tiistai 17. syyskuuta 2019

Perukirjan riittävä sukuselvitys

Perittävän osalta riittävä sukuselvitys kattaa siis katkeamattoman virkatodistusten sarjan, joka alkaa hänen täytettyään viisitoista vuotta ja jatkuen hänen kuolinhetkeensä asti. Jos perittävä on asunut elämänsä aikana useammalla paikkakunnalla, voi olla syytä harkita sukuselvityksen teettämistä perukirjan laatijalla. Perunkirjoitukseen tarvittavat virkatodistukset. Katkeamaton sukuselvitys tarkoittaa vainajaa koskevien virkatodistusten ketjua. Virkatodistusten tulee olla perunkirjoitusta varten tilattuja.


Ketjua on voitava seurata vainajan osalta hänen kuolinhetkestään taaksepäin siihen vuoteen saakka, jona hän täytti vuotta. Voit toimittaa OmaVerossa perukirjan joko omasta puolestasi tai jonkun toisen puolesta. Kun kirjaudut OmaVeroon omilla tunnuksillasi, voit lähettää perukirjan esimerkiksi sukulaisen puolesta.


Myös esimerkiksi pankki, lakitoimisto tai oikeusaputoimisto voi toimittaa perukirjan OmaVeron kautta. Jos pesän osakas on sitä mieltä, että perunkirjoitus on toimitettu väärin, voi kyseinen osakas toimittaa uuden perunkirjoituksen ja toimittaa uuden perukirjan verottajalle. Verottaja käsittelee uutta perukirjaa aikaisemman perukirjan täydennyksenä.


Osakkaat voivat halutessaan hankkia maistraatilta vahvistuksen perukirjan osakasluetteloon, jos se on tarpeen esimerkiksi pesään kuuluvan omaisuuden myymiseksi. Perukirjan antamisen laiminlyönti tai olennaisesti väärän perukirjan antaminen voi myös johtaa perintöveron korottamiseen. Perukirjasta pankki saa tiedon siitä, ketkä ovat kuolinpesän osakkaina oikeutettuja määräämään pesän varallisuudesta. Perukirja on tärkeä asiakirja, joten perunkirjoituksessa ja perukirjan laatimisessa on syytä käyttää asiantuntijaa. Sukuselvitys perunkirjoitukseen.


Perukirjaa varten on hankittava riittävä sukuselvitys kuolinpesän osakkaista. Jos perukirjaa muokataan internetselaimessa, perukirjan pohjaan tehdyt muutokset eivät tallennu ja tiedot menetetään. Arvioimme, että tämä virhe voi toistua myös tulevaisuudessa joten muutetaan palvelua selkeämmäksi.


Tarkoituksena on kaikin tavoin estää, että perukirjan pohjaa ryhdyttäisiin täyttämään selaimessa. Mahdollinen testamentti. Valtakirja kaikilta tai itse paikalla. Osan näistä ymmärrän, mutta tuota purukirjaa enkä edesmenneen puolison papereiden luovutusta en. Helsingin seurakuntayhtymä.


Sen lisäksi, mitä perintökaaressa tai perintö- ja lahjaverolaissa on säädetty, peruskirjassa tai sen liitteenä on oltava riittävä sukuselvitys vainajasta ja hänen oikeudenomistajistaan. Lesken omaisuuden ollessa suurempi kuin vainajan on leskellä oikeus olla luovuttamatta tasinkoa omasta omaisuudestaan kuolleen puolison perillisille. Perukirjan ja testamentin lisäksi tarvitaan sukuselvitys perittävästä ja ns. Lisäksi tarvitaan testamentin tiedoksianto- ja hyväksymistodistukset. Perukirjan laadinnassa olisi kyettävä ottamaan huomioon perinnönjako ja jaettavan omaisuuden käyttö perinnönjaon jälkeen.


Näin vältytään turhilta veroseuraamuksilta. Perinnönjakoa ei saa tehdä ennen kuin pesän velat on maksettu tai velkojen maksusta on annettu riittävä vakuus. Pankille ei riitä perukirjan ensimmäinen sivu, jossa sukuselvitys annetaan, vaan he vaativat kaikki sivut.


Miksi pankin pitäisi tietää perheen omaisuus ja velat? Onko ajatus antaa sijoitusneuvoja, jos tilillä on enemmänkin rahaa. Mutta senhän ne tietävät jo ennestään.


Voisit kuitenkin tiedustella sieltä, miten tilanteessasi tulisi menetellä, sillä maistraatit hoitavat edelleen perunkirjoituksiin liittyviä asioita ( perukirjan osakasluettelon vahvistaminen). Pankki vastaa siitä, että toimeksianto hoidetaan pankissa asiantuntevasti ja että toiminnasta vastaavilla toimihenkilöillä on toimintaan nähden riittävä ammattitaito ja pätevyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit