maanantai 23. syyskuuta 2019

Kaksiosaisen sukunimen käyttö

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen , jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, tulee heidän ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä kumman vanhemman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän lapsi saa. Uuden sukunimen hyväksymisen yleiset esteet Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa.


Tärkeää on, että puolisot saavat, kuten esitetään, itse valita nimien järjestyksen ja että puolisoiden kaksiosaisten sukunimien ei tarvitse olla samassa järjestyksessä toisiinsa nähden. Jos haluat avioeron jälkeen muuttaa sukunimesi, voit ilmoitusmenettelyssä ottaa käyttöösi joko 1) sen sukunimen , joka sinulla viimeksi oli naimattomana ollessasi tai 2) mahdollisen kaksiosaisen sukunimesi henkilökohtaisen sukunimen.

Sukunimeä ei ole pakko muuttaa, vaan avioliiton myötä saadun sukunimen voi eronkin jälkeen säilyttää. Kaksiosaisen sukunimen osien välissä on oltava yhdysmerkki (esimerkiksi Nagy-Szabó). Lapsella voi olla joko isänsä tai äitinsä sukunimi, mutta yleensä lapsi saa isänsä sukunimen. Jsos sulla on harvinainen tyttönimi, niin pidä vaan se yhteisen sukunimen edellä.


Se on pieni vaiva kirjoittaa koko nimi, voihan sitä muuten käyttää vain jompaa kumpaa nimeä. Jos kaksiosaisen imen käyttö jostain syystä osoittautuu ylivoimaisen hankalaksi, voit halutessasi pudottaa ekan nimen pois nimestäsi, eikä se maksa mitään. Huomaa myös seuraava poikkeustapaus, jossa viiva tulee kiinni kaksiosaisen alkuosan jälkimmäiseen jäseneen pois jätetyn jälkiosan merkiksi.


Kielitoimiston ohjepankki.

Suku- ja etunimien taivutus ja oikeinkirjoitus. Sukunimet ovat suurelta osalta samoja sanoja kuin yleisnimet, appellatiivit. Tästä seuraa tärkein taivutusohje: Sukunimiä taivutetaan samalla tavalla kuin vastaavia yleisnimiä. Naisjärjestöjen Keskusliitto kannattaa arviomuistion esitystä, jonka mukaan kaksiosaiset, puolisoilla ennen avioitumista olleista sukunimistä muodostuvat sukunimet sallitaan avioliittoa solmittaessa ja että kaksiosaisen sukunimen käyttö tulee mahdolliseksi molemmille puolisoille.


Tärkeää, että puolisot saavat, kuten esitetään, itse valita nimien järjestyksen ja että puolisoiden kaksiosaisten sukunimien ei tarvitse olla samassa järjestyksessä toisiinsa nähden. Lainsäädäntöneuvos Salla Silvola kertoi STT:lle viime keväänä, että esimerkiksi lapsi voisi saada kaksiosaisen sukunimen , jos vanhemmilla on eri sukunimi. Aviopuolisot puolestaan voisivat ottaa toinen toistensa sukunimet kaksiosaisen sukunimen osiksi. Nimien ei olisi pakko olla samassa järjestyksessä. Kyselyssä kysyttiin nyös siitä, tulisiko mahdollisuus kaksiosaiseen sukunimeen rajoittaa vain edellä oleviin perhetilanteisiin vai tulisiko kaksiosaisen sukunimen käyttöönotto sallia yleisimminkin.


Jasmin Pinja Kukka-Maaria). Etunimen tulee noudattaa sekä hyväksyttyä että vakiintunutta nimen kirjoitustapaa. Etunimiksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi aiheuttaa ilmeistä haittaa.


Minä tiedän yhden miehen joka otti kaksiosaisen sukunimen mentyään naimisiin (se onkin sitten ihan eri juttu). Pelkällä nimellä saattaa olla jossain tapauksissa merkitystä esim. Ulkomailla työskennellessä helpolla nimellä on myös omat etunsa.


Sinulla on tallentamattomia muutoksia. Jos kirjaudut ulos, menetät tekemäsi muutokset.

Tallentamattomia muutoksia. Uuden nimilain perusteella lapsi voi saada myös vanhempien kaksiosaisen sukunimen. Sukupuolten tasa-arvon kannalta on tärkeää, että puolisot saavat, kuten muistiossa ehdotetaan, itse valita nimien järjestyksen ja että puolisoiden kaksiosaisten sukunimien ei tarvitse olla samassa järjestyksessä toisiinsa nähden. Sinkkukin voi ottaa kaksiosaisen sukunimen – näin nimilaki muuttuu ensi vuonna 24. Suomessa sen käyttö voi herättää erikoisiakin mielleyhtymiä.


Syötä käyttäjätunnuksesi,. Kun nykyisin kaksiosaisen sukunimen saa vain toinen puolisoista, tulevaisuudessa molemmat puolisoista ja lapset voisivat käyttää samaa kaksiosaista sukunimeä. Puolisot voisivat edelleen valita myös yhden, yhteisen sukunimen , joka siirtyy sellaisenaan lapselle.


Etunimiä voisi ottaa jatkossa neljä nykyisen kolmen sijaan, jos esitys toteutuu. Henkilökohtaisessa käytössä olevaan sukunimeen liittyvien käyttö - ja periytyvyysrajoitusten ymmärtämisessä ja soveltamisessa on kuitenkin tehty yksittäisiä virheitä. Lisäksi on pidetty epätasa-arvoisena sitä, että vain toinen puolisoista voi ottaa niin sanotun kaksiosaisen sukunimen. Näitä hetkiä varten on hyvä tehdä toimintasuunnitelma, jossa otetaan huomioon myös se mielentila, jossa ei huvita tehdä mitään. Tietoisen läsnäolon harjoitusten käyttö mielialan laskiessa auttaa meitä huomaamaan kriittisen hetken, jolloin sisäinen puhe yrittää saada meidät toimimaan mielialan mukaisesti.


Viime vuosina monet amerikanjuutalaiset ovat palauttaneet itselleen sukunsa vanhan juutalaisen sukunimen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit