perjantai 13. syyskuuta 2019

Passin hakeminen hinta

Passi myönnetään väestötietojärjestelmän (VTJ) tietojen perusteella. Jos sinulla on jo ennestään suomalainen henkilötunnus, tieto kansalaisuuden saamisesta näkyy väestötietojärjestelmässä samana päivänä. Mikäli vain mahdollista kannattaa passin uusiminen tehdä sähköisesti, sillä passin hakeminen netissä on nopeampaa ja halvempaa kuin palvelupisteessä tehty passin tilaus. Kun passihakemus täytetään netissä on hinta edullisempi, vaikka joutuisi käymään tunnistuskäynnillä poliisilaitoksella. Käy ottamassa passikuva, jos sinulla ei ole valmiina korkeintaan 6kk vanhaa passikuvaa.


Kannattaa suosia sähköisesti Lupahallinnolle ladattavaa kuvaa. Melkein jokainen valokuvaamo hoitaa tarvittaessa kuvan lataamisen järjestelmään. Kuvan voi myös ottaa ja ladata järjestelmään itse.


Jos haluat sekä passin että henkilökortin, ne kannattaa hakea yhdellä kertaa, kun passikuva on vielä riittävän tuore. Näin säästät aikaa ja rahaa. Passin ja henkilökortin hakeminen. Käy valokuvassa Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille. Mikäli asut ulkomailla ja passi on menossa umpeen, voit hakea sitä netistä ja pyytää perheenjäsentä tai kaveria noutamaan sen valtakirjan avulla paikalliselta poliisilaitokselta.


Tämän jälkeen kaveri voi lähettää passin sinulle (kirjattuna) kirjeenä. Henkilökortin ja passin hinta nousee neljä euroa. Passi maksaa nyt euroa ja henkilökortti euroa. Sähköisesti haettuna passin ja henkilökortin saa neljä euroa halvemmalla.


Matkalle lähtijän kannattaa hyvissä ajoin tarkistaa passin voimassaolo ja tarkistaa kohdemaan passia koskevat vaatimukset. Vaikuttaako verkkoasiointi passin ja henkilökortin hintaan? Aluksi verkossa tehdyistä hakemuksista peritään sama hinta kuin poliisin lupapalvelupisteissä tehdyistä hakemuksista. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta.


Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Kuvan lisäksi poliisille tulee lähettää sähköinen hakemus, mutta joissain tapauksissa hakijan on käytävä lisäksi tunnistautumassa poliisin lupapalvelupisteessä. Jos olet ulkomailla asuva tai matkalla passinsa kadottanut suomalainen, voit hakea uutta passia tai henkilökorttia minkä tahansa Suomen edustuston passinmyöntöpisteestä.


Jätä hakemus henkilökohtaisesti. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla. Korjaa ja tarkista tiedot maistraattiin. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Halvempi hinta on voimassa, vaikka sähköinen hakemus vaatisikin tunnistuskäynnin.


Sähköistä kuvaa, joka on toimitettu suoraan valokuvaamosta poliisille, voi käyttää sekä verkkohakemuksessa että lupapalvelupisteessä. Pienikin lapsi tarvitsee oman passin. Poliisin sähköisen asioinnin ajanvarausjärjestelmä.


Varaa ajat kerralla koko perheelle. Jos koko perhe on tulossa jättämään yhdessä saman lupatyypin hakemukset, voit liittää kaikkien henkilötiedot samaan varaukseen, jolloin järjestelmä pyrkii löytämään teille peräkkäiset ajat samalta palvelutiskiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit