maanantai 30. syyskuuta 2019

Referaatin pituus

Kirjoittajan mielipiteet eivät saa tulla siinä esiin. Puhdas referaatti sisältää yleensä yhden alkutekstin olennaisen faktasisällön eikä muuta. Referaatin on siis oltava neutraali, puolueeton. Niinpä referaatti on rakennettava sekä kielellisesti että teknisesti mahdollisimman helposti omaksuttavaksi. Ilmaisussa on vältettävä laveutta, mutta luettavuutta ei silti saa heikentää ylenmääräisellä tiiviydellä.


Näin korostuu myös referaatin laatijan rooli: hän on selostaja, joka on vastuussa siitä, välittyvätkö lähtötekstin ajatukset lukijalle oikeina uudessa viestintätilanteessa. Mieti, miten itse asian ymmärrät ja sanoisit. Omin sanoin kirjoittaminen ei tarkoita sitä, että et saisi käyttää artikkelin sanoja, sinun on vain muokattava ja yhdisteltävä lauseita. Joskus on tarpeen selostaa jonkin tekstin sisältö sellaiselle, joka ei tunne tekstiä entuudestaan. Kirjareferaatille on annettu edellä ohje pituus , mutta keskeistä ei kuitenkaan ole kirjoituksen pituus vaan laatu.


Toisin sanoen tuore, omaperäinen, kriittinen, uusia ajatuksia herättävä näkökulmasi aiheeseen ja sen kirjaaminen ulkopuoliselle ymmärrettävään ja vakuuttavaan muotoon. REFERAATIN LAJIT: 1. Kommentoitu referaatti 3. Perusreferaatti Välitä lukijalle lyhyesti se, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Kaikkia yksityiskohtia ja havainnollistavia esimerkkejä ei voi ottaa mukaan.


Referaatin pituus

Uusi asia esitellään omassa virkkeessään. Näin ollen referaatin kirjoittajan omat mielipiteet eivät yleensä saa välittyä. Esiteltäviä tekstejä ovat referaatti, essee ja raportti. Arvioitavassa referaatissa harjoittelet tekstin olennaisen sisällön selittämistä omin sanoin. Tekstin pituus on noin kolmasosa pohjatekstin pituudesta.


Lue ensin alkuperäinen teksti kertaalleen. Sen pituus on yleensä n. Lue teksti toiseen kertaan ja mieti, mitkä asiat ovat tärkeitä. Voit merkitä ne paperille tai piirtää niistä mindmapin. Jäsentele pääkohdat ja aloita referaatin kirjoittaminen.


Joka tapauksessa referaatti on aina selkeästi alkuperäistä tekstiä lyhyempi. Viitteet Jos referoitavassa alkutekstissä on useita sivuja, on referaattitekstiin merkittävä viitteiksi kulloinkin referoitavat sivut. Harjoitustyö ( arvosanasta). Johtaminen organisaatiossa TAI yritysanalyysi.


Työssä perehdytään tarkemmin johonkin kurssilla esitettyyn teeman ja liitetään se ajankohtaiseen liike-elämän esimerkkiin. Muut tekstikappaleet jaotellaan sisällön mukaan. Järjestyksen ei tarvitse noudattaa alkuperäisen tekstin asiajärjestystä.


Ihanteellinen kappaleen pituus on 3—virkettä. Viimeinen kappale on päätäntäkappale. Sopivia lopetustapoja ovat esim.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit