maanantai 23. syyskuuta 2019

Kommandiittiyhtiö laki

Jos äänetön yhtiömies tällöin jatkaa avoimen yhtiön yhtiömiehenä, hän vastaa yhtiön velvoitteista siten kuin luvun §:n momentissa on säädetty. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö syntyvät rekisteröimisellä. Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta tai yh-tiön perustaminen raukeaa. Molempia tulee olla vähintään yksi. Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat kommandiittiyhtiön.


Kommandiittiyhtiö on itsenäinen yhtiö, jonka varat ja velat ovat erillään yhtiömiesten omaisuudesta. Hän vastaa yhtiön velvoitteista ainoastaan tällä pääomapanoksella, ei siis omalla omaisuudellaan. Yhtiösopimukseen merkitään äänettömän yhtiömiehen yritykseen sijoittama summa, jolle hän saa jatkossa tuottoa.


Jotta henkilöyhtiö on kommandiittiyhtiö , on sillä oltava äänetön yhtiömies, mutta laki ei erikseen määrää, paljonko hänen on yritykseen sijoitettava. Muilta osin kommandiittiyhtiö on samanlainen kuin avoin yhtiö. Sopimus on lähes samanlainen kuin avoimessa yhtiössä. Lisämääräykset koskevat äänettömän yhtiömiehen panosta ja tälle maksettavaa voitto-osuutta.


Yksityisotoilla tarkoitetaan rahan nostamista yrityksen tililtä omaan käyttöön, jolloin firma kassa pienenee, mutta yrityksen tulos ei laske yhtään noston takia. Palkkaa voidaan maksaa, jos yhtiömies työskentelee yhtiössä. Toisaalta uusi laki mahdollistaa keskeneräiseltä tilikaudelta ansaitun voiton eli ns. Jaon tulee perustua viimeksi vahvistettuun ja tilintarkastettuun tilinpäätökseen. Tällöin on kuitenkin huomioitava tilinpäätöksen laatimisen jälkeen yhtiön taloudellisessa asemassa tapahtuneet olennaiset muutokset.


Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä on muuttunut 1. Miten uudet säännökset vaikuttavat avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tulon jakamiseen yhtiömiehillä verotettavaksi? Klikkaa ja tutustu! Kauppalehden yritystietopalvelusta löydät yrityksen Laki ja Tili kommandiittiyhtiö A. Kaila, Aaro Kaila taloustiedot, perustiedot, liikevaihdon ja rekisteritiedot.


Käytännössä tosin kaupparekisteri vaatii, että henkilöyhtiön pakollisen rekisteröinnin yhteydessä on toimitettava kirjallinen yhtiösopimus, jossa on kerrottava ainakin yhtiömiesten nimet ja se, onko kyseessä avoin yhtiö vai kommandiittiyhtiö. AKL säätää eräistä säännöistä, joista yhtiösopimuksessa ei voida poiketa. Yhtiömiesten keskinäisissä suhteissa vallitsee pää­ sääntönä sopimusvapaus.


Perustamisilmoitus Perustamisilmoitus avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä täytyy aina tehdä kaupparekisteriin. Suomessa kiinteistörahasto voi olla yhtiömuodoltaan joko julkinen osakeyhtiö tai kommandiittiyhtiö. Ensimmäinen kiinteistörahasto on ollut CapMan Real Estaten perustama rahasto. Yhtiön ilmoittamisesta kaupparekisteriin säädetään kaupparekisterilaissa ja toiminimestä toiminimilaissa.


TVL §:n mukaan elinkeinoyhtymälle vahvistetaan erikseen elinkeinotoiminnan tulos, joka jaetaan aikaisempien vuosien elinkeinotoiminnan tappioiden vähentämisen jälkeen osakkaiden tulona verotettavaksi. Toiminimen jälkeen kevyimmät yritysmuodot ovat avoin yhtiö (AY) ja kommandiittiyhtiö (KY). Nämä ovat myös henkilöyhtiötä. Ne eroavat kuitenkin toiminimestä ennen kaikkea siinä, että perustajia voi ja pitää olla useampi (vähintään kaksi). Perheenjäsenesi työskentelee yrityksessäsi, ei ole yhtiömies tai on äänetön yhtiömies eikä saa palkkaa-Jää eläketurvan ulkopuolelle.


Kuitenkin laki edellyttää, että kirjanpidosta on aina voitava selvittää ostovelkojen ja myyntisaamisten määrät ja verotukseen tarvittavat tiedot. Vaikka tilinpäätös ei olisikaan pakollinen, niin kirjanpidon järjestelmällisyydestä ei silti voida lipsua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit