maanantai 16. syyskuuta 2019

Urakkasopimus taloyhtiö

Taloyhtiö pitäsi velvoittaa lain uhalla julkaisemaan tarjouksiin osallistujille kuka on saanut ja tarjotut hinnat, näin saataisiin asiat läpinäkyväksi ja korruptiolta vältytään. Isännöitsijät myös teetättää sellaisilla yrityksillä töitä jotka ei ole taloudellisesti enää kannattavia tai ovat pahoissa vero veloissa tai muuten perinnässä jne. Ne eivät kuitenkaan ole laki vaan urakkasopimuksen kultainen keskitie.


Tietyissä asioissa taloyhtiön etu voi olla oman tien kulkeminen: pyrkiä sopimaan paremmat ehdot. Lataa valmis remonttisopimuspohja kaikkiin remontointitarpeisiisi maksutta. Kirjallinen sopimuspohjammesisältää tärkeimmät kohdat onnistuneeseen remonttiin.


Minä en ainakaan keksi yhtään syytä, miksi urakkasopimus ei olisi julkinen osakkeenomistajille. Kun taloyhtiö suunnittelee korjaushanketta, on hyvä tietää, mitä korjaushankkeen toteutusmuoto tarkoittaa. Toteutusmuoto nimittäin määrää, miten korjaushanke kilpailutetaan, millainen urakkasopimus siitä tehdään ja kuinka korjaus organisoidaan. Touko-kesäkuu on otollista aikaa piharemonteille.


Jotta piharemontti saataisiin hoidettua sujuvasti, sovitussa aikataulussa ja ilman ikävää jälkipyykkiä urakoitsijan kanssa, muista ainakin nämä viisi tyypillistä taloyhtiön virhettä urakkasopimusten tekemisessä sekä vinkit niiden välttämiseen. Urakkasopimus ja sen tekeminen on yksi tärkeimmistä putkiremontin vaiheista. Se täytyy laatia tarkasti. Sopimuksessa tulee sopia urakan kannalta kaikki tärkeimmät seikat kuten työn sisältö, laatuvaatimukset, aikataulu, referenssit ja vastuuhenkilöt.


Projektipäällikön osaamista kannattaa hyödyntää myös sopimuksen laadinnassa. Täältä löydät hyödyllistä tietoa maksutta taloyhtiön arkeen. Sisällöt on jaoteltu eri aihealueisiin, joten löydät helposti etsimäsi tiedot. Mistä vioista taloyhtiö tai osakas vastaavat?


Vioista, jotka ovat aiheutuneet huolto- tai käyttövirheistä. Taloyhtiön kunnossapidossa tulisi noudattaa rakennuttajan antaman huoltokirjan ohjeita. Jos esimerkiksi ilmastointi ei toimi puutteellisen laitehuollon takia, taloyhtiö vastaa itse mahdollisista homevaurioista. Toisaalta sopimus saattaa koostua monesta osasta, esim. Kuluttajalla on oikeus saada sovittua hintaa vastaan sovitun sisältöinen urakka.


Mikäli asut asunto-osakeyhtiössä, niin asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on oikeus valvoa remonttia ja yhtiön on huolehdittava siitä, että valvonta on yhtiön ja muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla järjestetty. Taloyhtiö usein vaatiikin, että remontin valvonnan suorittaa ulkopuolinen valvoja. Rakentamisen oikeudelliset yleisperiaatteet. Jos asut erillistalossa tai vuokralla omakotitalossa, taloyhtiö tai rakennuksen omistaja huolehtii rakennuksen vakuuttamisesta. Tällöin tarvitset vakuutuksen vain omalle irtaimistollesi, jonka voit hankkia verkkokaupastamme.


Oikeanlaisen kotivakuutuksen saat, kun valitset kaupasta vakuutuksen vain irtaimistolle. Taloyhtiö Suuri taloyhtiön korjaushanke, kuten putki-, julkisivu- tai hissiremontti, vaikuttaa aina merkittävästi asukkaan ja osakkaan arjen rutiineihin – sekä kustannuksiin. Onnistunut taloyhtiön viestintä remontin etenemisestä tekee hankkeesta kaikille miellyttävämmän ja asumisesta sujuvampaa. Urakan ensimmäinen maksuposti on erääntynyt sopimuksentekohetkellä ja se on maksettu heti.


Valmiita urakkasopimuslomakkeita on saatavilla (RT-lomakkeet). Muista tarkistaa, mitä urakkasopi-mukseen on kirjattu tehtävistä töistä, käytettävistä materiaaleista, kustannuksista, korjaustyön kestosta, viivästyssakosta ja maksuaikataulusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit