torstai 5. syyskuuta 2019

Perukirjan moittiminen

Osakkaat voivat halutessaan hankkia maistraatilta vahvistuksen perukirjan osakasluetteloon, jos se on tarpeen esimerkiksi pesään kuuluvan omaisuuden myymiseksi. Voit toimittaa OmaVerossa perukirjan joko omasta puolestasi tai jonkun toisen puolesta. Kun kirjaudut OmaVeroon omilla tunnuksillasi, voit lähettää perukirjan esimerkiksi sukulaisen puolesta. Myös esimerkiksi pankki, lakitoimisto tai oikeusaputoimisto voi toimittaa perukirjan OmaVeron kautta. Testamentin moittiminen tapahtuu nostamalla moitekanne vainajan viimeisen kotipaikan tuomioistuimessa.


Vaikka moitekanteen voi tehdä itse, on prosessi usein sen verran monimutkainen, että suosittelemme turvautumaan lakimiehen apuun. Testamentin tiedoksisaannin jälkeen perillisellä on kuusi kuukautta aikaa nostaa testamentin moitekanne. Osakas voi kuitenkin itse laatia uuden perukirjan verottajalle, jos hänen mielestään alkuperäinen perunkirja oli jollakin tavalla puutteellinen tai jos hänen mielestään perunkirjoitus on toimitettu väärin. Samalla opas antaa tiedot niistä asiakirjoista ja selvityksistä, joita yleisimmin tarvitaan. Asianajotoimisto Legistumin kautta kautta saatte ammattilaisen laatiman perukirjan.


Lisäksi, meidän kauttamme saatte tarvittaessa asiantuntevat arviot omaisuuden arvosta. Perunkirjoitus tulee toimitettua asianmukaisesti ja tehokkaasti asianajajan toimesta. Voiko perinnönjakoon tyytymätön myöhemmin valittaa?


Osakkaalla on oikeus moittia sopimusjakona tehtyä perinnönjakoa muodollisella perusteella kuuden kuukauden kuluessa perinnönjaon toimittamisesta. Moiteoikeutta ei sopimusjaossa ole sisällöllisellä perusteella, mikä ilmentää yleistä oikeusperiaatetta sopimusten sitovuudesta. Pesänjakajan toimittamaa jakoa on osakkaalla oikeus. Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken. Olen huomannut, että täällä on varsin asiantuntevia asianharrastajia.


Otamme huomioon myös perintöverotukseen liittyvän verosuunnittelun. Myös neuvonta ja opastaminen perukirjan laatimiseksi ja perukirjan toimittamiseksi. Perukirjan laadinta ja perunkirjoituksen toimittaminen. Esimerkkejä perukirjan riskeistä.


Milloin on toimitettava täydennysperunkirjoitus? Jos perunkirjoituksen jälkeen ilmaantuu uusia varoja tai velkoja, on kuukauden kuluessa laadittava täydennys- tai oikaisukirja. Lisäksi jokaisella perillisellä on itsenäinen moiteoikeus. Täydennysperukirja on toimitettava verotoimistoon kuukauden kuluttua. Tämä tarkoittaa sitä, että jos moitekanne menestyy, on testamentti pätemätön vain siltä osin kuin se estää moittijaa saamasta perintöosaansa.


Avomieheni kuoli 25. Emme olleet tietoisia avomieheni velasta, joten se puuttuu perukirjasta. Perinnöstä luopuminen on tehtävä lain mukaan kirjallisesti. Tämän jälkeen asiakirja toimitetaan verottajalle perukirjan liitteenä. Enomme kuoli lapsettomana.


Moittiminen tapahtuu siten, että testamentinsaajaa vastaan nostetaan. Onko mitään hyötyä siitä, että moittii epäreiluksi kokemaansa testamenttia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit