torstai 19. syyskuuta 2019

Välitön vahinko

Kyseessä on vahingosta aiheutunut haitta, joka ilmenee muina kuin suoranaisina kuluina ja kustannuksina. Rajanveto välittömän ja välillisen vahingon välillä voi joskus olla haastavaa. Välillinen vahinko on epäsuoraa vahinkoa. Myös se, että viivästyssakko voi olla suurempi määrältään kuin itse vahinko puhui sitä vastaan, että viivästyssakko tulisi katsoa välittömäksi vahingoksi.


Ratkaisussaan KKO lopulta totesi, että viivästyssakkomääräykset ovat hyvinkin tavallisia rakennusurakkasopimuksissa. Korkein oikeus katsoi, että B:n vaatimuksissa on kaikilta osin ollut kyse kauppalaissa tarkoitetuista välittömistä vahingoista. Palveluyrittäjä on vastuussa työssä käytetyn materiaalin (varaosien, tarvikkeiden ym.) aiheuttamista tuotevahingoista, jos ne kohdistuvat omaisuuteen, jolla on välitön käyttöyhteys esineeseen, johon palvelu kohdistuu. Välitön vai välillinen vahinko. Sopimusrikkomus aiheuttaa ensin välittömän vahingon esim.


Vakuutetulle aiheutuneen vahingon lisäksi vakuutuksesta korva- taan myös muulle. Sovelluksia koko perheelle. Jos vahinko aiheutuu osatuotteen, esimerkiksi raaka-aineen virheen seurauksena,. Sähkön loppukäyttäjällä on verkkopalveluehtojen mukaan oikeus vahingonkorvaukseen, kun käyttäjän omaisuuteen.


Voiko kuluttaja vaatia omalta rakennustarvikemyyjältään. Jos esimerkiksi asuntoremontin viivästyminen haittaa suuresti asumista tai auto viipyy pitkään korjaamolla, voi tästä hakea korvausta. Kuluttajansuojalain luvun §:n mukaan ostajalla on oikeus korvaukseen vahingosta, jonka hän kärsii tavaran virheen vuoksi. Korvaaminen edellyttää, että eläin on varastettu tai kadonnut vakuutuk-sen voimassaoloaikana, eikä sitä ole löydetty yhden (1) kuukauden kuluessa varkauden tai katoamisen havaitsemisesta. Urakoitsijan on selvitettävä lisäkustannusten perusteet sekä niiden määrä tositteilla tai muulla luotettavalla tavalla.


Milloin vahinko on aiheutettu rangaistavaksi säädetyllä teolla tai julkista valtaa käytettäessä taikka milloin muissa tapauksissa on erittäin painavia syitä, käsittää vahingonkorvaus hyvityksen myös sellaisesta taloudellisesta vahingosta, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon. Jos rakennuskohde tai sen osa vahingoittuu tai tuhoutuu ennen kuin tilaaja on ottanut sen vastaan, vahinko kohtaa, luonnonkatastrofiksi katsottavan ylivoimaisen tapahtuman aiheuttamaa vahinkoa lukuunottamatta, urakoitsijaa siitä riippumatta, onko urakoitsijalle maksettu urakkahinta osittain tai kokonaan. Kuljetus- ja telakointiturvasta korvataan äkillisen ja ennalta arvaamattoman ulkoisen tapahtuman aiheuttama välitön vahinko , joka sattuu, kun vakuutuksen kohteena olevaa venettä lasketaan vesille, nostetaan vesiltä, säilytetään maissa tai kuljetetaan maissa. Jos muutoksenhaku laiminlyödään ilman pätevää syytä, mahdollisuus vaatia julkisyhteisöltä vahingonkorvausta menetetään.


Vahinko -opas “Kun vahinko yllättää…” tarjoaa vastaukset mm. Miten pitää toimia, kun kotona sattuu vahinko ? Kenelle vahingosta ilmoitetaan? Kuka maksaa kustannukset? Jos esimerkiksi liikut autolla päivittäin ja vahinko sattuu, sijaisauton hankkiminen omakustanteisesti voi tulla kalliiksi ja viedä aikaa.


Halvin autovakuutus jättää usein korvauksen ulkopuolelle myös vahingot, joissa tuntematon osapuoli on naarmuttanut tai törmännyt autoosi parkkipaikalla ja poistunut paikalta. LAKIASIAINTOIMISTO Palvelemme yrityksiä kattavasti kaikilla oikeudenaloilla. Toimistomme erityisosaamiseen kuuluvat rakentamiseen liittyvät riita-asiat, työ-, yhtiö- sekä rikosoikeus. Myyjältä voi vaatia korvausta virheen muille esineille aiheuttamasta vahingosta, jos vahinkoa aiheuttaneella ja vahingoittuneella esineellä on välitön käyttöyhteys. Esimerkiksi myyjä voi joutua korvaamaan pesukoneen pilaamat tekstiilit tai pakastimen sulattamat elintarvikkeet, jos laitteessa on ollut virhe.


Mikä on välillinen vahinko ja miten se korvataan? Onhan omat sopimuksesi sekä vakuutusturvasi kunnossa myös välillisien vahinkojen osalta. Kun vahinko sattuu, kertoo Omameklarin Vahinkoapu miten toimia itse vahinkotilanteessa, mistä saada välitön apu ja miten ehkäistä lisävahinkojen syntyminen.


Hoidamme puolestasi kaikki vahinkoon liittyvät ilmoitukset, lisäselvitykset ja tarvittavat liitteet vakuutusyhtiöihin. Toisen yrityksen asentajien palkoista aiheutunut vahinko on puhdasta taloudellista vahinkoa, jota ei voida korvata kyseisen rajoitusehtokohdan perusteella. Vahingontorjunta koskee niitä toimenpiteitä, joilla poistetaan välitön toiselle aiheutuvan vastuuvahingon uhka, mutta ei tätä pidemmälle ulottuvia vahingon jälkitoimia, ellei vakuutusyhtiön kanssa erikseen toimenpiteistä sovita. Valmismatkaan liittyy lain velvoittamaa taloudellista turvaa. Jos esimerkiksi matkatoimisto menee konkurssiin saa valmismatkan ostaja rahansa takaisin tai kotimatkan tarpeen mukaan.


Korvaus kuluttajankaupassa on maksettava virheen johdosta. Vahingonkorvaus välillisestä vahingosta myyjällä on kuitenkin vain, jos virhe tai vahinko johtuu huolimattomuudesta hänen puolellaan taikka jos tavara kaupantekohetkellä poikkesi siitä, mihin myyjä on erityisesti sitoutunut. Ostajalla on oikeus myös korvaukseen vahingosta, jonka hän kärsii myyjän viivästyksen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit