tiistai 24. syyskuuta 2019

Toiminnantarkastajan tehtävät

Yleisesti voidaan olettaa toiminnantarkastajan havaitsevan riippumattomuuden vaarantavat tilanteet oma-aloitteisesti ennen ja jälkeen tehtävän vastaanottamista. Pykälän momentin mukaan aluehallintovirasto määrää ilmoituksesta toiminnantarkastajan , jos tarkastajaa ei ole valittu tämän lain ja yhdistyksen sääntöjen mukaisesti. Toiminnantarkastajan tietojensaantioikeus, tietojenantovelvollisuus ja salassapitovelvollisuus. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on varattava toiminnantarkastajalle tilaisuus toimittaa tarkastus siinä laajuudessa kuin toiminnantarkastaja katsoo sen tarpeelliseksi sekä annettava sellaista selvitystä ja apua, jota toiminnantarkastaja pyytää.


Yhdistys voi siis valita joko kaksi tilintarkastajaa tai yhden tilintarkastajan ja yhden toiminnantarkastajan. Näin seurataan, ettei hallitus ole ylittänyt toimivaltaansa tai päättänyt jotain, mitä sillä ei olisi oikeutta päättää. Hallinnon tarkastuksen lisäksi toiminnantarkastajan tehtäviin kuuluu taloyhtiön talouden ja tilinpäätöksen tarkastaminen. Tässä on suuri merkitys sillä, onko taloyhtiössä myös tilintarkastaja.


Hän voi turvautua tilintarkastajan ammattitaitoon. Samoin on joskus erehdytty vanhasta muistista valitsemaan kaksi tilintarkastajaa, mutta varalle osakas, joka ei ole HTM- tai KHT-tilintarkastaja. Vastaus riippuu mm. Toimikausi päättyy ja uuden toiminnantarkastajan toimikausi alkaa uuden toiminnantarkastajan valinnasta päättävän varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä, Jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä tai uutta toiminnantarkastajaa valittaessa päätetä toisin Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muusta määräaikaisesta tai. Sisältö ja asioiden käsittely on juuri oikeansuuntaista.


Kirjassa kerrotaan, miten. Asunto-osakeyhtiölain, asumisoikeusyhdistyslain ja osuuskuntalain mukaan myös laissa säädetty määrävähemmistö osakkeenomistajista tai jäsenistä voi vaatia toiminnantarkastajan valitsemista Vaatimus on tehtävä yhteisön kokouksessa. Nyt halusin selvittää, mitä laki ja sen esityöt sanovat toiminnantarkastuksen sisällöstä.


Ilkka OT Tähtinen: Asunto-osakeyhtiöiden toiminnantarkastus 1. Monilta osin toiminnantarkastajan kelpoisuusvaatimukset ovat samoja kuin tilintarkastajaa koskevat tilintarkastuslain yleiset kelpoisuusvaatimukset. Kuitenkin ensisijaisesti yhdistyksen hallitus vastaa yhdistyksen hallinnon järjestämisestä siten, että yhdistys huolehtii lakisääteisistä ja sopimuksiin perustuvista velvoitteistaan. Mitä toiminnantarkastajan tehtäviin kuuluu?


Toiminnantarkastajan tehtävät

Taloyhtiöihin ei voida enää valita maallikkotilintarkastajia, vaan nykyään vastaavat tehtävät hoitaa toiminnantarkastaja. Tilintarkastajan tehtävät. Kauppalehden listan tavoitteena on löytää suomalaiset pörssiyhtiöt, joilla on paljon arvonnousuun ja osinkoon myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Hyvä seuran hallinto - ensiaskeleet seuratoiminnan hallintoon O Seura - suomalaisen liikunta- ja urheilujärjestelmän perusta Seura on osa isompaa järjestelmää. Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.


Seuraavassa on yksityiskohtaisia kommentteja ehdotettuihin pykäliin ja niiden perusteluihin. Osuuskuntalain mukaan toiminnantarkastajana ei voi olla esimerkiksi hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, näiden lähisukulainen tai osuuskunnan palveluksessa oleva. Hommat hoituvat helpommin, vuodesta toiseen, kun niitä ei tarvitse muistaa. Toimeksiannon luonne voi muuttua työskentelyn aikana.


Työnantajan sairausvakuutusmaksun eli sosiaaliturvamaksun osuus palkoista eri vuosina. Yritys A teki konsulttitoimiston kanssa kahden kuukauden sopimuksen, joka koski hallinnon organisointia ja siihen liittyviä henkilöstövalintoja. Tehtävää hoiti konsulttitoimiston toimitusjohtaja, joka otti hoidettavakseen A:n toimitusjohtajan ja konttoripäällikön tehtävät. Päätetyt tilit jätetään toiminnantarkastajan tarkastettavaksi viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kevät-kokousta. Toimitsijamiehen ja hoitokunnan tehtävät Tiekunnan teiden tienpidosta ja tiekunnan hallinnosta sekä niiden asianmukaisesta järjestämisestä tiekunnan antamien ohjeiden mukaisesti huolehtii toimitsijamies tai hoitokunta.


Yhdistyslain mukaan yhdistyksen jäsen ei saa missään tilanteessa toimia niin, että siitä aiheutuu yhdistykselle huomattavaa vahinkoa tai muuta haittaa (YhdL §). Esteellisyys -hallituksen tai sen jäsenen taikka tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan valitseminen tai erottamine 1. Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin. Jos korttisi katoaa, voit tilata uuden kortin lähettämällä asiaa koskevan viestin Kelan asiointipalvelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit