niin paljon rahaa. Rothoviuksen mielestä ylimääräiset kassavarat tulisi jakaa osakkeenomistajille. Tuhti kassa voi muuten saada yhtiön tekemään harkitsemattomia yritysostoja. Kirjanpitäjän tuntiveloitus on noin euroa, tilintarkastusapulaisen jopa tuplasti tämä.


Siksi alle 2euron täsmäyseroja ei juurikaan kannata tutkia, jos ne eivät selviä alle tunnissa. Täsmäyseron selvityksessä ei juuri koskaan löydy rahaa : ainoastaan teknisiä syitä tai kirjausvirheitä. Keskity suunnittelussa yrityksesi maksuvalmiuteen ja kassanhallintaan. Tähtää siihen, että yritykselläsi on aina riittävästi rahaa lyhyen aikavälin maksuihin.


Selvitä, milloin kassassa on mahdollisesti liian vähän tai liian paljon rahaa ja kuinka kauan tilanne kestää. Hyvin harvan yrityksen ongelmien syy on lähtöisin siitä, että rahoitus on kunnossa ja kassassa on liikaa rahaa. Alustava lainapäätös nopeasti.


Tämän takia on hyvä miettiä käänteisesti minkälaisia asioita yritykset kohtaavat, joilla rahoituksen suunnittelu on jäänyt tekemättä ja yhtiön kassa on päässyt hetkellisesti loppumaan? Fortum jakaa tuloksestaan omistajille tuhdit osingot. Tavallisten osinkojen lisäksi omistajia palkitaan nyt myös lisäosingoilla.


Jaettavaa riittää, sillä yhtiön kassassa on nyt liikaa rahaa. Kassassa seisovaa liikaa rahaa ei perinteisesti katsota sijoituspiireissä suopeasti. Nokian lainoistaan perimästä korosta ei ole varmaa tietoa, mutta riski huomioon ottaen raha on operaattoreille vähintään markkinahintaista - ehkä jopa kalliimpaa.


Mulla oli kerran kun olin nuorena kesätöissä , liikaa rahaa kassassa 50mk. Se pidettiin pari päivää odottamassa jos vaikka joku olisi tullut valittamaan saaneensa liian vähän rahasta takaisin. Rahat meni henkilökunnan huvikassaan. Yrityssaneeraustilanteessa viikkotason kassaennuste on pakollinen. Selvittäjän tärkeimpiä asioita on tietää, mikä kassatilanteen pitää olla, paljonko kassassa on varoja juuri nyt (tai millä tahansa hetkellä) ja paljonko kassassa tulee olemaan rahaa seuraavien viikkojen aikana.


Nyt nettokassa on kuitenkin Nokian näkökulmasta kutistunut liikaa. Likvidit varat puolittuivat heinä-syyskuussa miljardiin euroon viime vuoden miljardista. Vielä kesäkuun lopussa kassassa oli miljardia. Kassa hupeni siis kolmessa kuukaudessa yli miljardilla.


Sampo Kaulasen kyläkauppa teki huiman tuloksen - kassassa rahaa yli puoli miljoonaa euroa 21.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit