torstai 12. syyskuuta 2019

Parhaat vertaislainat

Rahat tilille minuutissa. Ilmainen ensilaina. Voit hakea lainaa haluamillasi ehdoilla lainantarjoajan sivuilta ja hyväksyttyäsi lainatarjouksen, saat rahat käyttöösi todella nopeasti. Viime aikoina vertaislainoista on kasvanut yhä suositumpi tapa lainata rahaa.


Toiminnan mahdollistajana ovat eri rahoituslaitokset, jotka tarjoavat alustan lainaamiselle. Toisin kuin perinteisissä kulutusluotoissa, lainaajat koostuvat yksityishenkilöistä, eikä lainaa myönnä itse pankki tai rahoitusyhtiö. Vertaislaina konseptina on kuin eräänlainen sosiaalinen luototus. Ongelmana on viranomaistaholta kuitenkin se, etteivät vertaislainat toistaiseksi ole samojen lakien piirissä kuin perinteiset kulutusluotot. Esimerkiksi korkeimman koron korkokatto ei koske lainkaan vertaisluottoja.


Muuten sinänsä asiakkaalle ei ole merkitystä, onko tämä vakuudeton laina vertaislaina vain kulutusluotto. Mitä vertaislainat oikein ovat? Kun haet tavallista pikavippiä tai kulutusluottoa, ovat rahat aina peräisin lainaa tarjoavalta rahoitusalan yritykseltä.


Moni kiittelee vertaislainaamista sen suhteen, että pankeilla ja perinteisillä lainanantajilla ei ole enää monopoliasemaan lainamarkkinoilla. Tekniikan kehittyminen ja palvelujen siirtyminen Internetiin ovat mahdollistaneet myös vertaislainojen kehittymisen. Ulkomailla vertaislainat ovat jo todella yleisiä, mutta Suomessa vertaislainat ovat vasta pääsemässä vauhtiin.


Minulla on ollut jonkin aikaa tarve sanoa jotain vertaislainoista. Varovaisuus niiden suhteen ja jopa ennakkoluulot sijoittajien. Tässä artikkelisarjassa perehdymme alternative finance -sijoitustuotteisiin.


Kuinka valitsemme parhaat lainat? Tavoitteenamme on olla Suomen paras lainojen vertailuun keskittynyt sivusto ja siksi haluammekin, että Lainat. Sivustomme ei myönnä lainoja, vaan voit kilpailuttaa useat eri lainapalvelut kauttamme.


Mukana yli lainapaikkaa. Se toimii ikään kuin ”peer peer”-periaatteella, jossa laina myönnetään joukkorahoituksena. Yli lainapaikkaa ja nopea lainavertailu säästävät sekä aikaa että rahaa. Valinta on hakijan oma ja lainan käyttökohde on vapaa eikä se vaikuta lainan hyväksymispäätökseen millään. Kauppalehdessä jokin aika sitten olleen jutun perusteella aloin harkitsemaan vertaislainojen (peer-to-peer lending) ottamista mukaan sijoitusportfolioon.


Suomessa taitaa tällä hetkellä toimia vain muutama vertaislainafirmaa mutta kansainvälisesti firmoja on luonnollisesti useampia. Onko Sijoitustietolaisilla kokemuksia sijoittamisesta vertaislainoihin Suomessa tai muualla? Pikavipeillä tarkoitetaan yleisesti nopeasti myönnettäviä lainoja, joustoluotot ovat tilityyppisiä lainoja, joista voi nostaa rahaa tiettyyn luottorajaan asti joustavalla takaisinmaksuajalla, kulutusluotot ovat suurempia lainoja kiinteällä takaisinmaksuajalla ja vertaislainat ovat lainoja, joissa raha lainataan muilta kuluttajilta.


Katso tästä mikä vertaislaina on paras! Lainavertailu – Vertaa lainat ilmaiseksi. Lainaa ilman vakuuksia tai takaajia. Monet sijoittajat toimivatkin vertaislaina rahoittajina, sillä ne tuovat mahdollisuuden hieman parempiin tuottoihin. Parjatut pikalainat ja pankkien ulkopuolelta tarjotut kalliit kulutusluotot ovat kenties piakkoin väistymässä, kun vertaislainat tekevät tuloaan Suomeen.


Uusi lainatyyppi tarjoaa yksityisille kuluttajille leikata välikädet pois lainatoiminnasta. Aina ei kuitenkaan kannata suoraan tähän vaihtoehtoon, vaan kilpailuttamalla lainansa voi usein saada jopa edullisempaa lainaa. Uudet vertaislainat kiertävät lain pykälän.


Lainamarkkinoille on tullut taas uusia toimijoita. Kilpailutamme ilmaiseksi parhaat lainat muutamassa minuutissa. Näet Bondoran lainatuotteet verrattuna muuhun markkinaan ja voit valita parhaan vaihtoehdon sitoumuksetta. Mutta kun on kyse kahden vertaisen välisestä lainaamisesta, ei sitä toistaiseksi koske pikalainoihin liittyvä lainsäädäntö.


Ajoittain myös vertaislainoihin liittyviä kiistoja on ratkaistu jopa oikeusteitse, pääasiassa kuitenkin vertaislainat ovat toimineet luotettavasti ja kohtuuden rajoissa. Pikalainaa on mahdollista turvota jopa valtaviksi, kun lainaehtoja ei tarkista huolellisesti. Nykyään suurin osa pikalainoja tarjoavista palveluista on erikoistunut kulutusluottoihin jonka takia niiden hankintaa harkita kannattaa vakuutus-, puhelin- ja vakuutussopimuksesi, ja voit hakemaan haluamasi suuruista vippiä täysin sokkona, vaan on toinen lainanhakija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit